A vidéki kislány, akit nem tört meg a főváros, majd meghódította a világot

Aki fogyatékkal jön a világra, annak duplán meg kell küzdenie mindenért. Vagy triplán, mint Pap Biankának. Tokió paralimpiai bajnoka őszintén beszélt síbalesetéről és arról, hogy Budapesten majdnem elveszett, de aztán rátalált az útjára.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 10. 10. 15:32
PAP Bianka
Toki, 2021. szeptember 2. Az aranyrmes Pap Bianka a 100 mteres ni htszs S10-es kategrijnak eredmnyhirdetsn a vilgmret koronavrus-jrvny miatt 2021-re halasztott 2020-as tokii paralimpin a Vizes Kzpontban 2021. szeptember 2-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pap Bianka úgy jött a világra, hogy a bal lábából hiányzott a vékonyka szárkapocscsontja. Sántikálva tanult meg járni, lábujjhegyen tipegve kellett lépkednie, hogy egyensúlyban tudjon maradni. Kisgyermekként úgynevezett Ilizarov-módszerrel végrehajtott végtaghosszabbító műtét segített rajta, de nyolcéves korában újabb balszerencse érte. Családi síelés közben úgy esett el, hogy a léce nem csatolódott le a lábáról, emiatt aztán olyan kivédhetetlen trauma érte, amit éppen a helyreállított lába sínylett meg a legjobban. Azóta nagyon kell ügyelnie a lépéseire, főleg akkor, ha havas utakon indul sétára, mert egyetlen rossz mozdulatnak is súlyos következményei lehetnek. 

– Velem született fogyatékosságom valójában csak másodlagosan köthető össze a síbalesetemmel, és ezt már régóta tisztázni szerettem volna – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 21 esztendős szigetvári sportolónő, aki 2016-ban paralimpiai újoncként második lett 100 méteres hátúszásban, idén Tokióban viszont előrelépve már aranyérmet vehetett át, „ráadásképpen” pedig még két ezüstöt is, amivel a paralimpiai játékok legeredményesebb magyar sportolója lett.

Pap Bianka még csak 12 esztendős volt, amikor szülői hozzájárulással Szigetvárról Budapestre költözött és a nagymamája oltalma alatt önálló életet kezdett élni. Vállalkozó szellemű bátor kislányként új környezetre, úszóként pedig fejlődésre vágyott, és még csak fel sem merült benne, hogy a merész lépésével bajba is kerülhet vagy rossz társaságba keveredhet. Már a szülővárosában is úszott, a fővárosban pedig a Jövő SC edzéseit látogatva igyekezett az eredményein javítani. A szigetvári Sasvári Lászlótól a tehetséggondozás legjobbjai közé tartozó Magyarovits Zoltán vette át a váltóbotot, aki most éppen Kós Hubertnek, egy kimagasló tehetségnek az útját egyengeti.

Amikor később Bianka kollégiumba költözött, váratlan nehézségekkel került szembe. Nem tudta kipihenni magát, a társaitól nem tudott nyugodtan aludni, sokat hiányzott az iskolából, és jó néhányszor a kora reggeli edzéseken is hiába vártak az érkezésére. 

– Soha nem voltam kicsapongó lány, sokkal inkább zárkózott és mértéktartó, de az a közeg lehúzott és kizökkentett a megszokott életem nyugalmából. Az összevisszaságból másfél év után elegem lett, elköltöztem a koleszből, van egy kis lakásom, azóta egyenesbe kerültem, és újra a magam életét élhetem. Amilyet egy igazi sportolónak élnie kell.

A paralimpiai aranyérem csak egy, igaz, fontos állomás az életében és a pályafutásában. Három év múlva a párizsi játékokon is ott lenne, s készül a civil életre is, jogot szeretne tanulni.

Nap mint nap együtt Milák Kristóffal

Pap Bianka egyidős Milák Kristóffal, akihez hasonlón a Duna Arénába jár edzeni, így ott azt is megtapasztalhatta, hogy a világcsúcstartó, olimpiai bajnok klasszis miként áll hozzá a munkához.

– Merőben más típusú emberek vagyunk, de azt látom és hallom, hogy Kristóf ugyanúgy tud duzzogni, ahogy olykor én, aki, ha nagyon elfárad vagy rossz napot fog ki, hisztizni is tud. Nekem vitathatatlan, hogy Kristóf céltudatos sportember, és én azokkal is vitába szállnék, akik szerint nincs benne kellő alázat a feladatok teljesítésekor. Pusztán tehetséggel, de kellő elhivatottság nélkül hogyan lehetett volna a 200 pillangó világcsúcstartója, vb- és Eb-győztes, Tokió bajnoka? – jegyezte meg a Vasas büszkesége, akinek Szabó Álmos az edzője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.