Magát tehetségtelen úszónak tartotta, ma mégis Milák mestere

A vele készült interjúban Magyarország egyik legjobb úszóedzőjének nevezte a Nemzeti Sport Virth Balázst, aki egykoron Gyurta Dániel mestere volt, napjainkban pedig Kapás Boglárka és Milák Kristóf felkészülését is ő irányítja. A kezdetekről, Széchy Tamásról és Széles Sándorról mesélt a lapnak a 43 éves szakember.

Forrás: Nemzeti Sport2021. 10. 16. 15:06
Budapest 20181005 Úszás 2018 Ősz Úszó Világkupa VK döntők Virth Balázs Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tényleg a szerencsének köszönheti, hogy Széles Sándor mellé került?

– Wladár Sándor, a korábbi olimpiai bajnok, a szövetség elnöke nem véletlenül mondogatja, hogy szerencsés csillagzat alatt születtem – én talán inkább azt mondanám: a bátraké a szerencse. Kaposváron éltem, leérettségiztem, elvégeztem a középfokú edzőit, ám ahhoz, hogy szakedzőire jelentkezzek, egy év gyakorlatra volt szükségem.

– Álljunk meg kicsit! A kis Balázs úgy született, hogy tudta, úszóedző akar lenni…?

– Nyilván nem, de úsztam, és mindig érdekelt, mit és miért csinálunk. Nem voltam tehetséges úszó, sőt, inkább azt mondanám, tehetségtelen, de mindig foglalkoztatott a miért. Persze néztem én a nagy versenyeket, de például a szöuli olimpiáról sem azokat a Népsport-cikkeket tettem félre, amelyben maguk a versenyzők nyilatkoztak, hanem azokat, amelyekben Széchy Tamás vagy éppen Kiss László szólalt meg. Már akkor is az edzőket figyeltem.

– Ha Széles Sándor mellett kezdett el dolgozni, egyszersmind azt is jelentette, hogy letette a garast a Széchy-iskola mellett?

– Na, itt jön a képbe a szerencse: az egyértelmű, hogy Kaposváron olyan sokat nem tudtam erről a világról, ám az egyéves gyakorlat miatt Budapestre költöztem – a nagyszüleimhez, akik a fővárosban laktak. És elkezdtem a Komjádi uszodába járni edzéseket, Széles Sándor edzéseit látogatni. És közben úszómester voltam, hiszen valamiből meg kellett élnem. Egyik nap mentem fel a Komjádi jellegzetes kék lépcsőjén, és szembejött velem Széchy Tamás. Kérdezte, mit csinálok itt. Elmondtam neki. Azt válaszolta, nagyszerű, neki éppen egy ilyen emberre van szüksége: aki fiatal, nincs elrontva, és vannak tervei. A lépcső közepén közölte, hogy lépjek ki a munkahelyemről, ő felvesz maga mellé. Annyira örültem, hogy rögtön felhívtam a szüleimet, csakhogy két hétig nem történt semmi… Majd megint azon a lépcsőn találkoztam az Öreggel. És elkezdődött ugyanaz a párbeszéd, vagyis, hogy mit csinálok én itt. Válaszoltam. Mire ő: de hát mondtam, hogy lépj ki a munkahelyedről! Én kissé félszegen úgy reagáltam, hogy tudom, de hát nem történt semmi utána. Akkor felgyorsultak az események, Széchy szólt a szövetségben, hogy szüksége van rám – akkor a Magyar Úszószövetség még a Komjádiban volt, felmentem az irodákhoz, az egyikben aláírtam a kilépésemet az uszodából, a másikban a belépésemet a szövetséghez.

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Ez tényleg mesebeli történet.

– Utólag mindenképpen. Az azért nem volt könnyű időszak az Öregnek – az első tornatermi élményem vele kapcsolatban az, hogy bementem hozzá, s mellette ott volt egy Nemzeti Sport, amelyik azt hirdette: „Széthullott a Széchy-birodalom.” Ott volt az oldalon Tamás bácsi fotója és a tanítványoké, és köztük a jellegzetes vonal, amely a szakítást érzékelteti. De már ott volt a tornateremben az a csoport, amelyben Verrasztó Dávid, Molnár Ákos és már Gyurta Dániel is benne volt. És jelen volt már a teremben Kovácshegyi Ferenc is, aki Katarban edzősködött korábban. Akkor azt mondta az Öreg: Sanyitól mindent meg fogsz tanulni. Ő a legjobb, és át is tudja adni a tudását.

A teljes interjút ITT olvashatják.

A borítóképen: Virth Balázs az úszóvilágkupán 2018-ban. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.