Valaha Füredről Siófokra úsztak, az volt az igazi próba!

Bölcsházai Belházy Margit 1925-ben bevonult a történelembe: ő volt az első hölgy, aki átúszta a Balatont.

Ch. Gáll András
2020. 08. 01. 8:05
null
Belházy Bimbi volt az első nő Forrás: Merza család archívuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1880. augusztus 30-án a Pesti Hírlapban az alábbi szűkszavú hír jelent meg: „Balaton-Füred, (A Pesti Hírlap ered. táv.) Szekrényessy kitűnő sikerrel oldotta meg feladatát. Siófokról számos ladik kíséretében érkezett vissza 6 órakor. Itt az egész fürdői közönség által ünnepélyesen fogadtatott ; díszes koszorúkat és virágcsokrokat nyújtottak át a távúszónak, midőn az uszodából kilépett. Megérkeztekor étvággyal étkezett s magát jól érzi.”

Ebből még nem igazán tudhattuk meg, miről is volt szó, de egy napra rá már okosabbak lettünk:

„A nagy távúszó új vállalkozása. Balaton-Füred, aug. 30. e. 7 ó. 30 p. (Saját tudósítónktól.) Szekrényessy a tegnapi óriási fáradalma dacára kitűnően érzi magát, s vígan mozog az őt ünneplő társaságban. A távirati szerencsekívánatok száz számra érkeznek. Meg is érdemli. Ilyen úszó bravourt magyar ember még nem vitt végbe. – Ő kétségtelenül az úszás magyarországi bajnoka. – A fogadások összege másfél százezer forintra rúgott. A nagy távúszó még ki sem aludta tegnapi fáradalmait, s máris új vállalkozáson töri fejét. Oda-vissza akar úszni, s erre tízezer forintot ajánl másfél százezer forint ellen. A pénzt akár hol le lehet téteményezni. Legkisebb tét 150 frt. Egyetlen feltétele, hogy a viz 20° meleg legyen. – Betegség, vihar nem tekinthető mentségnek; ha a víz 20°, s ő ily okból az idén nem úszik, akkor fogadását elvesztette. – Részletes propozíciók itten vagy a budapesti nemzeti kaszinó titkárságánál tudakolhatók meg. Távolság 9800 öl, legalább 500 öl félreúszási azaz 10,300 öl kétszer, tehát összesen 20,600 öl. Jóval több mint a La Manche csatorna, melyet pedig a híres Webb kapitány csak ismeretes kaucsukkészülékével mert átúszni. Szekrényessy minden segédeszköz nélkül úszik. Ezáltal az úszás első championjává válnék. Az ötlet merész; mindenki sikert kíván neki.”

Szekrényessy Kálmán szobra a siófoki sétányon
Fotó: MTK ARchívum

Ugyancsak a Pesti Hírlapban jelent meg az alábbi írás:

„Mint tegnapi lapunk egy távirata már jelentette, Szekrényessy Kálmán vasárnap a Balatont szerencsésen átúszta. Délelőtt 11 óra 7 perckor Siófokon a vízbe vetette magát, s délután 5 órakor ért Balaton-Füredre, a két pályabíró Pázmándy Béla és Labrés főhadnagy kíséretében, kik Siófoktól mindenütt csolnakon mentek utána. A fürdőből 4 óra után több csolnak rándult eléje, sőt úszók is mélyen mentek a Balatonba, hogy már ott fogadják. Az elébe menő 8 csónak között első volt az angol consulé és családjáé, mely élénk hurráh!-kal fogadta a távúszót. Amint az úszó fő a hullámok közül látható lőn, a füredi parton álló nagy tömeg viharos éljenzésben tört ki, s üdvriadása mindaddig tartott, amíg csak Szekrényessy ki nem lépett. Szekrényessyt a fürdő főorvosa, dr. Huray fogadta, kitől, midőn átvette a virágokat, körülözönölték, kézszorításokkal, éljennel fogadva. Szekrényessy teljesen jól érezte magát bravourja kiállta után, csak éhes volt; elsőre megevett egy darab kenyeret, aztán két lágy tojást, hideg sültet és két csésze teát ivott. Megérkezte után alig zajlott le a zenekar indulója, a közönség lelkesült üdvözlése, a főorvos megvizsgálta Szekrényessyt; a test hőmérséklete 35.2 fok, érverése 126. Egészen jól érzi magát. Este díszelőadás volt a színházban; előadták az általa írt darabot: »Mért úszták keresztül a Balatont?«, teliden zsúfolt ház előtt.”

