Lionel Messi Aranylabdája semmi ehhez a döntéshez képest

Az amerikai Time magazinnál Simone Biles lett a év sportolója. Az amerikai tornászt sokan a tokiói olimpia egyik legnagyobb csillagának tippelték, azonban aranyérmei helyett visszalépéseivel került a figyelem középpontjába.

2021. 12. 10. 12:36
BILES, Simone
Tokió, 2021. augusztus 3. Az amerikai Simone Biles felkészül gerendagyakorlatára a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi tornászbajnoksága szerenkénti döntõjében az Ariake Tornaközpontban 2021. augusztus 3-án. MTI/AP/Ashley Landis Fotó: Ashley Landis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tulajdonképpen esélyese volt mindenféle év sportolója díjnak. Az amerikai tornász 2016-ban, Rio de Janeiróban négy aranyérmet nyert az olimpián, az idei, tokiói ötkarikás játékokat megelőző stuttgarti világbajnokságon pedig öt számban végzett az élen, így mindenki azt várta tőle, hogy a japán fővárosban is az olimpia egyik legnagyobb sztárja lesz. Sőt, egy esetleges teljes söpréssel, hat aranyéremmel minden idők legeredményesebb női olimpikonja lehetett volna.

Biles tokiói szereplése azonban egyáltalán nem az aranyérmekről szólt, abból egyet sem szerzett a japán fővárosban. Első döntőjében, a csapatversenyben egy elrontott ugrás után a többi szerhez már nem állt oda. Bár ekkor mindenki sérülésre gyanakodott, az amerikai sztár később elárulta, hogy mentális egészségére tekintettel döntött így, és csak a büszkesége sérült.

Biles döntése megosztotta a közvéleményt, egyesek hősként kezelték, amiért volt bátorsága visszalépni, mások kritizálták, amiért cserben hagyta a csapattársait.

A sportoló később konkretizálta problémáját, a „twisties” nevű jelenségre hivatkozott, ami mentális blokkot és ennek következtében orientációs zavart okoz, amely, ha rossz pillanatban jelentkezik a gyakorlat során, súlyos sérülésekhez is vezethet. Az amerikai tornász korábban is többször küzdött ezzel a problémával, de a felkészülési időszakban mindig túllépett rajta, Tokióban viszont erre nem volt ideje. 

Minden egyéni női döntő előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy Biles odaáll-e, végül időrendben az utolsót, a gerendát vállalta, és bronzérmes lett. Az amerikai sztár később elárulta, hogy a családjában bekövetkezett haláleset állt tokiói nehézségei hátterében.

Minden olimpiának megvannak a maga tragikus hősei, akik ilyen-olyan okból nem tudják valóra váltani álmaikat, az év végi díjazások alkalmával viszont jellemzően nem ők, hanem az adott esztendőben valóban sikerrel járt sportolók kerülnek reflektorfénybe. Ehhez képest első ránézésre megdöbbentő, hogy az amerikai Time magazinnál Simone Biles lett az év sportolója.

Fontos azonban kiemelni, hogy a Time nem sportszaklap, az év sportolóját pedig csupán 2019 óta nevezi meg. Az amerikai magazin sokkal híresebb az év embere megnevezéséről, amelynél fontosabb szempont a világra gyakorolt hatás, mint az adott személy ünneplése. (Így lehetett a Time-nál az év embere többek között Hitler és Sztálin is.)

Visszatérve a sportolókra: 2019-ben az amerikai női labdarúgó-válogatott világbajnok lett, 2020-ban LeBron James az NBA bajnoka lett, de a Time indoklásában a sportsikerek az ő esetükben is csak mellékszálnak számítottak a férfiakkal egyenlő fizetését indított per, illetve a kosárligában szervezett Black Lives Matter-tüntetések mellett. Bilesnak már nagy győzelem sem kellett ahhoz, hogy csatlakozzon a sorhoz, ő a mentális egészség előtérbe helyezésével lett bajnok a Time-nál.

Borítókép: Simone Biles (Fotó: MTI/AP/Ashley Landis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.