A Warriors Curry-show-val vette vissza a pályaelőnyt Bostonban

A Golden State Warriors a 43 pontig jutott Steph Curry vezérletével 107-97-re megnyerte az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA döntőjének a negyedik mérkőzését, amivel 2-2-re kiegyenlítette a párharc állását, és visszavette az első hazai meccsén elveszített pályaelőnyét.

Magyar Nemzet
2022. 06. 11. 10:21
2022 NBA Finals - Golden State Warriors v Boston Celtics
Stephen Curry
BKN-SPO-2022-NBA-FINALS-GOLDEN-STATE-WARRIORS-V-BOSTON-CELTICS Fotó: AFP/JESSE D. GARRABRANT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steph Curry zseniális, bár ezt eddig is tudtuk. A Golden State Warriors legnagyobb klasszisa eddig sem vallott szégyent az NBA döntőjében, mindhárom meccsen kitett magáért, ám egyedül kevésnek bizonyult. A negyedik mérkőzés előtt a Boston Celtics 2-1-re vezetett, miután már az első meccsen, San Francisóban elvette a pályaelőnyt ellenfelétől, majd a legutóbb pazar teljesítménnyel az első hazai összecsapásán ismét előnyre tett szert. Magyarán: ha ismét nyer Bostonban, akkor 3-1-gyel utazhat vissza Californiába, ahol akár meg is nyerheti az egyik csapat négy győzelméig tartó párharcot, ám ha kikap, akkor sincs gond, hiszen utána ismét a saját csarnokában játszva felteheti a pontot az i-re.

 

 

Persze, tudta ezt a Warriors is, amely így sokkal komolyabb nyomás alatt lépett parkettre. Ennek ellenére idegekkel is jobban bírta a hajrát, és az utolsó öt percben sikerült felülkerekednie a Celticsen. A mérkőzést a Celtics kezdte jobban, de Andrew Wiggins nyolc pontjával és Steph Curry két triplájával hamar elkapta a fonalat a Warriors. A találkozó nagyobb részében mégis a Boston volt pontosabb, bár voltak időszakok, amikor a GSW átvette a vezetést, de ez jellemzően csak egy-két pontot jelentett, míg a hazaiak egy-egy futással azért hat-hét pontra is el tudtak lépni. A nagyszünetben öttel vezettek, de a harmadik negyed végére megint fordított a Golden State, majd a záró etap első felében ismét a Celtics volt hatékonyabb – hogy aztán az utolsó öt percre lefagyjon.

 

 

A vendéglátók 94–90-es előnnyel mentek neki ennek a sorsdöntő időszaknak, de innentől sorozatban hat (!) mezőnykísérletüket rontották el, amelyből öt is a triplavonalon túlról érkezett, a GSW pedig ezt kihasználta: Curry és Klay Thompson is betalált távolról. Az utolsó öt percben tehát 1/8-at dobott a Celtics, míg Curry csak ekkor tíz pontot jegyzett, ami eldöntötte a küzdelmet – nagy fordítással nyert a Golden State, és ezzel egyenlített a párharcban, visszavéve az első mérkőzésen elvesztett pályaelőnyét.

 

2022 NBA Finals - Game Four
Stephen Curry
Fotó: AFP/Getty Images

Steph Curry egyébként nemcsak a hajrában, hanem az egész mérkőzésen szenzációsan teljesített, több nehéz, elesős, védővel a nyakában elengedett hármast bombázott be, és eddig sem szerény nagydöntője legjobb produkcióját nyújtotta: 43 ponttal zárt, 14/26-ot dobott mezőnyből, 7/14-et távolról, 8/9-et a vonalról, és bár a négy gólpassza nem kiemelkedő, leszedett tíz lepattanót, amire nagyon nagy szüksége volt a Warriorsnak. Mellette Klay Thompson 17 dobásból jutott el 18 pontig, a padról Jordan Poole is hozzátett 14 pontot, és Wigginst lehet még kiemelni, aki a 17 pontja mellett 16 lepattanót húzott le, azaz Steph Curry ezúttal nem maradt egyedül.

Sorrendben ez volt a Warriors huszonhetedik párharca a rájátszásokban, amelyben tudott meccset nyerni idegenben is, ami rekord az NBA-ben.

NBA, döntő, 4. mérkőzés: Boston Celtics–Golden State Warriors 97-107 (28-27, 26-22, 24-30, 19-28), a párharc állása 2:2.

 

A döntő további programja:

Június 14., 3.00: Golden State Warriors–Boston Celtics (Tv: Sport1/Sport 2)
Június 17., 3.00: Boston Celtics–Golden State Warriors (Tv: Sport1/Sport 2)
Június 20., 2.00: Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges)  (Tv: Sport1/Sport 2)   

Borítókép: Steph Curry káprázatos teljesítményt nyújtott (Fotó: AFP/JESSE D. GARRABRANT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.