Az oroszok kizárása újabb magyar helyeket jelenthet a téli olimpián

A short trackesek létszáma tíz lesz, de akár több távon is indulhatunk. Kósa Lajos szerint „nyomja a halált” az esélyesség terhe.

Radványi Benedek
2017. 11. 28. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eddiginél többel, tíz fővel kvalifikálták magukat a február 9-én kezdődő téli olimpiára rövid pályás gyorskorcsolyázóink. A létszám már nem emelkedhet – a női és a férfiváltó kijutása miatt sikerült öt-öt főt kijuttatni –, ám abban a tekintetben, hogy a három-három egyéni számban (500, 1000 és 1500 méter) hányan indulhatnak a keretből, még lehet bővülés.

Bánhidi Ákos vezetőedző a Magyar Nemzetnek elmondta, van például olyan női szám, amelyben eggyel áll valaki a kvótát érő hely után, így egy visszalépés, netán az orosz sportolók államilag szervezett doppingrendszer miatti teljes kizárása – amelyről december 5-én dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – még beljebb juttathat egy, netán több versenyzőt is. Neveket már csak azért sem említett, mert a kvóták nemzetnek szólnak, így az öt-öt főből bárki indulhat, akár az utolsó pillanatban is lehet változtatni.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a váltón túl mindhárom egyéni számban indulhat, előbbi ráadásul az 1000 méteres szám legjobbjaként a négy kvalifikációs világkupa alapján. A nőknél Jászapáti Petrára vár elvileg négy táv versenye, de megtudtuk azt is, hogy ha a szakmai grémium úgy dönt, nem fognak mind a hárman mindhárom egyéni számban indulni.

Az olimpia előtt január közepén még Európa-bajnokság is lesz, de ezen nem a legerősebb csapattal veszünk majd részt, ám Bánhidi Ákos elmondása szerint várhatóan lesz azért olimpiai kvótás versenyző is a kontinensviadalon.

Kósa Lajos a keddi sajtótájékoztatón büszkén jelentette ki, hogy a maximális létszámmal felzárkóztunk a szűk körű világelithez, ahol a mieinken kívül csak Kanada, Oroszország, Hollandia, Kína, Japán, Dél-Korea található. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke aztán magának feltéve a kérdést így fogalmazott: „Nyom-e az esélyesség terhe minket? Nyomja a halált!” Szerinte az ellenfeleken van a nyomás, s ez amúgy is csak a labdarúgóink esetében szokott rosszul elsülni.

Az MKOSZ ügyvezető igazgatója, Orendi Mihály szerint a Liu testvérek a sportág világsztárjaivá értek, és példaképek lettek az olimpiai keret többi tagja számára is.

A számok alapján kalkulált phjongcshangi csapat

Férfiak, 500 m: Liu Shaolin Sándor (az összetett rangsor 2. helyezésével), Liu Shaoang (5.), Burján Csaba (27.). 1000 m: Liu Shaolin Sándor (1.), Liu Shaoang (7.). 1500 m: Liu Shaolin Sándor (5.), Liu Shaoang (6.), Burján Csaba (22.).

Nők, 500 m: Jászapáti Petra (20.), Keszler Andrea (23.). 1000 m: Jászapáti Petra (24.), Keszler Andrea (33.). 1500 m: Jászapáti Petra (14.), Heidum Bernadett (29.).

Férfiváltó, 5000 m: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex.

Női váltó, 3000 m: Bácskai Sára, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Keszler Andrea.

(500 és 1000 méteren 32-en, 1500-on 36-an jutnak olimpiai kvótához, de nemzetenként maximum hárman egy-egy versenyszámban.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.