Örömhoki, s persze csak magyar győzelem születhetett

A magyar jégkorong-válogatott győzelemmel zárta Ljubljanában a divízió I/A világbajnokságot. A Románia elleni egyszerre tét nélküli, presztízs- és barátságos meccset a vártnál ugyan szorosabb csatában, 4-2-re nyerte meg, de ennek itt és most nincs különösebb jelentősége. Az egyelőre bátortalan következtetésnek annál inkább, miszerint az A csoportos tagságot ezúttal nem annyira a tudásának, elszántságának, mint a szerencséjének köszönheti a magyar csapat.

2022. 05. 08. 17:39
Magyarország Románia jégkorong
20220508 jegkorong Magyarorszag Romania Foto: Domotor Csaba Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétezer – határon innneni és túli – magyar drukker döntött úgy, hogy noha a mérkőzésnek már egyik csapat szempontjából sincs tétje, de ott a helye Ljubljanában, a Tivoli jégcsarnokban. Már szombaton eldőlt, hogy a magyar válogatott feljut az elitbe, a román pedig kiesik a harmadik vonalba, a divízió I/B-be, a magyar–román összecsapás így is kuriózum. A jégen presztízs-, a lelátón baráti meccs. Utóbbiról a lelátói hangulat árulkodik, a magyar és székely drukkerek egységben skandálták a „Hajrá, magyarok!” és a „Ria-ria, Hungária!” rigmust.

Előzetesen arra számíthattunk, hogy a román csapat ellenállása addig tart, amíg a mieink el nem húznak két góllal. Nem így történt. Mert bár a kétgólos vezetés majd Magosi Bálint találatával már megvolt a 13. percre, utána váratlanul erőre kaptak a sárga mezesek, és a második húsz percben nyolc perc alatt egyenlítettek.

Magyarország Románia jégkorong
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Két perc múlva ugyan Kulmala visszaszerezte a vezetést – Sebők Balázzsal szinte egyszerre csaptak rá a korongra –, de a találkozó ezután is szorosan alakult, azt is mondhatnánk, hogy nyögvenyelősen, Sofron István csak az 57. percben ütött bombagóllal állította be a 4-2-es végeredményt.

A találkozó után aztán minden szurkolónak és szinte mindegyik játékosnak szólt a magyar, majd a székely himnusz.

A feljutás mellé megvan tehát az áhított győzelem, mégis lehet hiányérzetünk. A torna erőviszonyait úgy jellemezhetjük, hogy Szlovénia kiemelkedett a mezőnyből, a másik négy csapat között már kisebb volt a különbség, szerencsére az sem vitatható, hogy Magyarország volt a második legjobb. Az elitben azonban ennél sokkal, de sokkal több kellene. Különben az A csoportos vendégjáték nem felejthetetlen, hanem kijózanító élmény lesz jövőre.

Magyarország–Románia 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), gólszerzők: Nagy (9.), Magosi (13.), Kulmala (30.), Sofron (57.), illetve Gliga (21.), Ferencz-Csibi (28.).

Az állás: 1. Szlovénia 9 pont, 2. Magyarország 9, 3. Litvánia 6, 4. Koreai Köztársaság 3, 5. Románia 0. Ez egyben a végeredmény, hiszen a hátralévő Szlovénia–Koreai Köztársaság mérkőzés már nem befolyásolja a sorrendet.

Szlovénia és Magyarország feljutott az elitbe, Románia kiesett a divízió I/B-be.

Borítókép: Magyar gól, magyar öröm. Nehezebb szülés volt, mint gondoltuk (Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.