Fa Nándor: Legyilkolják a fiatalok motivációját

Aggódik a virtuális valóságban élő új generációért az önéletrajzi könyvet író vitorlázólegenda.

2017. 11. 30. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fullasztó, vegyes korösszetételű tömeg gyűlt össze Fa Nándor önéletrajzi könyvének szerda esti bemutatójára egy budai bevásárlóközpont könyvesboltjában. A sokaság annak ellenére „fogott szelet”, hogy a Spirit of Hungary honlapja valahogy elsiklott a Magad, uram című kötet fővárosi bemutatója fölött.

– A vitorlázásra a legjobb edzés a vitorlázás – vágott a közepébe általános derültségtől kísérve a 64 éves bölcs hajós, hozzátéve a másik alaptételt: az alvásmentességre pedig az alvásmentesség. A Magad, uram persze nem afféle vitorlás-aforizmagyűjtemény.

Lapjain Fa gyerek-, majd kenuskoráról mesél amellett, hogy rövidebb-hosszabb történeteken keresztül végigvezeti az olvasót a 130 ezer óceáni kilométeren. Tényleg sok mindent kipróbált, megtanult repülni is, de húsz éve lehorgonyzott a kikötőrendszerek tervezése, előállítása világában, amibe beékelődött a Spirit of Hungary (SoH) négyéves projektje.

– Van két hús-vér lányom, de a hajóimat is a lányaimnak tartom, én „készítettem” őket. Csak olyannak adom oda őket, aki érdemes rájuk – vallja.

A szakmai utódlásról és általában a fiatalokról szólva azért nem volt túl vidám.

– A mai fiatalok úgy szereznek információt a világról, hogy közben nem ismerik meg, a motivációjukat pedig legyilkolják.

Nem arról van szó, hogy Fa Nándor ne szeretne olvasni, történelmet, filozófiát, Márait és Rejtőt akár a hajóra is magával visz. Saját könyvét is felhúzott szemöldökkel olvasta újra; a szerkesztők viszonylag kevés „szakmát” hagytak meg, sokkal többet abból, ami a közönséges földi halandó számára is felfogható. A könyvírást így is felelősségnek tartja: – Csak akkor értékes, ha tudtam valamit írni, ami másokat gazdagabbá tesz, és amit be tudnak építeni a saját életükbe.

Visszatérve a hajóslegenda személyes varázsának titkára: az idősebbeknek Fa Nándor az az ember, aki a St. Jupát vitorlás megépítésével és az első földkerüléssel – Gál József társaságában – sokak féltve dédelgetett álmát valósította meg a szocializmustól fuldokló Magyarországon. De ugyanígy szuperhős a fiataloknak is, teljesítménye minden ingerküszöb átlépésére képes.

Fa, noha a Vendée Globe földkerülő versennyel fél éve visszavonult már, munkájából adódóan ma is hajózik, saját szervezésű, innovációs célú „egykezese” (szólóviadala) van a Balatonon.

Azt vallja, a hajó nem az, amit az ember megvesz, hanem az, amit fejleszt magának. 187 oldalon, 70 képen, szűk 4000 forintért tárja fel életét az olvasó előtt.

Fa Nándor

1953-ban született Székesfehérváron. Ötször kerülte meg a Földet, tízszer haladt át az egyenlítőn, és egyetlen magyarként indult háromszor is a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on, amelyen egyedül és külső segítség, kikötés nélkül kell megkerülni a földgolyót – 1993-ban a legjobb nem franciaként 5. lett, idén 8.-ként futott be Les Sables d\'Olonne-ba (Franciaország), 93 napos út után a Spirit of Hungary fedélzetén, amit legfőképp saját maga tervezett és épített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.