A cserék is kitettek magukért

Biztos csoportelsőként a zömmel a fiatalokat szerepeltető magyar női válogatott 59-58-ra kikapott Törökországtól, de ez nem számított, a csapat a nyolcaddöntő kihagyásával már a csütörtöki negyeddöntőre gondolva játszhatta le a tét nélküli meccset.

Pajor-Gyulai László (Nis)
2019. 07. 01. 7:07
null
A 208 centis Határ Bernadett (labdával) az Eb szó szerint is kiemelkedő egyénisége Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Te, figyelj! Lehet, hogy kijuthatunk az olimpiára?” Studer Ágnes hangjában jól érezhetően csengett a hitetlenkedés, amikor ezt kérdezte a mellette ballagó Zele Dorinától. A magyar válogatott percekkel korábban győzte le a klasszisokkal felálló olaszokat, és a Szekszárd 21 éves irányítója ekkor döbbent rá, hogy a csapattal együtt milyen helyzetbe került.

Az Európa-bajnokság előtt az edzőmeccsek csapnivalóan sikerültek, a válogatott hét mérkőzésből hatot elveszített, ráadásul a mutatott játék sem adott okot a bizakodásra. Néhány nappal a nisi rajt előtt megérkezett a WNBA-ből a honosított Turner Yvonne, de balgaság lett volna azt hinni, egymaga képes lehet diadalmenetre – aztán a lányok nyertek a szlovénok és az olaszok ellen, Turner bekerült az első, a 32 évesen súlyos sérülés és szülés után visszatért Horti Dóra a második forduló All Star-csapatába, és a válogatott az egész mezőnyből elsőként jutott be a legjobb nyolc közé az Eb-n – 18 év után először.

A csoportelsőség azt jelenti, hogy a magyar együttesnek nem kell nyolcaddöntőznie, és ha nyer a negyeddöntőben, legrosszabb esetben utána az 5–8. helyért zajló helyosztón, akkor részt vehet jövőre az olimpiai selejtezőn – ennek a csodának a közeli lehetőségén hitetlenkedett Studer Ágnes. Hab a tortán, hogy a csoport megnyerésével a csapat elkerülte az úgynevezett halál­ágat, a szerb, orosz, fehérorosz, belga négyesből érkező ellenfelet, így csütörtökön a Montenegró–Nagy-Britannia nyolcaddöntő nyertesével találkozik.

Székely Norbert szövetségi kapitány a pénteki meccs után a Studer Ágnest hallgató Zele Dorinát nevezte meg a mérkőzés hősének, aki nem is tartozik a sztárok közé, de védekezésben úgy levette a pályáról az olaszok egyik legnagyobb csillagát, Cecilia Zandalasinit, hogy a talján hölgy az utolsó perceket a dühtől alig látva mocskosul végigkáromkodta.

A 208 centis Határ Bernadett (labdával) az Eb szó szerint is kiemelkedő egyénisége
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ennek a csapatnak ez a nagy erőssége – mondta a Diósgyőr kosarasa, amikor a szombati szabadnapon a válogatott szállásán beszélgettünk –, hogy amikor az ellenfél kikapcsolja a kulcsjátékosainkat, valaki biztosan hozzátesz a játékhoz annyit, hogy ezt is kibírjuk. Bevallom, a felkészülés alatt volt ­hiányérzetem, nem minden puzzle-darabot éreztem a helyén, Yvonne sem volt velünk, de utólag azt mondom, jó ez így. Sokan leírtak minket, amitől dacosak lettünk, és élesben bizonyítottunk. Otthonról rengeteg pozitív energiát kapunk, és most a legszebb álmainkért játszhatunk.”

A tartásra jellemző, hogy amikor pénteken este két győzelemmel a háta mögött érkezett vissza a mind a négy csapatnak otthont adó szállodába a vígan ünneplő magyar válogatott, Székely Norbert visszafogottságra intette a lányokat, mert mint mondta, nem kell cukkolni a legyőzött olaszokat és a kiesett törököket. Tegnap pedig a kapitány a Törökország elleni, gyakorlati szempontból tét nélküli utolsó csoportmeccsen sok lehetőséget adott azoknak is, akik eddig nem vagy csak néhány percet szerepeltek. A mérkőzés zömé­ben pihentette a kulcsjátékosokat, és így is csak egy ponttal, 59-58-ra kapott ki a riói olimpia legjobbjait játszató hatodik helyezettjétől, és ha Határ Bernadett egy másodperccel a végső dudaszó előtt bedobja az utolsó büntetőjét, a hosszabbítás is meglett volna.

Végül a rend kedvéért: a csoportban Olaszország 75-57-re legyőzte Szlovéniát, előbbi a második, utóbbi a harmadik helyen jutott a nyolcaddöntőbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.