Willi Orbán volt a spanyol klubot kiejtő RB Leipzig egyik hőse

Főszereplő volt az RB Leipzig sikerében Willi Orbán. A magyar válogatott védője szerezte meg a vezetést a német klubnak a Real Sociedad otthonában csütörtökön, a lipcseiek végül kiharcolták a 3-1-es győzelmet Spanyolországban, s egyúttal a továbbjutást az Európa-liga nyolcaddöntőjébe.

Magyar Nemzet
2022. 02. 24. 20:38
Real Sociedad vs RB Leipzig
epa09781683 Lepizig's defender Willi Orban (C) scores the 0-1 during their UEFA Europa League second leg soccer match between Real Sociedad and RB Leipzig at Reale Arena stadium in San Sebastian, Basque Country, Spain, 24 February 2022. EPA/Javier Etxezarreta Fotó: EPA/Javier Etxezarreta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Domenico Tedesco, az RB Leipzig edzője amiatt örült a Real Sociedad elleni visszavágó előtt, hogy amióta ő a főnök – tavaly decemberben nevezték ki Jesse Marsch helyére –, most először számíthat az összes játékosára. Így akár négy-hat változtatást is el tudott képzelni a lipcseiek legutóbbi kezdőjéhez képest, noha azon a meccsen is 6-1-es győzelmet aratott az együttes a Hertha ellen a Bundesligában.

Tedesco tartotta a szavát, öt helyen változtatott a győztes csapaton, Haidara, Forsberg, Mukiele és Poulsen mellett a spanyolok elleni első meccsen fontos tizenegyest kiharcoló Szoboszlai Dominik is kikerült a kezdőből, amelynek a hazai pályán elért 2-2 után kellett kiharcolnia a továbbjutást Spanyolországban. Ott volt viszont a lipcsei kapuban és a védelem közepén akik nélkül lassan elképzelhetetlen a német együttes.

Orbán ráadásul főszereplővé lépett elő. 

Az első félidő hajrájában tizenegyeshez jutott a Leipzig, Olmo ugratta ki a védők között Nkunkut, akit a Sociedad kapusa buktatott. A 39. percben André Silva vállalta a büntető elvégzését, de hibázott, a kipattanóra viszont Orbán reagált a leggyorsabban, és a kapuba vágta a labdát – 0-1.

A magyar válogatott védője ekkor már kétgólos is lehetett volna, de korábban kihagyott egy ziccert Olmo szabadrúgása után közelről. Sőt Klostermann is lőhetett volna már gólt a meccs elején, így igencsak megérdemelt volt a lipcsei vezetés a szünetben.

Az 59. percben már úgy tűnt, eldőlt a továbbjutás kérdése, André Silva lőtt nagy erővel gólt, amivel elsősorban saját magát vigasztalta a kihagyott tizenegyes miatt, mivel Orbán jóvoltából a csapatot végül nem károsította – 0-2.

Maradt azonban izgalom a végére, mivel a Real Sociedad Zubimendi góljával szépített a 67. percben, miután hosszas VAR-vizsgálat után kiderült, hogy nem volt les – 1-2. Egyenlíteni azonban már nem tudott a spanyol csapat, sőt egy újabb tizenegyesből Forsberg visszaállította a kétgólos különbséget, így a Leipzig nemcsak a meccset nyerte meg 3-1-re, hanem 5-3-as összesítéssel a továbbjutást is kiharcolta.

Gulácsi és Orbán végig a pályán, Szoboszlai végig a kispadon maradt.

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágók, zárójelben az összesített eredmény:

Real Sociedad–RB Leipzig 1-3 (3-5)

Olympiakosz–Atalanta 0-3 (1-5)

Lazio–Porto 2-2 (3-4)

Dinamo Zagreb–Sevilla 1-0 (2-3)

Napoli–Barcelona 21.00

Rangers–Dortmund 21.00

Braga–Sheriff Tiraspol 21.00

Betis–Zenit Szentpétervár 21.00

Borítókép: Willi Orbán a gólszerzés pillanatában a Real Sociedad ellen (Fotó: EPA/Javier Etxezarreta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.