Milliárdos üzlet lett a korongozásból

Száz éve játszották az első NHL-mérkőzést. Azóta igazi pénzgyárrá vált az észak-amerikai liga.

Gabay Balázs
2017. 12. 19. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit az 1890-es években a montréali sportőrültek jégre álmodtak, jó százhúsz esztendővel később maga a pénzszivattyú. Az NHL, vagyis az észak-amerikai Nemzeti Jégkorongliga meccseinek éves tévés jogdíja több milliárd dollárra rúg, a játékosok a csillagászati fizetésekért cserébe megszakadnak a jégen, hogy szórakoztassák a népet.

Kanadában az 1909-ben létrejött hokiszövetségből fejlődött ki az NHL, az első ligaösszecsapást épp száz éve, 1917. december 19-én rendezték a montréali Westmount Arenában: a Montreal Wanderers 10-9-re verte a Toronto Arenast. Az első amerikai csatlakozó a Boston Bruins lett 1924-ben, 1967-ig hatcsapatos mezőny alakult ki. A hoki a fehérek sportja volt, és maradt is; az első színes bőrű játékos, a bostoni Willie O’Ree 1958-ban lépett jégre, neves követői nem akadtak Jarome Iginla, a 2000-es évek kétszeres olimpiai bajnoka kivételével.

A hetvenes években kinyílt a kapu az egyesült államokbeli csapatok előtt: ma a hét kanadai egylet mellett huszonnégy csapat található a déli szomszédból az NHL-ben. A liga vezetése busás bevételt remélt a televíziós közvetítésekből, így minél több régiót akart bevonni. A nézettséget alaposan megdobta Wayne Gretzky feltűnése. A hokilegenda – amellett, hogy bajnoki címekig vezette az Edmonton Oilerst – a nyolcvanas évek óta tartja a liga pont-, gólpassz- és gólrekordját.

Neki is köszönhető, hogy a játékosok mára uralják az USA-ban negyedik legnépszerűbbnek számító sportágat – az amerikaifoci, a bézból és a kosárlabda nézettsége előzi a hokiét. A kilencvenes évekre heti két-három meccsre nőtt a terhelésük, így a szakszervezetükön keresztül kenyértörésig vitték az ügyet az NHL komisszárjának nevezett Gary Bettman vezette ligával szemben. 1995-ben, majd 2004-ben teljesen leállt a bajnokság (lockout), a profisport-ligák történetében ilyen még nem volt. A kollektív szerződés végül létrejött a klubok, a szakszervezet és az NHL között, a mostani megállapodás 2022-ig szól.

Magyar hokis még nem játszott NHL-csapatban, Szuper Levente a Calgary Flames kispadjáig jutott. Vas Jánost csak leigazolta a Dallas Stars, Vay Ádám pedig még nem került be a Minnesota Wild keretébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.