Megszerezte az aranyérmet, amire igazán fájt a foga

Norvég arany a síugróknál: Marius Lindvik nagysáncon legyőzte Peking másik egyéni olimpiai bajnokát, a japán Kobajasi Rjojut. A címvédő Kamil Stoch negyedik lett.

Magyar Nemzet
2022. 02. 12. 14:10
Ski Jumping - Beijing 2022 Olympic Games Marius Lindvik aranyra fájt a foga
epa09749316 Marius Lindvik of Norway in action during the Firsrt Rond of the Men's Ski Jumping Large Hill final at the Zhangjiakou National Ski Jumping Centre at the Beijing 2022 Olympic Games, Zhangjiakou, China, 12 February 2022. EPA/CHRISTIAN BRUNA Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég síugrók olimpiai felkészülését alaposan megnehezítette a koronavírus: a négy évvel ezelőtti győztes csapat két tagja, Daniel-André Tande és Johann André Forfang megfertőződött, s kontaktszemélyként a kirobbanó formában lévő Marius Lindviknek is ki kellett hagynia egy január versenyhétvégét.

Lindviket elkerülte a vírus, és Németországban megnyerte az olimpia előtti utolsó világkupaversenyt is. Pekingben is remek ugrásokat mutatott be, normál- és nagysáncon is ő nyerte meg a selejtezőt, az első egyéni viadalon azonban hibázott, és csak hetedik lett.

Nagysáncon viszont már nem talált legyőzőre: mind a két ugrásával eljutott 140 méterig, és ő lett a bajnok a normálsánc győztesét, Kobajasi Rjojut, valamint a világkupa-éllovas Karl Geigert megelőzve. A dobogó kiválóan érzékeltette az idei erőviszonyokat, hiszen ez a három versenyző tudott idén egynél több vk-versenyt nyerni.

Idén egyáltalán nem mutatott jó formát, viszont szocsi és phjongcshangi győzelme után Kamil Stoch az olimpiai nagysáncos versenyen ismét szépen ugrott, azonban 4.1 ponttal lemaradt a dobogóról. A négyszeres ötkarikás aranyérmes Simon Ammann huszonötödik helyen zárt utolsó, hetedik olimpiáján.

A huszonhárom éves Lindvik vk-versenyeket nyert már korábban, de az olimpiai siker az első igazán nagy diadala. A norvég síugró két éve, a Négysáncversenyen robbant be az élmezőnybe összetett második helyével, amelyet idén is megismételt. S tavaly is könnyen dobogós lehetett volna a sportág legendás viadalán, ha nem kell kihagyni két állomást elfertőződött bölcsességfoga miatt.

A pekingi nagysáncon viszont már semmi sem fogott ki rajta.

XXIV. téli olimpia (Peking), síugrás, férfi nagysánc

1. Marius Lindvik (Norvégia)

2. Kobajasi Rjoju (Japán)

3. Karl Geiger (Németország)

Borítókép: Marius Lindvik az aranysisak mellé egy aranyérmet is szerzett (Fotó: EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.