A Puskás Akadémia lesgólig, ellenfele három gólig jutott + videó

A portugál bajnokságban hatodik helyen végzett Vitória Guimaraes legyőzte az NB I bronzérmesét, a Puskás Akadémiát az Európa Konferencia selejtezőkörének első fordulójában. A 3-0 sima meccset sejtet, és tulajdonképpen az is volt, a felcsútiak a kétgólos hátrányuk után többször is szépíthettek volna. Nem tették meg, a harmadik portugál gól talán csak a meccset, és nem a párharcot döntötte el.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 23:26
Budapest 20211204 Labdarúgás NB1 bajnoki mérkõzés FTC Puskás Akadémia Foto Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Markek Tamás Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NB I ezüstérmese, a Puskás Akadémia FC zsinórban a harmadik nemzetközi kupaszezonját kezdte meg, de korábban nem volt olyan erős ellenfele, mint a portugál bajnokságban hatodik helyen végzett Vitória Guimaraes. A portugálok felkészülését edzőváltás zavarta meg, de aligha akadt olyan az Európa Konferencia-liga első selejtező köre előtt, aki ne a portugál együttes továbbjutását valószínűsítette.

A meccs előtt a magyar küldöttség a korábbi válogatott labdarúgó, Fehér Miklós halálának helyszínén rótta le a kegyeletét.

Már az első komoly támadásából megszerezte a vezetést a hazai csapat a negyedik percben: egy bal oldalon futó akció után eltolódott a felcsúti védelem, a tudatosan átpörgetett labdát, kissé jobbról, 14 méterről a bal, a rövid alsó sarokba rúgja ballal a labdát Rúben Lameiras. A folytatásban egyértelmű volt a Guimaraes fölénye, ez a labdabirtoklási fölényben és a kialakított helyzeteke számában egyaránt megmutatkozott.

Egy-egy ellencsapásra futotta a felcsútiaktól, de rendszerint elsiették, elkapkodták a helyzeteket, és túlságosan rövid ideig volt a labda a magyar bronzérmesnél. Kiss Tamás, a nyáron a hollandiai kölcsönjáték után visszatérő, szombathelyi nevelésű szélső lesgólt rúgott, egy szép akció után, kár, hogy ezt – jogosan – érvénytelenítette a játékvezető. 

Az első félidő hajrájában újabb problémával szembesült a Puskás Akadémia: Slaagver, a holland szélső egy helyzet elpuskázása közben (vagy utána) meghúzódott, le kellett cserélni, Skribek Alen váltotta. A szünet előtt megduplázta előnyét a Vitória Guimaraes: egy szellemesen felépített portugál támadás végén a lekészített labdát Tiago Silva elképesztő erővel zúdította a bal felső sarokba. Mindezt 22 méterről tette, de Markek Tamás felcsúti kapust nem érhette szemrehányás a bekapott gól miatt.

A szünet után két lehetőséggel éledeztek a felcsúti remények: a csereként beállt Zahedi lövését védte a hazaiak kapusa, majd a védelem mögül visszatett labda Baluta háta mögé érkezett, ezért nem alakult ki még nagyobb felcsúti helyzet. 

Ráérzett arra a Puskás Akadémia, hogy lehet keresnivalója, előbb Baluta megpattanó lövése után szedte a ki a léc alól a hazaiak kapusa, majd Zahedi szemben a kapuval tévesztette el a célt. Utóbbi komoly helyzet volt. Alaposan visszavett az iramból a Guimaraes, de ez nem bosszulta meg magát.

Sőt, a hazaiak cseréje, Anderson az első labdaérintéseiből megszerezte a Guimaraes harmadik gólját. A szélső betört a 16-oson belülre, majd ballal a jobb alsó sarokba lőtt. A labda Markek kapus lába között került a gólvonal mögé. 3-0. Eldőlt. A meccs biztosan, a továbbjutás talán nem. 

A hátralevő időben Spandler Csaba fejessel veszélyeztetett, de nem találta el a kaput. A hosszabbítás pillanataiban megszerezhette volna a negyedik gólját a Guimaraes, de Markek nagyot védett. Maradt a 3-0.

A visszavágót jövő csütörtökön játsszák.

Európa Konferencia-liga, első selejtezőkör, első mérkőzés: Vitória Guimaraes–Puskás Akadémia 3-0 (2-0), Guimaraes. Gólszerző: Lameiras (4.), Tiago Silva (39.), Anderson (65.).

Borítókép: Markek Tamás három gólt kapott a Guimaraes ellen (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.