Bizony, 140 éve úszták át először a Balatont, méghozzá Szekrényessy Kálmán, aki nyolc évvel később megalapította az MTK-t. A derék sportember „bravourja” nem is hasonlítható össze a késői utódokéval, ő nem a Révfülöp és Boglár közötti 5,2 kilométeres távot teljesítette, hanem a Siófok és Füred közötti 14,7 kilométert, 6 óra 40 perc alatt, ráadásul a hideg időjárás miatt 17-18 fokos vízben. Ezt követően újabb 45 évet kellett várni az első hölgyúszóra. Bölcsházai Belházy Margit – vagy ahogy bevonult a történelembe: Bimbi – tizenkettedmagával vágott neki 1925-ben a 14,7 km-es távnak a balatonfüredi mólótól. Elsőnek ez a 21 éves pesti lány ért be a siófoki célba, 5 óra 27 perc alatt, sokkal jobb idővel, mint 45 évvel azelőtt Szekrényessy Kálmán. Bimbi az összesített versenyben – hat-hat férfi és nő alkotta a mezőnyt – hatodik lett.

Belházy Bimbi volt az első nő
Fotó: Merza család archívuma

Az Est munkatársa, aki a legkésőbb érkezett versenyzőket is figyelemmel kísérte – mert hiszen soha eddig nem úszta át nő a Balatont –, a verseny után együtt ült Siófokon a férfi és női bajnokkal, továbbá a verseny intézőivel, akik néhány érdekes epizódot is elmondottak. „Belházy Bimbi kicsattanó egészségű kerek bronzpiros arcú fiatal leány, húszéves és mindössze három hete fogott versenyzésbe. Arra a kérdésre, hogy eddig hol startolt, pirulva mondja: – Beszélni se érdemes róla; Kaposvárott meg a Császárfürdőben 66 méteres úszóversenyben. Csak most kezdem … De azt hittem, el se érem Siófokot, hisz egész éjjel mulattunk. – Hol? – A Tibor-fürdőben … kényszerből, Balatonfüreden oly szívesen fogadtak, de szoba nem volt és valamennyi leány a fürdőben kapott helyet. Szép modern fürdő, de ott a pihenőben kicsit kemény volt a priccs, na és olyan meleg volt, hogy nem tudtunk jóformán percig se aludni. Hát mulattunk legalább egymás közt. Csak Irsay Kató, akinek édesapja környékbeli birtokos, aludt rendes ágyban. Ő már tavaly megúszta a féltávot 3 óra 2 perc alatt, s idén favorit volt a nők sorában, de nem bírt a pestiekkel, akik közül Ulbing Gizi tavaly második lett a folyambajnokságban, Albekker Nelly pedig folyambajnoknő volt és már Siófokon jó második; míg Filics Kató 1923-ban a Balaton 2000 méteres bajnoknője lett.

A Belházy családban hagyomány maradt az úszás, unokája, Merza Krisztina jeles szinkronúszó volt. Az alábbi videón ő és édesanyja is látható Bimbi emléktáblájának leleplezésekor Balatonfüreden.

„Ismertem a nagyit, 1981-ben hunyt el, 77 évesen, nagyapám első és egyetlen felesége volt, apu késői gyerekként jött a világra. Jó kedvű, élénk hölgy volt a nagyi, sokat mesélt az ifjúkori úszóversenyeiről, azt tudni kell, hogy 1926-ban és 1927-ben is megnyerte a Balaton-átúszást. Utána azonban felhagyott a sporttal, civil életet élt” – mondta lapunknak az unoka.

A kései utódok szombat reggel fél nyolckor vetik magukat a habokba a révfülöpi mólóról a 38. Balaton-átúszáson, amely a főszponzor, a Lidl áruházlánc nevét viseli. A magyar úszóválogatott kiválóságai, a világbajnok Rasovszky Kristóffal és Kalmár Ákossal az élen, megkísérlik Papp Márk négy éve felállított rekordjának, az 58 perc 33 másodpercnek a megjavítását. A boglári strandon várják őket és a mintegy tízezer további résztvevőt.

Valaha Füredről Siófokra úsztak, az volt csak az igazi, 14,7 kilométeres próba!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.