Kétszeres Európa-bajnoknőnk vasárnap kikészítette az edzőjét

A húszéves Kovács Zsófia ugrásban és felemás korláton is aranyérmes lett vasárnap a törökországi, mersini torna Európa-bajnokságon, a 17 éves Székely Zója pedig felemás korláton ezüstérmet szerzett. Jogos a teljes boldogság akkor is, ha a koronavírus-járvány miatt ez most egy csonka Eb volt, amint arra újdonsült kétszeres Európa-bajnoknőnk is rámutatott.

Magyar Nemzet
2020. 12. 20. 19:20
null
Kovács Fotó: Schreyer Forrás: UEG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyelőre fel sem tudom fogni, hogy kétszeres Európa-bajnok vagyok – vallotta be a döntők után a Magyar Tornaszövetség hírlevelében – A nap során egyáltalán nem stresszeltem, de alig reggeliztem, és nem is ebédeltem, csak egy kis narancslevet ittam. Amikor ugrásban megláttam a pontszámomat, reménykedtem, hogy ez akár aranyat is érhet. Egyedül az ukrán lánytól tartottam, és mikor kiderült, hogy megvan az arany, teljes eksztázisba kerültem. Futottam az eredményhirdetésre, utána a melegítőterembe felvenni a tenyérvédőt, aztán felálltam a szólításhoz a bírók elé, utána vissza a melegítőterembe, ott néztem a kivetítőn a felemáskorlát-finálét. Zója gyakorlata után még bejött hozzám az edzőm, Trenka János, és csináltunk pár fogást. Utolsónak szólítottak, és rögtön az elején hibáztam. Itt megijedtem, de összekaptam magam, beleadtam az utolsó erőm is, koncentráltam, ahogy csak bírtam. Bíztam benne, hogy elég magas az anyagerőm, és szerencsére ez a hiba most belefért. Tudom, hogy a helyén kell kezelni ezt a csonka Eb-t, de akkor is nagyon boldog vagyok! Ez a két arany hatalmas lendületet ad nekem további munkához a tavaszi Eb-re és az olimpiára is. Az pedig, hogy sporttörténelmet írtam, még felfoghatatlan számomra – fogalmazott versenyzőnk, az első magyar tornásznő, aki kétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát.

– Hihetetlen és fantasztikus érzés, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy Eb-ezüstérmes vagyok – kezdte nagyon hasonlóan Székely Zója. – Jól kipihentem magam mára a többnapos verseny ellenére is. El tudtam vonatkoztatni az Eb jelentőségétől, nem figyeltem a tétre. Csakis arra koncentráltam, hogy ha eddig nem rontottam a korlátgyakorlatokban, akkor most sem szabad. Az a trükköm, hogy ilyenkor csupa pozitív gondolattal árasztom el az agyam. Nyugodt voltam, és sikerült egy szép gyakorlatot bemutatnom. A melegítőteremben néztem a kivetítőn a többieket, és Zsófi előtt már összeszedtem a gálamelegítőm, mert tudtam, dobogós vagyok. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egymás mellett álltunk a dobogón!

Kovács Zsófia az Eb-arannyal, Székely Zója pedig az ezüsttel
Fotó: UEG

Trenka János, Kovács Zsófia edzője jobban izgult, mint versenyzőink, de neki szabad volt:

– Leírhatatlan, eksztázis, teljesen kikészültem, persze pozitív értelemben. Tudjuk, hogy kevesebb nemzet volt itt Törökországban az Eb-n, mint szokott lenni, de az arany, az arany, ezt a sikert senki nem veheti el tőlünk. Nehéz volt a felkészülésünk. Nálunk például Dunaújvárosban a Magyar Tornaszövetségnek köszönhetően felújítják a csarnokunkat, így Budapestre kellett járjunk edzeni, és ez sokkal nagyobb fáradság volt, de mindig mondtam a lányoknak, ne arra figyeljenek, hanem a kiegyensúlyozottságra. Bevallom, Zsófi ugrásaranya után elöntöttek az érzelmek, majdnem elsírtam magam, de nem volt megállás, menni kellett tovább, hátra volt még a felemás korlát, hiszen Zója és Zsófi mellett is ott kellett állnom. Ez is egy külön feladat, ezt is tanulni kell. Zsófi hozzáállását és profizmusát bizonyítja, hogy egyik pillanatban még Európa tetején állt, a másik percben már a következő gyakorlatot kellett csinálnia. Nagyon kemény időszak van mögöttünk, de ezek az eredmények minden fáradságot megértek!

A Magyar Tornaszövetség elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán is szakszemmel értékelhetett:

– Nagyon örülök, hogy ilyen kiváló eredmények születtek, Kovács Zsófi kétszeres Európa-bajnok lett, Székely Zója pedig ezüstérmes. Zsófi ugrását és korlátgyakorlatát tekintve, a pontszámot és a minőséget nézve, világszínvonalú volt. Tudjuk, hogy akadtak hiányzó nemzetek, de akkor is nagyon örülünk ezeknek a sikereknek. Óriási dolog az is, hogy az utóbbi tíz évet tekintve ennyire még nem fogtak össze a magyar tornászok, együtt, egymásért dolgoztak, felnőttek és juniorok egyaránt, és ezek a sikerek ennek is köszönhetők. Bízom abban, hogy ez az összefogás folytatódik. Az Európa-bajnokságot egyébként a teljes sportszakma csak felmagasztalta, a komolyságát jelzi, hogy ide látogatott a Nemzetközi Tornaszövetség elnöke, Morinari Watanabe is, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is fontos feladatokat lát el, továbbá a török államfő, Recep Tayyip Erdogan személyesen fogadta a kiemelkedően teljesítő török tornászokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.