Párizs helyett Balatonfüred, nagy célok nélkül

Mark Cavendish kiváló, de nem bőbeszédű kerékpáros. Utóbbit már bizonyította Magyarországon, előbbire vasárnap, Balatonfüreden lehet a legjobb esélye.

2022. 05. 04. 17:01
Mark Cavendish Giro d'Italia kerékpár
CYCLING-ITA-MILAN-TORINO Fotó: Europress_AFP/MARCO BERTORELLO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Cavendish tavaly négy szakaszt nyert a Tour de France-on, ezzel beállította a legendás Eddy Merckx rekordját, mindketten harmincnégy versenynap végén ünnepelhettek a francia körversenyen. A párizsi befutón Cavendishnek esélye nyílt a csúcsdöntésre is, ám akkor csak a harmadik helyen futott be.

A brit sprinter a Magyarországról rajtoló Giro d’Italia egyik sztárja lehet, s ha már Párizsban nem jött össze karrierje ötvenharmadik Grand Tour-etapsikere, az idei olasz körverseny harmadik, Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 km-es szakaszának például a legnagyobb esélyesei közé sorolható.

Csapata, az egynapos versenyeken általában kiváló Quick-Step–Alpha Vinyl kifejezetten úgy állította össze a sorát, hogy Cavendisht minél több szakaszsikerhez segíthessék a körverseny során. Az országúton és pályakerékpárban is világbajnok brit klasszis sikereit ismerve nem meglepő, hogy csapata őt jelölte a Giro d’Italiát megelőző online sajtótájékoztatójára, ugyanakkor Cavendish nem arról híres, hogy részletes válaszokat ad a média kérdéseire...

Ha mindhárom Grand Tourt (Giro, Tour, Vuelta) figyelembe vesszük, Cavendish a harmadik helyen áll a szakaszgyőzelmek rangsorában Merckx (64) és az olaszok legendás sprintere, Mario Cipollini (57) mögött.

Utóbbi beérésére kiemelkedő teljesítménnyel lehet esélye az idei Girón Cavendishnek (52), a brit versenyző azonban az ezt firtató kérdésre nem hazudtolta meg önmagát, reakciójával egyértelművé tette, hogy mennyire foglalkoztatja Cipollini befogása.

Fogalmam sincs miről van szó, úgyhogy biztos nem ez a célom.

Cavendish 2008 és 2013 között ötször indult a Girón, mindannyiszor legalább két szakaszt nyert. Legutóbbi, 2013-as részvételekor megnyerte a pontversenyt, 2009-ben két szakaszon az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót is viselhette, de most egyiket sem tartja célnak.

– Az első szakasz végén nem sok sprinter marad majd a mezőnnyel, ott el is úszik számunkra a rózsaszín megszerzésének lehetősége – jósolt Cavendish egyik leghosszabb válaszában a pénteki nyitányról, amelynek végén a mezőny Visegrádon negyedik kategóriás emelkedőt teljesít. – A ciklámen ponttrikóról többször elmondtam már, hogy nagyon kiegyensúlyozott versenyzés szükséges hozzá, én inkább szakaszokban gondolkodom.

Ennek a megközelítésnek ellentmondhat, hogy Cavendish egyike annak az öt kerékpárosnak, aki mindhárom Grand Touron megnyerte legalább egyszer a pontversenyt. Ugyanakkor 2009-ben annak ellenére nem szerezte meg a Tour de France zöld trikóját, hogy hat szakaszt is nyert a viadal során.

Borítókép: Mark Cavendish akár Magyarországon is szakaszsikert ünnepelhet (Fotó: Europress/AFP/Marco Bertorello)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.