Xavit a rózsaszín köd helyett a fekete-fehér valóság fogadta

Bedobják a mély vízbe: Xavi Hernández az Espanyol elleni városi derbin debütál szombaton a spanyol labdarúgó-élvonalban szereplő Barcelona vezetőedzőjeként. A többi topliga küzdelmei is folytatódnak a válogatott szünet után: Angliában este Liverpool–Arsenal, Olaszországban vasárnap Inter–Napoli rangadót rendeznek.

2021. 11. 20. 7:23
XAVI; LAPORTA, Joan
Barcelona, 2021. november 8. Xavi Hernndez, az FC Barcelona spanyol labdargklub j vezetedzje (j) Joan Laporta klubelnkkel a bemutatsn a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-n. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garca Fotó: Alejandro García
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olajozottan működő sikergépezetet hagyott el egy léket kapott hajóért – talán így jellemezhetnénk Xavi Hernández visszatérését a Barcelonához. A katari al-Szaddnál eltöltött kétéves edzősködése alatt hét trófeát nyert, amikor nevelőegyüttese hívta a menesztett Ronald Koeman helyére, mégsem tudott nemet mondani. A 41 éves szakember hat év után tér vissza szeretett csapatához, de a rózsaszín köd helyett a fekete-fehér valóság várta: a spanyol labdarúgó-élvonal kilencedik helyén ácsorgó, négy bajnoki óta nyeretlen gárdát vett át. 

A klublegendának tekintett futballisták edzőként gyakran megbuknak egykori csapatukhoz való visszatérésükkor, ahogy ez megesett Koemannal, Frank Lamparddal a Chelsea-nél vagy éppen Ole Gunnar Solskjærral a Manchester Unitednél. Xavi – aki játékosként 25 trófeát nyert a Barçával – nem szeretne így járni, határozott elképzeléseket fogalmazott meg visszatértekor:

– Ugyanaz az elképzelésem, mint Cruyffé volt. Az első védőm a támadóm, és az első támadóm a kapusom. Taktikusan kell játszanunk. Erős letámadással és labdabirtoklással – ismertette filozófiáját a katalán.

Mindenesetre Xavinak rohamtempóban kell átültetnie terveit a gyakorlatba, hiszen hiába nevezték őt ki a válogatott szünet előtt, számos játékosa sérült (Agüero, Fati, Braithwaite, Dest, Nico, illetve Wague), és az egészséges futballisták zöme csak a napokban tért vissza a nemzeti csapatától, így a közös edzésekből nem sok akadt eddig. Pedig ma az ugyanannyi pontszámmal rendelkező Espanyol elleni városi rangadó vár rájuk, majd sorban a Benfica, a Villarreal, a Betis és a Bayern München lesz terítéken – finoman szólva sem lesz könnyű menet. S ahogy a La Ligában, úgy a Bajnokok Ligájában sem nyújtott kiemelkedőt eddig a katalán gárda, az E csoport második helyéért is meg kell küzdenie a Benficával. 

A fiatal edző próbál a földön járni, így debütálása előtt nem említett nagy célokat, elmondása szerint leginkább azt akarja, hogy a tanítványaival örömet tudjanak okozni a gránátvörös-kékek drukkereinek.

– Az eredmények az ellenfeleinktől és a játék képétől fognak függeni, de kötelességünk a szurkolóinkat büszkévé tenni, még akkor is, ha épp nem tudunk győzni – fogalmazott, majd azt is elárulta, edzőként kevésbé izgul, mint azt futballista korában tette, mert vélekedése szerint a pályán nehezebb jó teljesítményt nyújtani.

Xavit játékosként nagyra tartották Barcelonában Fotó: MTI/EPA/Toni Garriga

A Barça keserves pénzügyi helyzetére való tekintettel Xavi nagybevásárlást nem tarthat, az akadémiából érkezett fiatalokra, és mint kiderült, a régi sikerek főszereplőire számít csapatának építésében. A 38 éves Dani Alves az első fecske, aki annak ellenére is aláírta a szerződését, hogy ő lesz a katalánok keretében a legrosszabbul kereső játékos. és Andrés Iniesta visszatérésére is van némi esély, erre utal Joan Laporta szerdai nyilatkozata:

– Nem tartom kizártnak, hogy visszajönnek. Danival is megtörtént, szeretnék is köszönetet mondani neki, mert látta, hogy milyen szituációban van a klub és segíteni akar. Azért is hálás vagyok, hogy a pénzügyi helyzetünkre is tekintettel volt – dicsérte a klubelnök Alvest. – Messi és Iniesta csodálatos. Nem tudom megjósolni a jövőt, de ők ketten még mindig játszanak, és mint klubunk egykori sikerkovácsait, figyeljük őket. Most szerződésben állnak más csapatokkal, amit tisztelnünk kell, ugyanakkor az életben sosem tudjuk, hogy mit hoz a jövő.

Barcelonában talán a múltat hozza vissza…

La Liga, 14. forduló:

 

péntek:

Levante–Athletic Bilbao 21.00

szombat:

Celta Vigo–Villarreal 14.00

Sevilla–Alavés 16.15

Atlético Madrid–Osasuna 18.30 (tv: Spíler 2)

FC Barcelona–Espanyol 21.00 (Spíler 2)

vasárnap:

Getafe–Cádiz 14.00

Granada–Real Madrid 16.15 (Spíler 2)

Elche–Real Betis 18.30

Real Sociedad–Valencia 21.00

hétfő:

Rayo Vallecano–Mallorca 21.00

 

A többi topliga hétvégi programja (érdekesebb párosítások):

Serie A, 13. forduló, szombat: Lazio–Juventus 18.00 (Sport 2), Fiorentina–AC Milan 20.45 (Sport 2). Vasárnap: Inter–Napoli 18.00 (Sport 2). 

Premier League, 12. forduló, szombat: Leicester–Chelsea 13.30 (Spíler 1), Watford–Manchester United 16.00 (Digi Sport 1), Liverpool–Arsenal 18.30 (Digi Sport 1). Vasárnap: Manchester City–Everton 15.00 (Digi Sport 1). 

Bundesliga, 12. forduló, péntek: Augsburg–Bayern München. Szombat: Dortmund–Stuttgart 15.30 (Arena 4), Hoffenheim–RB Leipzig 15.00 (Spíler 1), Union Berlin–Hertha 18.30 (Arena 4). Vasárnap: Freiburg–Frankfurt 15.30 (Arena 4).

Borítókép: Xavi Hernández (jobbra) bemutatása a Barcelona vezetőedzőjeként. A képen Joan Laporta klubelnökkel (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro García)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.