időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Már volt olyan, hogy Messi Aranylabdáját kétségbe vonták

Szalay Attila
2021.11.30. 09:45 2021.11.30. 12:22
Már volt olyan, hogy Messi Aranylabdáját kétségbe vonták

Nem az idei az első eset, amikor sokan úgy gondolják, lett volna alkalmasabb személy az Aranylabda elnyerésére Lionel Messinél. A sokak szerint igazságtalanul vesztes Robert Lewandowski cipőjében korábban Andrés Iniesta és Wesley Sneijder is járt már.

Hetedszer is Messi lett az Aranylabda nyertese, és az elismerés jogosságát rengetegen megkérdőjelezik, furcsa módon még a győztes is a riválisa elismerése mellett lobbizott. Ugyan az argentin sztár idén megnyerte a Copa Américát a válogatottal, ami az első nagy sikere volt a nemzeti csapattal, amely ráadásul 1993 óta nem győzött, plusz Messi a La Ligában is gólkirály volt, mégsem volt különösebben kiemelkedő éve.

Ellenben Lewandowski most már két éve a világ legjobb góllövőjének számít, idén megdöntötte Gerd Müller legendás gólcsúcsát a Bundesligában egy idényen belül.

Jellemző adat, hogy 2021-ben a lengyel lőtte messze a legtöbb gólt: 51 találatot ért el idén a Bayernben. A lista második helyezettje, Erling Håland 38-cal áll, Messi csak az ötödik 32-vel.

Mindez nem számított, a döntéshozók többre értékelték Messi Copa-győzelmét Lewandowski góljainál. A dolog érthető is lenne (bár a harmadik top hármas jelölt, Jorginho meg Eb- és BL-arannyal a zsebében várta  a díjátadót), de főleg 2010 fényében rendkívül ellentmondásos a döntés.

Tizenegy évvel ezelőtt Messi a Barcelonával egyedül egy spanyol bajnoki címet tudott felmutatni  a fontosabb címek közül, úgy lett aranylabdás. Akkor a gólokkal indokolták a sikerét, 2010-ben 58 találatot ért el.

A szavazáson akkor barcelonai csapattársai, Andrés Iniesta és Xavi kerültek még be a top háromba, akik történelmi világbajnoki címet ünnepeltek abban az évben a spanyol válogatottal. A Hollandia elleni döntőben ráadásul a végig ragyogóan futballozó Iniesta lőtte a győztes gólt. Mindenki azt várta, hogy ő kapja az Aranylabdát, végül azonban Messi lett a befutó.

Iniesta és Messi sok közös sikert ünnepelt a Barcelonában, de Aranylabdája csak az egyiknek lett Fotó: Ballesteros

2010-ben még csak nem is Messinek kellett volna lennie Iniesta legnagyobb riválisának az Aranylabda-szavazáson, hanem Wesley Sneijdernek. A holland közel tökéletes évet zárt, hiszen klubcsapatával, az Internazionaléval triplázott, az olasz bajnokság és az Olasz Kupa mellett a BL-t is megnyerte, a nemzeti csapattal pedig vb-ezüstöt szerzett. De még a top háromba sem került be a szavazáson.

A legnagyobb baj az Aranylabdával, hogy nincsen meghatározott, következetes szempontrendszer, ami alapján kiadják a díjat. Egyszer az egyéni teljesítmény, a gólmennyiség számít, máskor az elnyert trófeák száma és minősége esik nagyobb súllyal a latba.

Akár így, akár úgy, de Messi mintha mindig jól jönne ki a szavazásból. Ragyogó futballista, persze, de a hét Aranylabdájából minimum kettő talán máshoz is kerülhetett volna. 2010-ben és idén biztosan.

Borítókép: Lionel Messi az idei Aranylabdával a kezében (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)