Tököli Attila reméli, előbb-utóbb valakinek az eszébe jut majd

Ebben az évezredben Tököli Attila volt az NB I legeredményesebb gólkirálya – egészen a most véget ért idényig, amelyben a paksi Ádám Martin túlszárnyalta őt a találatok számában. A Dunaferr és a Fradi korábbi gólvágója elismerően beszélt lapunknak az utódról, aki szerinte azért lehetett sikeres, mert bíztak benne. A bizalomra – immáron edzőként – Tököli Attila is vágyik.

2022. 05. 19. 6:56
null
20210404 Békéscsaba Békéscsaba 1912 Előre – DEAC bajnoki labdarúgó mérkőzés (NB II.) Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Képen: Tököli Attila megbízott edző Fotó: Imre György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb 1981-ben érte el a harmincgólos határt az NB I-ben, aztán 2002-ben közel járt ehhez Tököli Attila, aki a Dunaferr színeiben 28 találatig jutott. Húsz évvel később mutatta meg újra, hogy a magyar gólkirálynak minden meccsen veszélyesnek kellene lennie: 32 mérkőzésen 31-szer volt eredményes.

– Végre-valahára valaki képes volt túlszárnyalni a huszonnyolc gólomat, ennek kifejezetten örülök – árulta el lapunknak Tököli Attila. – Legyen szó bármelyik élvonalbeli bajnokságról, a meccsenkénti egygólos átlagot megközelíteni komoly teljesítmény. Ehhez kellett a csapat is, mert gólpassz nélkül nincs gól sem, de Martin eredményes volt jobbal, ballal, fejjel, tizenhatoson kívülről, belülről, talán csak szabadrúgásból nem. Rendkívül komplex és kiegyensúlyozott volt a játéka az egész idényben.

Ádám Martin a gólkirálysággal az idény meglepetésembere címet is kiérdemelhetné, tavaly ilyenkor kevesen fogadtak volna arra, hogy róla szól majd az évad, amelyben válogatottjába is bekerül. Tököli szerint ez az élet rendje, de a 27 éves csatár sikere nem volt előzmények nélküli.

– Szerintem sokan akkor is meglepődtek, amikor én lettem gólkirály annyi góllal – jegyezte meg Tököli. 
– Martin már az előző idényben is csaknem tíz gólt szerzett, benne volt a kiugró teljesítmény. Korábban voltak a karrierjében fordulópontok, amelyekből nem jött ki jól, de Pakson megkapta a bizalmat, ami egy csatár életében különösen fontos. Mostanra került a helyére az utolsó mozaikdarab is a játékában.

Tököli Attila 2002-ben a leginkább gólgazdag idénye után a Ferencvárosba szerződött, s csak később, 2004-ben tette próbára magát külföldön, előbb Németországban a Kölnnél, majd Cipruson. Szerinte Ádámnak nincs mire várnia.

– Ha külföldre szeretne menni, hát mikor, ha nem most? – tette fel a kérdést. – Egy ilyen idény után van a legjobb esélye, de még most is sok min­dennek össze kell állnia ahhoz, hogy külföldre tudjon igazolni. Én csak annyit mondanék neki, hogy mindenképpen olyan helyre menjen, ahol az edző őt akarja és bízik benne.

Bizalomra lenne szüksége Tököli Attilának is

A korábbi közönségkedvenc csatár a visszavonulása után, 2014-ben Pakson kezdett edzősködni, s egészen 2019-ig a klubnál dolgozott a szakmai stábban. 2020-ban Békéscsabára igazolt, ahol Preisinger Sándor vezetőedző munkáját segítette. Tavaly szeptemberben az akkortájt az NB II 18. helyén álló klub elköszönt a két korábbi gólkirálytól, Tököli azóta vár az újabb feladatra.

– Lehet, hogy többet kellene szerepelnem a médiában, eljárkálni ide-oda, mutatni magam, de az nem én lennék – reagált a helyzetére. – Remélem, hogy előbb-utóbb valakinek az eszébe jutok, és megcsörren a telefonom egy ajánlattal.

Ha ez nem történik meg, az is egyfajta szakmai visszajelzés.

Lassan egy éve tart a Pécs, a Dunaferr, a Fradi, a Paks és a Kecskemét egykori gólfelelősének a hiábavaló várakozása, de a sportág iránti elkötelezettsége nem szenvedett csorbát. – Nekem az életem a futball, és ez azóta sem változott, hogy nincsen munkám – jelentette ki. – Kijártam mérkőzésekre, a tévében pedig szinte az összes meccset megnéztem. Mondhatni, képben vagyok.

Az edzőként még fiatalnak számító, 46 éves Tökölinek megvannak az ambíciói, de jelenleg nem minden áron vezetőedzői szerepre vágyik, akár az utánpótlásban is szívesen vállalna munkát:

– Aki erre a szakmára adja a fejét, az szeretne vezetőedző lenni. Szerencsére én korábban olyan helyeken dolgoztam, ahol másodedzőként is adtak a véleményemre, csapatban gondolkodtak. Ma már csak így érdemes csinálni, egy ember kevés. Hasonló gondolkodásmódú stábhoz szívesen csatlakoznék, de az utánpótlásfutball is ugyanúgy érdekel.

Borítókép: Tököli Attila legutóbb Békéscsabán dolgozott (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.