„Sportemberek vagyunk, ez a munkánk” – férfias kisvárdai helytállás

Nehéz helyzetben várta a Kisvárda a ZTE elleni idegenbeli mérkőzést a labdarúgó NB I 22. fordulójában. Természetesen nem sportszakmai okok miatt. Kisvárdán futballozik a legtöbb ukrajnai játékos a labdarúgó NB I-ben, sőt a nyírségi klub a munkácsi akadémián keresztül is kötődik Kárpátaljához. A háború dacára egy kivételével a csapat valamennyi ukrajnai kötődésű labdarúgója vállalta a játékot. – Sportemberek vagyunk, ez a munkánk – mondta a találkozó előtt Révész Attila sportigazgató. Cseppet sem keménykedve, feladatot diktálva, hanem férfias elkötelezettséggel.

2022. 02. 26. 15:36
null
Kisvárda 20200624 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Kisvárda Puskás Akadémia Fotó Dömötör CSaba Nemzeti Sport Rados Protics Anton Kravcsenko Fotó: Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hotra Mykhailo, Artem Odintsov, Anton Kravcsenko, továbbá az immár kettős állampolgárságú Hei Viktor, Bohdan Melnyik, Heles Jaroszlav. Hat ukjrajnai kötődésű labdarúgója van a Kisvárdának, az utánpótláskorúakról nem is szólva, akik közül Ilija Kirjuhin, Himics László és Nikita Honcsar is már az első keret kapuját ostromolja.

A sorsolás nem is lehetett volna mostohább a nyírségiekkel, szombaton kora délután a legtávolabbi első osztályú klub, a Zalaegerszeg vendégeként kellett pályára lépniük. Az első keret hat ukrajnai születésű játékosa közül öt is ott volt a keretben, hárman – Hei, Kravcsenko és Melnyik – egyenesen kezdőként. Ami azért is figyelemre méltó, mert pénteken a Vidi három ukrán futballistája nem vállalta a játékot, s a Ferencváros is előre bejelentette, ugyanígy tesz szombat este Olekszandr Zubkov is a Gyirmót elleni találkozón.

– Ezekben a napokban természetesen nem a labdarúgás a legfontosabb, mindenkinek máshol járnak a gondolatai. Sokat beszélgettünk különösen az ukrajnai játékosainkkal. A lehetőségeinkhez mérten minden segítséget megadunk nekik. Gondolkodtunk rajta, hogy pihentetjük őket, csak éppen vírushelyzet miatt is szorult helyzetben vagyunk, sok a hiányzó játékosunk. Több fiatalt is szerepeltetünk, kényszerpályán mozgunk. Amennyiben nem olyan teljesítményt nyújtanak, akkor azt valahol meg lehet érteni. De a mi esetünkben ez csak a második probléma, a legfontosabb a biztonságuk és az egészségük.

– Nehéz a helyzet, örülök, hogy szemben más klubok labdarúgóival, a mieink vállalták a játékot. Végtére sportemberek vagyunk, ez a munkánk

– mondta a találkozó előtt Révész Attila, a Kisvárda FC sportigazgatója. Véletlenül sem követelődzve, hanem empatikusan, ugyanakkor férfias elkötelezettséggel.

A jelenlegi állapotok közepette természetesen nem téma, hogy a sportigazgató egy hete még arról beszélt, a gyenge összpontosítás miatt megbünteti több játékosát.

Révész Attila a Digi Sport híradójában arról is beszélt, hogy még az orosz támadás első napján kiutazott Munkácsra, hogy felkeresse az ottani partnerakadémiát.

– Amikor a határhoz értem, kérdezték tőlem, hogy normális vagyok, hogy kifelé megyek, amikor mindenki befelé jön? A határon akkor még nem láttam nyomát a riadalomnak, de amikor átértem a túloldalra, akkor már feltűnt, hogy borzasztó tömeg várakozik, hogy bejusson az országunkba. Kint pedig a pánik, a csalódottság, a bizonytalanság, a kétségbeesés jelei uralkodtak a kollégáimon. A konyhafőnököm azonnal jött is hozzám az irodába, hogy ő már megy is át Magyarországra, mert nem tud főzni a gyerekeknek – számolt be az útjáról Révész Attila.

A kisvárdaiak a pályán is kitettek magukért, 0-0-s döntetlent játszottak a ZTE ellen.

– Dicséret illeti a csapatot, különösen az ukrán játékosokat, ők nyújtották a legjobb teljesítményt – értékelt Révész Attila. A kemény vezetőnek helyén van a szíve.

NB I, 22. forduló:

Péntek:

Paks–Fehérvár 3-2 (1-2), gólszerzők: Haraszti (19.), Ádám (84.), Lenzsér (90+4.), ill. Zulj (3.), Dárdai (13.)

Szombat:

ZTE–Kisvárda 0-0

Bp. Honvéd–Puskás Akadémia 17.00

Ferencváros–Gyirmót 19.30

Vasárnap:

Újpest–Mezőkövesd 14.30

Debrecen–MTK 17.00

Borítókép: Kravcsenko és Melnyik. A Kisvárda ukrán játékosai (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.