Egy honfitársunk is pályára léphet az Afrikai Nemzetek Kupáján

A vasárnap megkezdődött Afrikai Nemzetek Kupájában pályára léphet egy olyan futballista is, aki honfitársunk, az édesanyja román, az édesapja szudáni, és a magyar NB II-ben szerepel.

Magyar Nemzet
2022. 01. 09. 20:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan azt megírtuk, a Ferencvárosból három, a Mol Fehérvárból pedig egy labdarúgó szerepel a vasárnap megkezdődött Afrikai Nemzetek Kupáján (ANK). Ennyien még nem képviselték a magyar élvonalat ezen a tornán, a Fradi Sammy Mmaee-t és Ryan Mmaee-t a marokkói, Aissa Laidounit a tunéziai válogatott kedvéért nélkülözi a felkészülés során, a fehérváriak pedig Stopira szolgálatairól mondtak le átmenetileg, aki a Zöld-foki Köztársaság csapatát erősíti.

Ám ez még nem minden, ugyanis a magyar NB II-ből is érkezett az ANK-ra futballista, sőt ha úgy vesszük, akkor egy honfitársunk is pályára léphet, mégpedig Szudán válogatottjában. Ő Hamed Yasin, aki 1999. szeptember 12-én született Nagyszalontán román édesanya és szudáni édesapa gyermekeként. A szülővárosában kezdett el futballozni, de az ASA Tirgu Mures akadémiáján nevelkedett. A felnőttcsapatban 2016-ban mutatkozott be. Egy évvel később, 2017-ben a román élvonalbeli Pandurii Târgu Jiu labdarúgója lett, majd 2018-ban igazolta le őt Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy, és 2020 nyarán onnan szerződött Nyíregyházára.

A szudáni válogatottban 2019. november 13-án, tehát húszévesen mutatkozott be, és mostanáig nyolcszor lépett pályára a csapatban. Állítólag hívták korábban is édesapja hazájából, de ő reménykedett a román válogatottságban, és csak azután mondott igent az afrikaiaknak, amikor kiderült, a vágya aligha teljesül. Kettős, szudáni és magyar állampolgár, ez magyarázza, hogy következmények nélkül szerepelhet a Nyíregyházában – mint közismert, a magyar NB I-ben nem játszhatnak büntetlenül légiósok – és Szudán együttesében is.

Borítókép: A szudáni játékosok egy győzelmet ünnepelnek, Hamed Yasin a többiek előtt ül (Forrás: Nyíregyházaspartacus.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.