Aki egyensúlyozott Albert Flórián és Varga Zoltán között

A 88 éves korában elhunyt Fenyvesi Máté, a Ferencváros VVK-győztes, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgója azon ritka egyéniségek közé tartozott, akinek politikusként sem lett haragosa.

2022. 02. 17. 18:15
null
Budapest 20180920 Vegyes 2018 Emberi Méltóság Tanács kitüntetés Fenyvesi Máté Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az életrajzát, mint szinte bárkiét, összefoglalhatjuk néhány mondatban, de persze könyvet is lehetne írni belőle. Jánoshalmán született és nevelkedett, ott is kezdett futballozni, majd Kecskemétre igazolt, ott figyelt fel rá a Ferencváros. Az egyetlen klub, amelyben az akkori idők szellemének megfelelően az első osztályban szerepelt. Tüske – ez volt a beceneve – hamar alapember lett nem csupán a Fradiban, hanem a válogatottban is, megjárta az 1958-as és az 1962-es világbajnokságot, 1964-ben tagja volt az Európa-bajnoki bronzérmes csapatnak, 1954 és 1966 között összesen 76 alkalommal lépett pályára címeres mezben és nyolc gólt szerzett.

Legnagyobb sikerét már a pályafutása alkonyán érte el, ő szerezte a győztes gólt a Juventus elleni 1965-ös VVK-döntőben. Százszor, ezerszer megénekelték, hogy Karába beadására felugorva Albert nem érte el a labdát, mert lökdösték. A Császár már éppen reklamálni kezdett, amikor Rákosi szólt neki, hagyja, mert Tüske befejelte…

Egy durván tíz évvel ezelőtti interjúban legegyszerűbben és legemberibben nekem ő tárta fel két világhírű csapattársa, Albert Flórián és Varga Zoltán konfliktusát. „Albertnek gyenge volt a szíve, szegényt az is vitte el. Nem arról volt szó, hogy ne akart volna, csak mert ő a Császár, többet futni, egyszerűen nem bírt. Varga Zoli azonban nem tudott ebbe beletörődni, képtelen volt elfogadni Flóri kivételezettségét” – fejtegette. Tényleg lehet, hogy ilyen egyszerű a válasz.

Fenyvesi Máté különben sem szerette túlbonyolítani az életet. Szerény, csendes, halk szavú emberként idegen volt a természetétől a civakodás, noha két parlamenti ciklusban is országgyűlési képviselőnek választották, politikusként sem lett haragosa. Tette a dolgát labdarúgóként, ahogy később állatorvosként és politikusként is. Minden szerepében szeretettől, megbecsüléstől övezve.

Isten nyugosztalja!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.