Vereség, de nem kudarc: akár játék nélkül juthatunk fel az elitbe

Szlovénia továbbra is a magyar jégkorong-válogatott mumusa. A mieink idén is simán, ezúttal 5-1-re kaptak ki a házigazdától Ljubljanában a divízió I/A világbajnokságon. A vereséggel azonban csak az dőlt el, hogy nem első helyezettként és nem már a harmadik forduló után kerül fel a magyar csapat az elitbe, az esély továbbra is adott a feljutásra. Sőt, ehhez talán a román csapat elleni vasárnapi meccset sem kell megvárni. A mieink már szombaton ünnepelhetnek, ha Románia a rendes játékidőben nem győzi le Litvániát.

Novák Miklós (Ljubljana)
2022. 05. 06. 21:10
szlovén-magyar hoki
20220506 jegkorong Magyarorszag Szlovenia Foto: Domotor Csaba Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél órával a kezdés előtt a magyar drukkerek laza gyűrűjében lábtenisszel melegítettek a magyar játékosok.

Nem negyven-ötven évvel ezelőtti írásból merítettünk nosztalgikus felütésű múltidéző mondatot, ez péntek este történt Ljubljanában a Tivoli jégcsarnok előtti bitumenes placcon. A divízió I/A jégkorong-világbajnokságon, amelyet a nemzetközi szövetség (IIHF) a maga roppant nehezen érvényesíthető szándékai szerint szigorú Covid-protokoll mellett, buborékban bonyolít le. Példának okáért az IIHF sajtóosztálya szigorú büntetésekkel fegyegetőzve dörgedelmes levelet intézett az akkreditált magyar újságírókhoz a Koreai Köztársaság elleni meccs után, mert hogy a sajtó képviselői nem átallották pacsival köszönteni a győztes találkozó után a magyar játékosokat. Három nap alatt szerencsére sok víz lefolyt a Száván, így amikor a labda olykor elgurult a lábtenisz parti alatt, és a drukkerek passzolták vissza azt, elmaradt a fertőtlenítés.

A hangulat békés, már-már idilli volt, miként a jégkorong-világbajnokságokon általában. A hangszóróból szólt a rock, a drukkerek sört szürcsölve, beszélgetve készültek a meccsre, amikor egyszer csak váratlanul a Nélküled ismerős akkordjai csendültek fel. A szlovének láthatóan nem értették, hogy miért éppen erre a nótára pezsdült meg hirtelen a hangulat, de valamit azért megsejtettek annak varázsából.

Persze a hangulatra tíz, tizenkét és tizenöt éve sem lehetett panasz, amikor egyaránt esély nélkül kaptunk ki 4-1-re Ljubljanában, úgyhogy jobban tettük, ha nem ragadtattuk el magunkat. S bizony a szlovének annak dacára átrohantak rajtunk a meccs elején, hogy a három legjobb játékosuk – Anze Kopitar, Jan Mursak és Jan Drozg – nincs itt a vb-n. (Igaz, persze, hogy a mienktől is hiányzik Bartalis István, Galló Vilmos és Stipsicz Bence.) Ziga Jeglic már az első percben megszerezte a vezetést – ki tudja, hányadik gólját ütve a magyar válogatottnak... A borzalmas kezdés után nem roppant össze a magyar válogatott, noha a házigazdák irányították a játékot, legalább nem találtak be gyorsan ismét. 

Sőt, a 16. perc végén Erdély Csanád szép akció végén kotorta be a korongot Kroselj kapujába. Az első húsz perc végéig maradt 1-1 az eredmény, ilyen jó első harmadot még sohasem zártunk Ljubljanában.

Az üdvösséghez a részsiker persze kevés volt. Rákapcsoltak a szlovének, és a egy másik régi ismerős, Sabolic vágta a korongot a hálóba a 26. percben úgy, hogy Rajna Miklós a másik oldalról nem ért vissza a helyére. Nem ez volt igazán fájó, hanem ami rögtön a középkezdés után történt. Horváth Milán elvesztette a pakkot, Ziga Pance köszönte, 3-1-re módosította az eredményt. Öt másodperc telt el a két találat között. A második szünetig nem esett újabb gól, érett a Ljubljanában szokásos 4-1...

Adott volt az esély a felzárkózáshoz, Kulmala a 46. percben betalált, ám gól helyett magyar kiállítást ítéltek a játékvezetők. Sajnos helyesen, mert rosszul cseréltünk, hat magyar hokis volt egyszerre a jégen.

Magyar helyett aztán újabb szlovén gól következett. Sőt, rövid időn belül megint kettő, az 58. percben Sabolic, mjad Ograjensek találata között ezúttal 9 másodperce telt el. Nem 4-1 tehát, hanem megtörve a ljubljanai magyar mintát 5-1 lett ezúttal a vége.

A vereség dacára nem sodródott nehéz helyzetbe a magyar válogatott, csupán arról maradt le, hogy már a harmadik forduló után, első helyezettként kerüljön fel az elisbe.

Sőt, az eredmények kedvező alakulásának köszönhetően már szombaton biztosíthatja a feljutást érő második helyet. Ehhez az kellene, hogy Románia a rendes játékidőben ne győzze le Litvániát, mert akkor már egyik üldözője sem foghatja be a magyar csapatot.

Fura élmény lenne, de a végletekig kiélezett izgalmakról is lemondanánk.

Jégkorong-világbajnokság, 3. forduló: Szlovénia–Magyarország 5-1 (1-1, 2-0, 2-0), gólszerzők: Jeglic (1.), Sabolic (27., 58.), Pance (27.), Ograjencek (58.), illetve Erdély (16.). Az állás: 1. Szlovénia 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Litvánia 3, 4. Koreai Köztársság 3, 5. Románia 0.

A tornából még hátra lévő mérkőzések: 

Szombat:
Litvánia–Románia 15.30

Vasárnap:
Magyarország–Románia 15.30
Szlovénia–Koreai Köztársaság 19.00

Az első két helyezett jut fel, az utolsó kiesik.

Borítókép: Megrogytunk az erősebb fél előtt (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.