Rapporttal ellentétes utat tett meg, Puskás Öcsi szeme láttára gólt lőtt + videó

A szabadrúgásairól és a játékintelligenciájáról híres Vasile Miriuta a kilencvenes évek közepén szerepelt több magyar klubban, majd évekkel később felvette a magyar állampolgárságot. Csak nálunk szerepelt nemzeti mezben, a románok nem tartották rá igényt.

Magyar Nemzet
2022. 05. 27. 14:16
Vasile Miriuta
Sergej BARBAREZ, a bosnyák labdarúgó-válogatott játékosa (b) és Vasile MIRIUTA, a magyar labdarúgó-válogatott játékosa küzd a labdáért a Zenicában megrendezett barátságos labdarúgó mérkõzésen 2001. február 28-án. A találkozó 1:1 arányú döntetlennel ért véget. (MTI FOTÓ/EPA/Fehim Demir) Fotó: MTI FOTÓ/EPA/Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tervezett váltása derült égből villámcsapásként érte a magyarokat. A kiváló sakkozóhoz képest Vasile Miriuta sikeres állampolgársági kérelme nem hatotta meg a románokat. A technikás labdarúgó 2000 előtt több NB I-es csapatban is megfordult: Győrben kezdett, a francia másodosztályú Bourges érintésével tért vissza az ETO-hoz, majd a Vidihez szerződött, Székesfehérvárról igazolt a Ferencvárosba. Pályafutása tetőpontjaként játszott a Bundesligában szereplő Energie Cottbus csapatában. 

Miriuta az ezredforduló előtt kérvényezte a magyar állampolgárságot, és ennek nem is volt semmi akadálya. A papírok rendezése után összesen kilencszer szerepelt a magyar válogatottban. 2002. augusztus 21-én a Puskás-stadion nyitómeccsén, a névadó Puskás Ferenc szeme láttára ő egyenlített a spanyolok elleni 1-1-re végződő barátságos meccsen.

Íme Miriuta gólja: 

Később több román csapatnál, köztük a Dinamo Bukarestnél is megfordult, a kinevezése után elmagyarázta az érdeklődő újságíróknak, miért döntött a magyar állampolgárság mellett.  A Dinamóban játszottam, mielőtt Magyarországra kerültem. Győrben egy tornán vettünk részt, ott figyeltek fel rám. Odaigazoltam, mert a Dinamónál nem igazán láttak akkor bennem jövőt, nem favorizáltak. Éveken át a magyaroknál játszottam, és jól be tudtam illeszkedni. Megtanultam magyarul, pedig előtte egyáltalán nem beszéltem. Az lett az otthonom, a gyerekeim ott születtek, ezt követően már nehézkes lett volna feladni az életünket. A gyerekeim Magyarországon végezték az iskolákat is, minden odakötött már minket. Az én családi ágam egyébként teljesen román, senkinek nem volt korábban semmilyen kapcsolata Magyarországgal a rokonságból – idézte a Csakfoci a labdarúgót.

Miriuta megtartotta a román állampolgárságát. Magyarország színeiben játszottam, mert a románok nem adtak esélyt. Természetesen szívesen játszottam volna odahaza a „trikolórban”, de csak a magyarok bíztak bennem, a saját hazámban nem így tettek, a magyarok viszont szívélyesen fogadtak, és tisztelettel elfogadtam az ajánlatukat. Kettős állampolgár vagyok a mai napig egyébként, soha nem adta fel a románt sem – mondta a korábbi technikás középpályás.

Borítókép: Kilencszer szerepelt a magyar válogatottban (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.