Kitüntették a magyar kosárlabda múltjának és jelenének nagyjait

Kedden tartotta meg éves rendes közgyűlését a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ). Ebből az alkalomból a sportág több jelentős alakjának is kitüntetéseket adott át Szalay Ferenc elnök és Bodnár Péter főtitkár.

2022. 05. 10. 21:36
null
Fotó: GIRGASZ PETER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének életműdíjában részesült a női edzők úttörője, a KSI-nél egykor maradandót alkotó Bild Katalin mesteredző, a vidéki kosárlabdázás egyik meghatározó alakja, illetve a szekszárdi klub kulcsfigurája, Harsányi Mária, korának egyik legjobb játékosa világszinten, az 1980-as olimpián a magyar csapatot negyedik helyhez segítő, Eb-bronzérmes és 328-szoros válogatott Kiss Lenke, a hazánkban a rájátszás rendszerét bevezető, a Harlem Globetrotterst először Magyarországra hozó és a magyar válogatottat Amerikába segítő egykori főtitkár, Horváth Frigyes, az 1955-ös Eb-győztes férficsapatból csak egy fertőzés miatt kimaradt legenda, a főiskolai világbajnokságon aranyérmet nyert és az 1960-as olimpián is pályára lépett Judik Zoltán, illetve a nemrég történelmet író, az Euroligát megnyerő Sopron Basket ügyvezetője, Török Zoltán is.

 

 

Ezt követően az MKOSZ érdemérmét kapta minden idők egyik legjobb magyar kosárlabdázója, a 223-szoros válogatott, háromszoros Eb-bronzérmes és kétszeres Ronchetti Kupa-győztes Balogh Judit, a még aktív, de már szintén legendának számító, az Euroligában 247-szer pályára lépő és idén a csúcsra is felérő Dénesné a valaha volt egyik legjobb európai kosaras, akit Európa legjobb női játékosának is megválasztottak, az olimpiai 4. helyezett, négyszeres Eb-bronzérmes és kétszeres Ronchetti Kupa-győztes, a FIBA Hírességek Csarnokába tavaly beiktatott Németh Ágnes, az 1999-es férfi-Európa-bajnokságon szereplő magyar csapat szövetségi kapitánya, a szövetség szakmai és utánpótlás bizottságának elnöke, a Magyar Edzők Társaságának elnökségi tagja, Mészáros Lajos mesteredző, a kosárlabdázás utcai változatának népszerűsítéségében elévülhetetlen érdemeket szerző, a streetball szakágat itthon felvirágoztató Kucsera József, valamint a Sportkórház megbízott orvos-igazgatója, a magyar küldöttség tagjaként öt olimpián is megfordult, a magyar kosárlabdát pedig negyven éve szolgáló dr. Téglásy György.

Borítókép: Néemth Ágnes, dr. Tégásy György, Bild Katalin, Harsányi Mária, Balogh Judit, Mészáros Lajos, Kucsera József, Horváth Frigyes, Török Zoltán, Fegyverneky Zsófia, Judik Zoltán (balról jobbra) (Fotó: Hunbasket.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.