Népszavazás foszlatta szét Kósa Lajos álmait

A hokisok ellen, úgy tűnik, csatát nyertek a korcsolyázók, nekik biztosan épül jégpalota Budapesten.

2017. 10. 17. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tirol és Innsbruck nem pályázik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) a 2026-os téli olimpiára – jelentette be Günther Platter, a dél-ausztriai tartomány kormányzója, miután a vasárnapi tiroli ügydöntő népszavazáson 53,35 százalék, tehát a szűk többség úgy ítélte meg, hogy a térség nem elég erős ahhoz, hogy megrendezzen egy „elérhető és megfizethető” ötkarikás eseményt. Innsbruck városában, amely névleg pályázott volna, 67,41 százalék mondott nemet a 364 milliárd forintnyi eurós költséggel kalkulált eseményre.

Mindez hazánk szempontjából azért fontos, mert két héttel ezelőtt Kulcsár Krisztián MOB-elnök, illetve Kósa Lajos tárca nélküli miniszter – és a politikából a korcsolyázószövetség (MOKSZ) élére lépett vezető – reális lehetőségként beszélt arról, hogy Innsbruck pályázati sikeréből Magyarország is „profitálna” oly módon, hogy a gyorskorcsolya eseményeit egy, a magyar fővárosban felhúzandó jégpalotába hoznák.

Magának a tízezer néző befogadására alkalmas csarnoknak – 400 méteres ovális pályával, négy darab, egyenként 60-szor 30 méteres gyakorló jégfelülettel – a nemzetközi tervpályázatát szeptember 19-én jelentették meg, november 21-ig várják a munkákat, a helyszín a Millenáris Velodrom és a Kisstadion „hűlt helye” lenne.

Nem sokkal korábban azonban napvilágot látott a jégkorongozók csarnokálma is, mégpedig a mérvadó Jégkorongblogon, amely azt írta, a honi szövetség (MJSZ) és „a projektet várhatóan levezénylő” Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja között egyeztetés zajlott, ennek eredményeként felépülhet egy 5-6 ezer – más értesülések szerint 7500 – néző befogadására alkalmas hokicsarnok a Kisstadion helyén. A blog a Magyar Közlönyben megjelentekre hivatkozott.

Felvetődhetne, de a két aréna nem lehet egy és ugyanaz, több okból sem: egy, a budapesti jégkorongnak otthont adó klasszikus aréna 30-szor 60 méteres jégfelületén messze nem férne el a gyorskorcsolya 400 méteres pályája. Másrészt a közbeszerzési értesítőben szereplő aréna gazdája az MOKSZ lenne, egy hokipalotáé viszont értelemszerűen nem. Nem mellékes, a két, szóban forgó beruházás, ha ugyanarra a területre álmodták is, tartalmuk igen messze áll egymástól. Hiszen míg a hokiotthon egy „centerpályát” és két gyakorlófelületet jelent, a korcsolyapalota összes jégfelülete többszöröse a jégkorong igényeinek, más nagyságrend.

Orendi Mihály, az MOKSZ ügyvezetője egyetlen csarnok építéséről tud.

– Képzeljünk el egy labdarúgópályát, ami körül 400 méteres futópálya van. A korcsolyacsarnok ilyen lesz, a közepén pedig lesz két felület, egy szinttel lejjebb pedig még kettő – vázolta a terveket a sportvezető. Szavaiból kiderül az is, nem is egy, hanem két hokipályányi hely lesz az oválpályán belül. Kérdésünkre Orendi megerősítette, hogy a minden korcsolyaszabványnak megfelelő aréna nem lehet a jégkorongozók otthona is, az ő céljaikra ugyanis nem lesz alkalmas. A hokisok pályagondjaira most tehát nem születik megoldás, marad a Papp László Aréna vagy a Tüskecsarnok kényszerbérlete.

Bár a magyar olimpiai álmokat „átmentő” Kemény Ferenc sportlétesítmény-program eligazíthatná a jégkorongozókat, ebben egy, a fent tárgyaltaktól is eltérő komplexumról értekeznek, az a csomag egy „valamilyen” jégcsarnokot, egy uszodát és egy futókört tartalmaz, részleteket nem említve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.