Szalay Balázsék öt év után újra rajthoz állnak a Dakaron

A pilótának ez lesz a tizenharmadik Dakarja, Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik.

MTI
2017. 10. 25. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A negyven pont olyan szép kerek szám, hogy az ember elgondolkodott azon: a Dakarra menjen vagy az Afrika Race-re. Végül a szívünk visszahúzott” – mondta szerdán sajtótájékoztatón Szalay Balázs. Hozzátette: legutóbb 2013-ban vettek részt a Dakar ralin, utána négy évet kihagytak. A dél-amerikai verseny nemcsak számukra nagyobb kihívás, hanem támogatóiknak is komolyabb anyagi terhet jelent.

Az Opel Crossland X típusú terepjáróról Szalay elmondta: a korábbinál 150 kilogrammal könnyebb autót raktak össze, sok technikai paraméteren változtattak. Emiatt úgy érzik, miután megváltoztak a versenyszabályok, ez kedvez nekik. „Persze, azért így sem lehetnek vérmes reményeink az első tízbe kerülést illetően, de azért mindent elkövetünk érte, és mindennap a határainkat feszegetjük majd” – emelte ki.

A pilótának ez lesz a tizenharmadik Dakarja – ami Magyarországon rekordnak számít –, Bunkoczi Lászlóval közösen pedig a nyolcadik. Amikor a páros együtt állt rajthoz a világ leghosszabb és legnehezebb terepversenyén, mindig célba ért. Szalay harminchárom országban versenyzett eddig, s mivel Bolíviában még egyikük sem autózott, januárban meglesz neki a harmincnegyedik is.

Csapattársa, Bunkoczi László elmondta: 2004-ben csatlakozott Szalayhoz, pont akkor, amikor Opelre váltott. „Azóta több mint kétszázezer kilométert tettünk meg versenykörülmények között” – árulta el a navigátor. Kiemelte: a versenyautót hamarosan útnak indítják, hiszen nagyon komoly logisztikára van szükség, több mint egy hónap, amíg odaér a célállomásra.

„Bár évek óta folyamatosan az ismeretlennel nézünk szembe minden egyes sivatagi viadalon, ezt valahogy nem lehet megszokni” – tette hozzá Bunkoczi. A navigátor nagyon várja már, hogy elrajtoljanak az első szakaszon.

A 2018-as Dakar ralin január 6-án Limából startol el a mezőny, és tizennégy szakaszt teljesítve – egy pihenőnap beiktatásával – 20-án az argentínai Córdobában ér célba. A versenyzők három országot érintenek, Perun és Argentínán kívül Bolívián haladnak át. Ismét lesznek a viadalon sivatagi szakaszok, de a helyszíni adottságokat kihasználva komoly magaslatokat is megjárnak – 4000 méter fölött is jelöltek ki szakaszokat –, a szünnapot pedig 3500 méter fölött tartják meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.