Lehet, hogy csaltak Platiniék, de nem tudták rájuk bizonyítani

A svájci szövetségi büntetőbíróság Michel Platinit és Joseph Blattert, az Európai, illetve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségi egykori elnökét is felmentette az ellenük indított korrupciós ügyben. Nem tudják rájuk bizonyítani a csalást, a bíróság szerint Platini az írásos szerződés szerint méltatlanul alacsony javadalmazásban részesült, aminek indokolt volt a szóbeli kiegészítése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 08. 12:24
Acquittal for Sepp Blatter and Michael Platini in the trial for dubious payment of millions.
Acquittal for Sepp Blatter and Michael Platini in the trial for Fotó: FRANZ WAELISCHMILLER/SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bellinzonában június elején kezdődött perben a két sportvezetőt – más szabálysértések mellett – azzal vádolták, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Az ügyészség a múlt hónap közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás, BEK-győztes, Európa-bajnok, vb-harmadik Platini valóban adott tanácsokat a kérdéses időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi háromszázezer svájci frankos javadalmazásról. Abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesítette az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító egykori francia világsztár a kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben.

A vád hamis számlára hivatkozott, a 86 éves Blatter és a 67 esztendős Platini viszont – miközben folyamatosan tagadták az ellenük felhozott vádakat – azzal védekeztek, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást is kötöttek, és már eredetileg is nagyobb összegről volt szó, csak akkor a FIFA – pénzügyi nehézségei miatt – nem tudott többet fizetni.

A bíróság a felmentő határozatát azzal indokolta, hogy a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt, általa csekélynek mondott összegért dolgozott volna.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

A mostani felmentésért tehát súlyos árat fizetett az eljárás közben a két sportvezető. A szóbeli megállapodás írásba foglalásával ennek elébe lehetett volna menni. Néhány perc – évekért cserébe. Michel Platini és Joseph Blatter élete legrosszabb üzletét kötötte egymással…

A világ futballját egykor irányító két sportvezetőt csak felmentették, de a becsületüket nem moshatták tisztára.

Kronológia

2015. május: Hét FIFA-tisztviselőt tartóztattak le zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. A svájci hatóságok külön bűnügyi nyomozást is indítottak a 2018-as és 2022-es világbajnokság pályázatáról.

2015. május 29.: Blattert ötödszörre is megválasztják a FIFA elnökévé, miközben a letartóztatások és korrupciós vádak miatt a szervezet a támadások kereszttüzébe kerül.

2015. június 2.: Blatter lemond posztjáról, de továbbra is vezeti a FIFA-t, amíg rendkívüli kongresszus nem választanak új vezetőt.

2015. július: Platini, az UEFA elnöke bejelent, hogy indulni kíván a FIFA elnöki posztjáért.

2015. szeptember 24.: Svájc főügyésze büntetőeljárást indít Blatter ellen tisztességtelen gazdálkodás miatt. Azzal gyanúsítják, hogy 2011-ben tisztességtelenül fizetett kétmillió svájci frankot Platininek.

2015. október 8.: A FIFA 90 napra felfüggeszti Blattert és Platinit.

2015. december 21.: A FIFA Etikai Bizottsága nyolc évre felfüggeszti Blattert és Platinit minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

2016. január 8.: Platini visszavonja jelöltségét a FIFA elnöki posztjára.

2016. február 24.: Fellebbezés alapján a két felfüggesztés hat évre csökken.

2016. február 26.: Gianni Infantinot, az UEFA főtitkárát megválasztják a FIFA elnökévé.

2016. május 9.: Platini eltiltását hatról négy évre mérsékli a Sportdöntőbíróság (CAS).

2016. december 5.: Blatterre hatéves eltiltást szab ki a CAS.

2019. június 18.: Platinit letartóztatják Párizsban azzal a nyomozással összefüggésben, ahogy a 2022-es világbajnokság rendezését Katarnak ítélték oda. Platini tagadta, hogy bármiféle jogsértést követett volna el. A kihallgatása után elengedték.

2019. december 11.: A FIFA bejelenti, hogy jogi lépéseket tesz a Platininek jogosulatlanul kifizetett kétmillió svájci frank visszaszerzése érdekében.

2020. március 5.: Platini elveszti az Emberi Jogok Európai Bíróságához a négyéves eltiltása ellen benyújtott fellebbezését.

2020. szeptember 1.: Blattert kihallgatja a svájci főügyészség a Platininek fizetett összeg miatt.

2020. november 2.: Svájcban büntetőeljárás indul Platini és Blatter ellen csalás miatt.

2022. július 8.: A svájci Szövetségi Büntetőbíróság a déli Bellinzona városában felmenti Blattert és Platinit.

Borítókép: Michel Platini és Joseph Blatter. A nagy duó  (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.