Dárdai Pál után újabb klublegenda távozik a Herthától

Hivatalos honlapján jelentette be a Hertha, hogy az idény végén távozik a berlini futballklub vezetéséből Arne Friedrich sportigazgató. Ezzel rövid időn belül ő az együttes történetének harmadik jelentős alakja, aki így vagy úgy, de elhagyja a (süllyedő) hajót Michael Preetz és Dárdai Pál után.

2022. 02. 01. 16:03
Fotó: City-Press GmbH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hálás vagyok a Herthának a belém fektetett bizalomért – búcsúzkodott a klubhonlapon Arne Friedrich, aki a kilúgozott közlemény szerint saját döntést hozott a távozásáról. – 2019-ben azért jöttem, hogy stabilizáljuk a klub helyzetét, és tudva, hogy ez a folyamat még nem zárult le, meggyőződésem, a Hertha jó helyzetből várja a jövőt.

Ezzel persze sokan vitatkoznának, a klub súlyos identitásválságban szenved, nem tudja megszólítani a szurkolókat, és hiába érkezett tehetős befektető Lars Windhorst személyében, a pénzinjekció után sem előre indult meg a csapat. Jelenleg a bennmaradás kiharcolása a cél, a Bundesliga 13. helyén áll az együttes, de csak három ponttal megelőzve az osztályozós Augsburgot.

A nagy identitáskeresésnek pedig biztosan nem tesz jót, hogy sorra távoznak azok a vezetők, akikhez legalább kötődni tudtak a szurkolók. 

Tavaly januárban köszönt el az általános igazgató, Michael Preetz, aki 1999-ben a Bundesliga gólkirálya volt a Hertha színeiben, 93 találatával pedig ő a klub gólrekordere a német élvonalban.

Ugyanitt, a Bundesligában a Hertha pályára lépési csúcstartója 286 meccsel, őt tavaly november végén váltották le a vezetőedzői posztról.

Dárdai Pálnak is mennie kellett. Fotó: Friedmann Vogel

Most pedig Arne Friedrich is távozik, aki 2002 és 2010 között pályafutása fénykorát a berlini együttesnek szentelte, miközben két világbajnoki bronzérmet és egy Eb-ezüstöt szerzett a német válogatottal, a drukkerek pedig beválasztották az évszázad Hertha-csapatába.

Friedrich 2019-ben még korábbi csapattársa, Preetz hívására került a csapat menedzsmentjébe, aztán Preetz távozása után ideglenesen ő ült a főnöki székbe, a nyártól pedig sportigazgatóként dolgozott.

Papíron ebben a pozícióban dolgozik Fredi Bobic is, aki tavaly nyáron érkezett Berlinbe, de gyakorlatilag ő vette át a hatalmat a klub irányításában. Jelesül a saját embereit ültette fontos pozíciókba. Például a keret kialakításáért Dirk Dufner felel, akit Bobic még stuttgarti játékoskorából ismer, mert Dufner akkoriban a sváb klub vezetőségében dolgozott. A Hertha akadémiájának fejének pedig Pablo Thiamot tette meg Bobic, aki ugyancsak Stuttgartban volt a csapattársa azelőtt. Új még a technikai vezető és a játékosmegfigyelő-hálózat vezetője is, ők Frankfurtban dolgoztak együtt Bobiccsal. 

Az Eintracht Frankfurt sportigazgatójaként Bobic amúgy remek munkát végzett, a vezetésével a klub 2018-ban megnyerte a Német Kupát, harminc évvel azután, hogy ezt legutóbb góljának köszönhetően tette meg.

Bobic is volt a Hertha játékosa, de 2003 és 2005 között csak rövid ideig, ráadásul akkor már pályafutása leszálló ágában, így a Hertha-szurkolók aligha tekintenek úgy rá, mint Preetzre, Dárdaira vagy Friedrichre, akik bizonyos értelemben egyek közülük.

Jól szemlélteti az együttes háza táján eluralkodott feszültséget, hogy nemrég a Hertha ultrái betörtek a csapat edzésére, és megfenyegették a játékosokat, vezetőket. Erre Bobic közleményben reagált, bocsánatkérést követelt a szurkolóktól, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Nem biztos, hogy érti a drukkerek nyelvét.

Kinevezésekor Bobic közölte, hogy elődei 224 millió eurót szórtak el koncepció nélkül, és azt hangsúlyozta, hogy ő sváb ember, véget vet az észszerűtlen költekezésnek. Valóban, Bobic a Stuttgart legendája. Berlinben ettől még hosszú távon beérhet a munkája, de a Herthának elsősorban önmagát kellene megtalálnia, és ebben aligha segít a sváb szemlélet, megfejelve a berlini ikonok kigyomlálásával.

Borítókép: Dárdai Pál és Arne Friedrich a Herthában (Fotó: Facebook/Hertha BSC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.