Nincs recept: politikus és élsportoló is lehet jó elnök

Vannak olyan kérdések, amelyekben csak az első számú vezető mondhatja ki a végső szót.

2020. 07. 31. 18:47
Markovits Lszl
Markovits László régi motoros a szakmában Fotó: Kollányi Péter Forrás: MTI Fotó: Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs recept: politikus és élsportoló is lehet jó szövetségi elnök. A vívók tisztújító közgyűlésén az elnöki székben megerősített Csampa Zsolt, valamint a magyar teniszsport első emberének megválasztott Lázár János színre lépése ismét felvetette a kérdést, hogy a sportág jövője szempontjából ki is az igazán jó elnök. Az, aki politikus vagy aki a sportból jött, ráadásul élsportolói sikerekkel is büszkélkedik? A választ érintettként az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Markovits László, a Vasas SC elnöke adta meg.

„Talán túl diplomatikusan hangzik, de mindkét megoldás lehet jó. Kár tagadni, hogy egy politikus, pláne, ha a döntéshozói körből érkezik, komolyabb lobbitevékenységet tud kifejteni. Emellett nagyon integratívnak is kell lennie, és teret kell biztosítania a szakmának, hogy kellően be tudjon illeszkedni az igencsak speciális sportközegbe. Egy korábbi élsportoló számára ez utóbbi zsigerből megy, ebben az esetben viszont azt kell elfogadni, hogy neki a közeget kell képviselnie, és már kevésbé körülötte forog a világ, mint sportoló korában. Ami a Magyar Teniszszövetséget (MTSZ) illeti, én éppen azért vállaltam el Lázár János alelnöki felkérését, mert úgy érzem, hogy ez az összetétel garancia lehet a sikerre” – hangzott a Vasas sportklub élén immár közel két évtizede álló sportvezető válasza.

Hazai pályán is bizonyíthat

Az SzPress Hírszolgálat ezek után arról érdeklődött, hogy Markovits véleménye szerint egy jó és elfogadott, a sportágat megfelelően kormányzó elnöknek mik az ismérvei, hol kell kimutatnia, hogy ő az első ember, illetve mikor kell hátralépnie, és a megoldást a szakmára bíznia?

„Ezt mindig az adott helyzet határozza meg, a megfelelő arányok megtalálása az egyik legfőbb vezetői erény. Az biztos, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben csak az első számú vezető mondhatja ki a végső szót, de én azt vallom, hogy ilyenkor is érdemes a döntés előtt érvelni, a véleményeket ütköztetni az érintettekkel.”

Markovits László régi motoros a szakmában
Fotó: MTI/Kollányi Péter

A napokban új feladatokat kapott, amelyeket „hazai pályán” kell megoldania, hiszen hosszú és sikeres teniszmúlt áll mögötte. Van fontossági sorrend a klubvezetői tiszt, a MOB elnökségi tagság és a teniszszövetségben betöltött alelnöki pozíció között? Ráadásul úgy, hogy az úszószövetség elnökségének is tagja, és a magyar tenisz leendő csúcslétesítményének kialakításával kapcsolatban is vannak teendői. Mindez így együtt azt jelenti, hogy ötvenévesen a hazai sportélet egyik megkerülhetetlen vezetője, vélhetően igencsak betáblázott munkarenddel.

„A Vasas a főállásom, és ezen a következő olimpiai ciklusban sem szeretnék változtatni, amennyiben a klub nagy családja újra bizalmat szavaz nekem. Ezenfelül valamennyi felsorolt tisztséget, így az MTSZ szakmai alelnökségével kapcsolatos teendőimet is társadalmi munkában végzem. Utóbbi kapcsán az első hónapokban, amíg nem áll fel az új szövetségi struktúra, vélhetően több operatív feladatom lesz. A MOB és a MÚSZ elnökségében pedig inkább egy-egy konkrét témában, feladatban próbálok hozzáadott értékkel szolgálni.”

Minek köszönheti az eddigi sportvezetői és sportdiplomáciai sikereit? Volt hatása azokban a nevének, hírneves édesapja, Markovits Kálmán olimpiai győzelmeinek? Vagy éppen a saját sportmúltjának, a külföldi tanulmányainak, sokkal inkább a szorgalmának és a kiszámítható lépéseinek?

Szorgalom és kiszámíthatóság

„Az ilyen kérdésekre mindig az érintett tud a legkevésbé válaszolni, erről elsősorban a közvetlen munkatársaim és sportvezetőtársaim tudnának beszélni, hiszen ők látnak engem kívülről. Az biztos, hogy 2002-ben leginkább édesapám személye miatt választottak meg a Vasas elnökének, hiszen azonkívül, hogy egy mosolygós fiatalember voltam, nem sokat tudhattak arról, hogy milyen vezető leszek. Az mindenképpen jó érzéssel tölt el, hogy időközben eltelt 18 év, és ötvenévesen az ötödik elnöki ciklusomra készülök. Ha a kérdésben említett erények közül kell választanom, akkor egyébként a szorgalmat és a kiszámíthatóságot venném előre. Mindenkit nyitottan, partnerként kezeltem eddigi sportvezetői pályafutásom során, és sosem a névjegykártyámmal akartam elérni a céljaimat.”

Egy évvel a remélhetően megrendezendő tokiói olimpia előtt vajon mire számít, ha klubvezetőként, a MOB vezérkarának tagjaként vagy a teniszszövetség alelnökeként kell nyilatkoznia?

„Tagadhatatlan, hogy a vírushelyzet miatt jelen pillanatban óriási a bizonytalanság, senki sem tudja megmondani, hogy lesz-e olimpia 2021-ben vagy sem. Ha jövő nyárra el is készül a vakcina, a kvalifikáció lebonyolítása így is nagyon bonyolultnak tűnik. Emellett hallani azt is, hogy már a japánok többsége sem annyira támogató a rendezéssel kapcsolatban, persze ez esetben azért a gazdasági érdekek vélhetően erősebbek lesznek. Én a magam részéről nagyon drukkolok, hogy legyen olimpia, hogy ne vesszen kárba az a hihetetlen mennyiségű munka, amit a sportolók és a szakemberek a szürke hétköznapokban folyamatosan végeznek, és az eredményességük esetén mind erkölcsileg, mind egzisztenciálisan megtérüljön számukra a sok erőfeszítés” – hangsúlyozta Markovits László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.