Az abu-dzabi események Melbourne-re is hatással lehetnek

Az Australian Open felvezetése során eddig sokkal több szó esett a koronavírusról, mint a teniszről, és az abu-dzabi fertőzések sem javítanak az arányon.

2021. 12. 26. 15:32
Wimbledon Championships 2021
epa09334541 Denis Shapovalov of Canada reacts after his men's semi final match against Novak Djokovic of Serbia at the Wimbledon Championships in Wimbledon, Britain, 09 July 2021. EPA/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY Fotó: EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A december a pihenésről szólt a legtöbb teniszező számára, nyolc játékos azonban karácsony előtt részt vett az abu-dzabi bemutatótornán. Utólag valószínűleg azt kívánják, bár máshogy döntöttek volna.

A nyolc teniszező körül azóta négy jelentette be, hogy elkapta a koronavírust, így nyilvánvaló az összefüggés a pozitív esetek között. hazaérkezése után jelentette be, hogy Covidos lett, majd a két női résztvevő, az olimpiai bajnok Belinda Bencic és a tunéziai Unsz Dzsábir is jelezte, hogy hogy elkapta a vírust, ők mindketten be is lázasodtak. Dzsábir ráadásul csak azután utazott Abu-Dzabiba, hogy az eredeti résztvevő, a US Open-bajnok Emma Raducanunak már a helyszínen, de még fellépése előtt pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A legfrissebb eset pedig Denis Shapovalové. A kanadai játékos az elsők között érkezett meg Ausztráliába, ahol január 1-jén el is indul a 2022-es teniszidény, és ott kell tíz napos izolációba vonulnia. A tizenhat csapatos ATP-kupát így biztosan kihagyja, de a komoly tünetek elmaradása esetén a január 17-én rajtoló Australian Open mezőnyében már ott lehet. Az más kérdés, hogy a fizikai állapota milyen lesz a betegség után.

A többi abu-dzabi induló közül Andy Murray tavaly hagyta ki az AO-t koronavírus-fertőzés miatt, míg Dan Evans a tokiói olimpiáról maradt le pozitív Covid-tesztje okán. Úgy tűnik, ők megúszták az újabb fertőzést, bár Murray óvatosságból csökkentette a hazai edzésidejét.

Az ausztrál lakosok közül tavaly is sokan kritizálták a szervezőket, hogy megrendezik a Grand Slam-tornát a Covid okozta nehézségek közepette. Idén a helyi kormány döntése miatt csak beoltott játékosok utazhatnak be az országba, hogy részt vegyenek az Australian Openen, ők azonban a tavalyinál nagyobb szabadságot élvezhetnek. A bejelentett pozitív esetek viszont ismét ronthatják a teniszviadallal kapcsolatos közhangulatot.

Novak Djokovics még nem érkezett meg Ausztráliába, és kihagyja az ATP-kupát. A késői lemondásnak köszönhetően viszont Szerbia így is tagja lesz a mezőnynek. Ha a világelső időben jelzi távolmaradását, akkor honfitársai sem indulhattak volna a csapatversenyen – valószínűleg a szervezőknek  érdemes lesz majd újragondolniuk a kvalifikációs szabályokat.

Djokovics távolmaradásával újra felerősödött a kétkedők hangja, akik szerint a szerb klasszis a kötelező oltás miatt egyáltalán nem utazik majd el Ausztráliába, és kihagyja a Grand Slam-tornát, amelyet korábban kilencszer is megnyert.

A magyar teniszezők közül az Australian Open előtti két hétben Adelaide-ben lép pályára a tervek szerint, míg Bondár Anna és Udvardy Panna Melbourne, Sydney útvonalat jár be Grand Slam-főtáblás bemutatkozásuk előtt. Gálfi Dalma Melbourne-ben, Jani Réka Adelaide-ben játszik a január 3-i héten, rájuk ezt követően az Australian Open selejtezője vár.

Borítókép: Shapovalov Wimbledonban az elődöntőig menetelt, az Australian Openen kérdésessé vált az indulása (Fotó: EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.