Több száz, emberi mivoltából kivetkőző vadállat randalírozott

Bekeményít-e végre az UEFA?

Juhász Attila
2019. 08. 22. 13:05
Champions League - Group Stage - Group C - Crvena Zvezda v Paris St Germain
Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group C - Crvena Zvezda v Paris St Germain - Rajko Mitic Stadium, Belgrade, Serbia - December 11, 2018 Crvena Zvezda fans inside the stadium REUTERS/Marko Djurica - RC16E6D01000 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő események történtek Bernben szerda este. Abban a Wankdorf stadionban – és környékén –, amely név említése a magyar sportrajongókban 1954. július 4. óta nem ébreszt kellemes emlékeket. Bár ezúttal – szerencsére – magyar szereplője nem volt a Young Boys és a Crvena Zvezda BL-selejtezőjén történteknek, mégis bizonyára sokan kapnak a mieink közül is a fejükhöz: „már megint?”.

A három héttel ezelőtti, craiovai borzalom után most a szerb futballhuligánok mutatták ki foguk fehérjét.

Több száz, emberi mivoltából kivetkőző vadállat randalírozott a svájci fővárosban, békés emberekre támadtak rá, többeket súlyosan bántalmaztak, a helyi rendőrségnek még figyelmeztető lövésekre is szüksége volt, hogy megfékezze a szerb ultrákat.

A FIFA és az UEFA már jó ideje meghirdette a „Szurkolj, ne háborúzz!” elvét, sőt, a szavak szintjén zéró toleranciát is hirdetett az ilyen és ehhez hasonló szurkolói magatartással szemben.

Természetesen vannak olyan nemzetek, amelyekkel szemben a gyakorlatban is alkalmazzák ezt a szigort, ám miközben a mi drukkereink szolid szalonfüttyögése is lassan zárt kapus meccset ér, addig a játékvezetőt érő súlyos fizikai atrocitás és a kirívóan durva magyarellenes erőszak szintúgy, pedig a két rendbontás közötti differenciát csak a vak nem látja.

A szerdai berni történéseket követően lélegzetvisszafojtva várjuk a fegyelmi ítészek döntését, amely minden ésszerű számítás szerint nem lehetne más, mint a drukkereit megregulázni képtelen egyesület kizárása, ám a Craiova-Honvéd meccs borzalmai utáni szkepticizmusunk talán érthető.

A kérdés már tényleg csak az lehet: Egy újabb Heysel-tragédia kell ahhoz, hogy a döntéshozók felébredjenek Csipkerózsika-álmukból?

1985-ben az 39 ember halálát jelentette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.