Száz éve született Szepesi György

Száz éve, 1922. február 5-én született Szepesi György újságíró, sportriporter, a magyar rádiózás legendája. Az évfordulóról a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Sportrádió és Budapest XIII. kerületének önkormányzata is megemlékezik.

Forrás: MTI2022. 02. 05. 7:14
Budapest 20160609 Vegyes 2016 Tavasz Testnevelési Egyetem jubilumi díszoklevél átadóünnepség Killik László emlékdiploma átadás Ünnepség Szepesi György sportkommentátor Fotó: Reviczky Zsolt Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szepesi György 1922. február 5-én Szepesváralján született, Angyalföld és az akkor még önálló Újpest határán nőtt fel. Eredeti neve Friedländer György volt, a buchenwaldi koncentrációs táborban elhunyt édesapja tiszteletére vette fel a Szepesi nevet. 1945 áprilisában jelentkezett a Magyar Rádiónál. Öt hónappal később, augusztus 20-án már ő közvetítette a magyar–osztrák labdarúgó-mérkőzés adásba kerülő 15 percét.

Szepesi hatvan évvel később, a Magyarország–Argentína mérkőzésen is bejelentkezett a rádióban, világviszonylatban is ritka az ilyen hosszú pályafutás. Tizenöt nyári olimpián és tizennégy labdarúgó-világbajnokságon dolgozott, nagyrészt a Magyar Rádió, esetenként a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) képviseletében. 1979 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként tevékenykedett. 1975 és 1978 között bonni tudósítóként dolgozott, illetve 1981 és 1992 között a Magyar Rádió szórakoztató- és sportfőosztályának vezetője volt.

Nagy részt vállalt abban, hogy 1958-ban a magyar sportújságírók ismét csatlakozhattak a Nemzetközi Sportújságíró-szövetséghez (AIPS). Egykori futballvezetőként 90 évesen, 2012. május 24-én, Budapesten átvette a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FIFA-érdemrendet. Számos szakmai és állami kitüntetést kapott, Budapest díszpolgára volt, ugyanakkor kiderült, hogy az állambiztonság ügynökeként jelentéseket írt az ötvenes és hatvanas években – írta emlékezésében a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

Szepesi György 2018. július 25-én, kilencvenhat éves korában hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az MSÚSZ elnöksége az évforduló napján, szombaton 12 órakor megkoszorúzza Szepesi György sírját. A mindössze néhány hete működő Sportrádió szombaton tematikus napot szentel Szepesi György emlékének, 14 és 22 óra között pályatársak, tanítványok, sportolók emlékeznek a riporterlegendára, akinek hangja is többször megszólal majd felvételről. A nyolcórás műsorfolyamot – amely az MSÚSZ, az évente Szepesi-díjat adományozó Puskás Alapítvány és a Sportrádió együttműködésében valósul meg – a stúdióban Szepesi György két korábbi munkatársa, Lantos Gábor és Török László vezeti.

A Szepesi György 2018. júliusi elhunytakor a Magyar Idők hasábjain megjelent nekrológ IDE kattintva olvasható el.

Borítókép: Szepesi György 2016-ban (Fotó: Nemzeti Sport archívuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.