Élvezi a pillanatot

Jogos elvárás a Győrtől, hogy védje meg a címét a Bajnokok Ligájában, mondta lapunknak a Dunaferr-rel BEK-et nyert, korábban négy évet a Kisalföldön töltő kiváló játékos, Mátéfi Eszter. A Marosvásárhelyről indult balátlövő jelenleg szakmai igazgatóként segíti szeretett klubját, nem irigykedik Kim Rasmussen szövetségi kapitányra, és néha kiugrik Madridba egy-egy Real-meccsre.

2019. 05. 12. 8:50
null
Az egykori világklasszis kézilabdázó ki-kilátogat Madridba szurkolni kedvenc csapatának a Realnak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még mindig repes az örömtől?

– Persze, nekem itt, Dunaújvárosban van az otthonom. Januárban vettem fel megint a munkát, szakmai igazgatóhelyettesként dolgozom.

– Ez már a negyedik kör. A Dunaferr-rel nyert BEK-et, majd edzőként, később vezetőként szolgálta a klubot.

– Életem legjobb döntése volt, hogy ide igazoltam. Húsz éve nyertük meg a BEK-et a Hypo ellen.

– Lesz nosztalgiabuli?

– Lesz, de még nem tudom, milyen. Remek csapatunk volt. A szezon előtt Cipruson készültünk, ott voltak különböző avatási feladatok, azt nem részletezném. Volt min nevetnünk, ezt elhiheti. Szinte mindenkivel jóban vagyok a mai napig. Még abból sem lett sértődés, amikor markáns véleményt fogalmaztam meg.

– Később sem? Amikor Békéscsabán edzősködött, és szövetségi kapitányként dolgozott, megpróbálta visszacsalogatni a válogatottba korábbi csapattársát, Bojana Radulovicsot, de ő nemet mondott. Ezt hogyan élte meg?

– Elfogadtam. Nálunk mindig kényes téma volt a generációváltás, ezt nehezen tudtuk kivitelezni az állandó eredménykényszer miatt. A mostani kapitánynak, Kim Rasmussennek nagyobb a mozgástere, de korábban ez nem volt jellemző.

– Irigykedik? Rasmussennek megadatott, hogy főállású kapitány lehessen, ellentétben önnel, aki sokáig párhuzamosan dolgozott Békéscsabán és a válogatott mellett.

– Nem vagyok az a típus. Élveztem a kapitányi munkát. Sokan csak arra emlékeznek, hogy elbuktuk a németek elleni selejtezőt és nem jutottunk ki a vb-re. 2009-ben a kínai vb-n Görbicz nélkül döntetlent játszottunk Spanyolországgal és Dél-Koreával, ugyan kikaptunk a norvégoktól, de ők utána elkérték a meccs felvételét, annyira tetszett a játékunk. A 2010-es Eb-n legyőztük a franciákat, életem egyik legnagyobb élménye volt: Olivier Krumbholz, az ellenfél szövetségi kapitánya a mérkőzés után és a sajtótájékoztató végén is elismerően gratulált.

– A vb előtt tudta meg az ország, hogy Hornyák Ágnes 17 tantárgyból vizsgázni fog. Ezért inkább lemondta a vb-részvételt.

– Ennyi idő elteltével jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba. Görbicz nem jött ki a vb-re, és ezek után Hornyák Ági is úgy gondolta, hogy nem vesz részt a világversenyen. Én erre azt mondtam, hogy nincs visszaút. Az elnökségi tagok persze nyomást gyakoroltak rám. Sajnos 2010 után nem jutottunk ki a vb-re, elbuktunk a selejtezőn, utána benyújtottam a lemondásomat. Erkölcsileg ez volt az egyetlen vállalható lépés.

Az egykori világklasszis kézilabdázó ki-kilátogat Madridba szurkolni kedvenc csapatának a Realnak
Fotó: Bach Máté

– Erre mondják sokan, hogy fegyelmezett, székely konokság vezérli az útján.

