A felmentett volt FIFA-elnököt megérintette Orbán Viktor üzenete

Joseph Blatter 17 évig volt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, de az elmúlt hét évben egy hírhedt korrupciós ügy miatt szerepelt a hírekben az európai szövetség (UEFA) volt elnökével, Michel Platinivel együtt. A két sportvezető nemrég felmentő ítéletet kapott, amihez Blatternek többek között Magyarország miniszterelnöke is gratulált.

Magyar Nemzet
2022. 07. 20. 9:55
Acquittal for Sepp Blatter and Michael Platini in the trial for dubious payment of millions.
Acquittal for Sepp Blatter and Michael Platini in the trial for Fotó: FRANZ WAELISCHMILLER/SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Köszönöm, nem én nyertem, hanem a futball” – fogalmazott Joseph Blatter a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban, amelyben az Orbán Viktortól kapott üzenetről is szót ejtett:

Százával jöttek az sms-ek és e-mailek, de kaptam ötven-hatvan levelet, levelezőlapot, sőt virágcsokrokat is. És hadd mondjam el, mekkora megtiszteltetés, hogy Magyarország miniszterelnöke is személyesen írt nekem, ráadásul mint a barátjának. Én is úgy szólítottam meg őt a válaszban, hogy »Kedves barátom, Viktor!«. Gratulált nekem, és hozzátette, mindig is tudta, hogy végül győz az igazság. Én pedig megírtam neki, hogy az üzenete mélyen megérintett.

Mint ismert, Blatter 2015-ig volt a FIFA, Platini pedig az UEFA elnöke, mindkettejüket az abban az évben kibukott korrupciós ügy buktatta meg. Azzal vádolták őket, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Az ügyészség júniusban húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás, BEK-győztes, Európa-bajnok, vb-harmadik Platini valóban adott tanácsokat a kérdéses időszakban, és a két fél 1999-ben írt is egy szerződést évi háromszázezer svájci frankos javadalmazásról. Abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesítette az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító egykori francia világsztár a kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben. Blatter és Platini azzal védekezett, hogy szóbeli megállapodást kötöttek erről korábban.

A hétéves procedúra július 8-án azzal zárult, hogy a svájci szövetségi büntetőbíróság Platinit és Blattert is felmentette az ellenük indított korrupciós ügyben. Nem tudták ugyanis rájuk bizonyítani a csalást, a bíróság szerint Platini az írásos szerződés szerint méltatlanul alacsony javadalmazásban részesült, aminek indokolt volt a szóbeli kiegészítése.

„Hosszú hét év volt, súlyos vádakkal illettek, ezek árnyékában kellett élnem a mindennapjaimat” – mondta Blatter a Nemzeti Sportnak. „És nemcsak nekem, a családomnak is. A lányomnak meg az unokámnak, Selenának, aki tizennégy éves fiatal hölgy volt az ügy kezdetén, és még az iskolát is el kellett hagynia, ahova járt, mert azzal csúfolták, hogy bűnöző a nagyapja. Ez a döntés mindannyiunknak nagyon fontos és örömteli fejlemény.”

Blatter szerint a vele együtt felmentett Platini egy nap a FIFA elnöke is lehetne, ugyanakkor nem titkolta, hogy az UEFA és a FIFA jelenlegi vezetőivel hűvös a viszonya. Az európai szövetség elnöke, Aleksander Ceferin ugyan gratulált neki a felmentő ítélethez, de azt a cikk szerint távolságtartóan tette, a FIFA-elnök Gianni Infantinóról viszont sarkalatosan fogalmazott Blatter:

A tiszteletnek a csírája is hiányzik belőle irántam, a volt FIFA-elnök iránt, egyetlenegyszer sem keresett…

A 86 éves svájci sportvezető nem felejtett el gratulálni a magyar labdarúgó-válogatottnak sem az Angliában elért történelmi győzelemhez a Nemzetek Ligájában:

Az a 4–0, te jó ég! Egészen hihetetlen eredmény volt! És nem holmi barátságos meccsen, hanem a Nemzetek Ligájában. Írtam is a svájci magyar nagykövetségnek a meccs után, és ezúton is gratulálok a magyaroknak!

A teljes cikk a Nemzeti Sport oldalán olvasható.

Borítókép: Michel Platini és Joseph Blatter fellélegezhetett a felmentésükről szóló ítélet után  (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.