A dörzsölt olasz mester kissé kilépett eddigi szerepéből

Bár sokan féltették a magyar labdarúgó-válogatottat az angol, olasz, német triótól, Marco Rossi együttese fél távnál második helyen áll a Nemzetek Ligája-csoportjában.

2022. 06. 12. 8:20
Nagy Zsolt Jonas Hofmann
20220611 Budapest Puskás Aréna Magyarország Németország labdarúgás válogatott Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marco Rossi alaposan megnehezíti a saját dolgát. A magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya a júniusi Nemzetek Ligája-meccssorozat szinte valamennyi sajtóeseményén igyekezett hangsúlyozni, hogy az angol, olasz, német trióval szemben bármiféle elvárás támasztása túlzó. Csak éppen Rossi irányítása alatt a pályán Magyarország rendszeresen felveszi a versenyt a világ élvonalába sorolt válogatottakkal, a németek elleni 1-1-es döntetlen és a mérkőzésen mutatott játék tovább erősítette ezt az összképet.

Persze elképzelhető, hogy ez a kommunikáció is csak az olasz dörzsöltség része, ahogy a ködösítés is az lehetett és esetében.

Abból a szempontból biztosan működött Rossi megközelítése, hogy játékosain a nyomás legcsekélyebb jele sem látszott. Ellenben a pályán sokkal elszántabbnak mutatkozott a magyar csapat, mint a vendég németek, a lecsorgó labdákra rendre a mieink értek oda előbb, akár Nagy Zsolt a góljánál, akár a mezőnyben, a szövetségi kapitány által is kiemelt vezérletével.

A lefújás után mégsem volt azonnal kitörő ünneplés a magyar játékosok részéről, s nem azért, mert rossz eredménynek számítana a Németország elleni 1-1; annyira kihajtották magukat a magyar válogatott tagjai, hogy szinte összerogytak a pályán.

Egyaltalán nem látszott a pályán, hogy melyik válogatottat tartották 1,45 körüli szorzóval egyértelmű esélyesnek a fogadóirodák, Manuel Neuer is igazságos eredményről beszélt, s a kaput eltalált lövések aránya (7-1 Magyarország javára) alapján a német sajtóban még a döntetlent is szerencsésnek tartották. Talán csak a játékvezető ténykedésében volt tetten érhető a németek iránti nagyobb tisztelet: a németek megrohanhatták következmények nélkül, amikor viszont a magyarok vették körbe, sárga lapot kapott.

S ha már a csereként beküldött magyar gólkirály: az ő kapcsán is kissé eltávolodott a korábbi kommunikációjától.

– Ádám Martinra is büszke vagyok, egyben sajnálom, mert hasonló helyzetekből, mint amilyen ma akadt neki, rengeteg gólt szerzett a bajnokságban. 

Mindig magasabbra tesszük a lécet, evés közben jön meg az étvágy. Az elmúlt három meccsen sok energiát elégettünk, de ugyanez igaz a riválisokra is. Tudjuk, hogy sok múlik rajtunk, de az ellenfelünkön még több. De reméljük, hogy Angliában is legalább egy pontot szerzünk.

– jelentette ki a szövetségi kapitány.

A Nemzetek Ligája első három fordulója után az a bravúr már nem is lenne annyira váratlan.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 3. forduló

Magyarország–Németország 1-1 (1-1), gólszerzők: Nagy Zs. (6.), illetve Hofmann (9.)

Anglia–Olaszország 0-0

A csoport állása: 1. Olaszország 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Németország 3, 4. Anglia 2.

Borítókép: A két gólszerző, Nagy Zsolt és Jonas Hofmann küzd a labdáért (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.