– Ilyen vagyok. Erdélyből származom, erre nagyon büszke vagyok. Előnye is van, de a hátrányát is érzem. Sokan a mai napig nem tudják elhelyezni a térképen az erdélyi magyarokat. Ez fájó pont, de 27 éve, amikor Marosvásárhelyről átjöttem Magyarországra, nem tudtam ezzel mit kezdeni. 1991 júniusában született a kislányom, megszűnt a marosvásárhelyi csapat, korábban is kerestek Magyarországról. Végül Debrecen érintésével Győrben kötöttem ki, majd a Dunaferrhez szerződtem.

– Nézzük az ETO-t. Jogos elvárás a győriektől a címvédés a Bajnokok Ligájában?

– Ebben is határozott vagyok: igen. Húsz-egynéhány év alatt felépítettek egy remek rendszert, megtehetik, hogy egy sérült játékos helyére azonnal vegyenek egy BL-győztest vagy olimpiai bajnokot. Hazai közönség előtt játszhatnak, és mellettük szól a Final Four-tapasztalat. A Győrnél már mindent átéltek. Mi is játszottunk BEK-döntőt, olim­piai bronzmeccset és világbajnoki döntőt, ezek voltak a pályafutásom kiemelkedő eredményei, de ezeket nem lehet előre modellezni, nem lehet rájuk mentálisan felkészülni. Ezt át kellett élni. Nézze meg a Real Madridot: az utóbbi öt évben négyszer játszott BL-döntőt, a játékosok ismerik a körülményeket, tudják, hogy egy adott helyzetben mit kell tenniük. Hiába nyeri rendre a bajnokságot a Barcelona, nemzetközi szinten nincs meg ez a fontos tapasztalatuk, sikerélményük.

– A junior-vb-győztes válogatott tagjainak van sikerélményük. Ők befuthatnak. Lesz belőlük valami?

már most valaki. Az a lényeg, hogy a fiatalok ne a kispadot koptassák, hanem a felnőttcsapatban edződjenek. Ha a Ferencváros foglalkoztatja Klujbert, Faluvégit…

– Faluvégi Győrbe igazolt.

– Ha megkapja a lehetőséget, akkor nem törik meg a fejlődése. Szurkolok ennek a korosztály játékosainak, hogy a pályafutásuk kiteljesedjen.

– A szövetség hogyan tudja segíteni, hogy ne csak a klubok, hanem a válogatott érdeke is érvényesüljön?

– Jó kérdés. Ahol sok a pénz, ott elvárások vannak, s persze eredménykényszer is. A győriek korábbi edzőjét, Ambros Martínt miért érdekelte volna, hogy magyar vagy külföldi játszik egy-egy poszton? Neki csak az eredmény volt a fontos. A Fradinál és több más magyar csapatnál más filozófiát követnek: van, ahol – például a Fradiban vagy nálunk, Dunaújvárosban – a fiatal magyarokra építenek, és Háfra példája jól mutatja, mit tesz a bizalom. A tavalyi aranyéremért zajló csata utolsó pillanatában elrontotta a lövést, de ebből tanult, és a németek elleni meccsen az Eb-n ő dobta a győztes gólt.

– Láthatóan boldog és felszabadult. Élvezi az életet?

– Örülök, hogy van egy 91 éves édesanyám, aki jó egészségnek örvend, remek vele a kapcsolatom. A lányom sorsa is boldoggá tesz, elkezdte a második egyetemet a jog után. Ő nem a kézilabdapályán akar kiteljesedni, de már látja azt az utat, amin szeretne végighaladni. A szűkebb otthonomban, a Dunaújvárostól 11 kilométerre található Kulcson lakunk, van egy gyönyörű, okos labradorunk, jó nagyokat szoktunk sétálni. A párommal nagy Real Madrid-szurkolók vagyunk, szeretünk néha kimenni a Bernabéuba, már négyszer voltunk. Ha felépül az új stadion, akkor megint ott lesz a helyünk. Szeretek kertészkedni, főzni. Minden rendben van. A munkám a hobbim, azt csinálom, amit igazán szeretek. Mert nekem a kézilabda az életem. Élvezem a pillanatot. A legjobbkor keresett meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.