Országos futballtörténeti vetélkedőt rendez a Fülöp Márton Alapítvány

A járvány miatt két év kiesett, de az idén ismét megrendezi a Fülöp Márton Kapusiskolát a 32 évesen hét éve elhunyt válogatott kapus emlékét őrző alapítvány. Emellett az idén támogatja egy középiskolások számára kitalált országos futballtörténeti vetélkedő megrendezését is, amely a sportág népszerűsítését szolgálná a fiatalok körében.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ősszel lesz hét éve, hogy a magyar labdarúgás elveszítette Fülöp Mártont. A huszonnégyszeres válogatott kapust 2015. november 12-én, 32 évesen vitte el az alattomos betegség, a népszerűségére jellemző, hogy még manapság is felhangzik a neve a lelátókon a szurkolói kórusoknak köszönhetően. Fülöp Márton olyan csapatokban védett, mint például a Sunderland, a Leicester City, a Manchester City, az Ipswich vagy a West Bromvich Albion. Halála nagy veszteség a sportágnak, és örök fájdalom a szüleinek, az egykori kiváló futballistának, ma játékosügynökként dolgozó Fülöp Ferencnek és a korábbi sokszoros válogatott kosárlabdázó Fülöpné Benjamin Gabriellának.

 

 

Ők 2016-ban létrehozták a Fülöp Márton Alapítványt, amely amellett, hogy évente edzőtábort szervez fiatal kapusoknak az ország legjobb kapusedzőivel, rendszeresen támogat anyagilag rászoruló, fiatal, tehetséges sportolókat. A szülők így őrzik a tragikusan fiatalon elhunyt fiuk emlékét, és az alapítvány azóta is biztos háttérrel működik. A járvány miatt az utóbbi két nyár sajnos kimaradt, de az idén június 27-től ismét megnyílik Balatonfüreden a Fülöp Márton Kapusiskola, amelyre az MLSZ megyei igazgatóságai delegálnak összesen mintegy huszonöt kapuspalántát. Az öt nap elteltével pedig július 2-án kispályás öregfiúk emléktornát is rendeznek a magyar válogatott, Balatonfüred, az újságírók válogatottja és a Fülöp Marci Barátai elnevezésű csapat részvételével, utóbbiban korábbi válogatott csapattársai közül is többen pályára lépnek majd.

 

Fotó: Facebook/Fülöp Márton Alapítvány

Mindezt Fülöp Ferenc mondta el az alapítvány sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy minden gyerek összes költségét ők állják majd. Ezután bejelentette, hogy a támogatásukkal és a kőbányai Szent László Általános Iskola szervezésében az idén futballtörténeti vetélkedővel is népszerűsítik a sportágat a fiatalok között. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere ehhez hozzátette: a példaállítás a tehetséggondozás egyik szerves része, és büszke arra, hogy az általa vezetett kerületben szerveznek labdarúgást népszerűsítő programot, valamint ők adnak majd otthont az országos döntőnek. Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi szombaton harmincezer tizennégy éven aluli gyerek szurkolt a Puskás Arénában a magyar válogatottnak Anglia ellen, akik bizonyára egy életre megfertőződtek a futballal. 

 

 

A vetélkedő ötletgazdája Menyhárt Sándor, az iskola igazgatója, aki beszélt a részletekről is. Középiskolások között zajlik majd az egész országban szeptembertől kezdődően, és a döntőt magyar labdarúgás napján, november 25-én szeretnék megrendezni, erre tíz kétfős csapat juthat majd el a „selejtezők” után. A szakmai hátteret Dénes Tamás futballtörténész adja, aki elmondta, hogy a magyar labdarúgás három nagy és jelentős korszaka lesz a vetélkedő témája, az egyaránt világbajnoki ezüstérmeket hozó harmincas és ötvenes évek mellett a nyolcvanas évekből kell majd felkészülniük a versenyzőknek, amihez kapnak majd bőven anyagokat. A győztesek és a helyezettek díjat az MLSZ biztosítja majd, amely így szintén a kezdeményezés mögé állt.

Borítókép: Bogdán Ádám az egykori jóbarát képe előtt (Fotó: Facebook/Fülöp Márton Alapítvány)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.