Marco Rossi és Orbán Viktor előtt győzött a Sepsiszentgyörgy

Futballünnep Sepsiszentgyörgyön: a Sepsi OSK hátrányból fordítva 3-1-re verte az Olimpija Ljubljana csapatát az Európa-konferencialiga selejtezője második fordulójának első mérkőzésén csütörtökön. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök és Marco Rossi szövetségi kapitány jelenlétében.

2022. 07. 22. 8:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár statisztikailag már tavaly felbukkant az európai kupamezőnyben Háromszék reprezentatív csapata – a Spartak Trnava, azaz Nagyszombat búcsúztatta a piros-fehéreket –, valamiért mégis a szlovén bajnokság harmadik helyezettje elleni megméretést tekintette a közvélemény az igazi európai premiernek.

Talán azért, mert a Sepsi Aréna valóban európai díszletet biztosított a nagy pillanathoz, a közel nyolcezer ember pedig csodálatos hangulatot varázsolt a kellemes nyárestébe. Az esemény rangját emelte az is, hogy némileg váratlanul „betoppant” az alaphelyzetben a tusnádfürdői szabadegyetemre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök is,

aki lélekerősítőként is bőven elraktározhatja magában azt a hangosan skandáló szeretetet, amellyel a lelátó népe fogadta.

Már csak a győzelem hiányzott az ünnep teljességéhez, amely elmaradásának veszélye csütörtökön este bizony sokáig kísértett. Pedig a szlovén együttes eléggé zilált állapotban érkezett Sepsiszentgyörgyre, a Differdange elleni első körös kupavisszavágó ugyanis alaposan megviselte a szlovén együttest.

A csapatot Luxemburgban „felejtette” a repülőgép, így a játékosok 14 órás autóbuszozás végén szállhattak ki Ljubljanában, ahol kétórás pihenőt követően máris bajnoki meccset kellett játszaniuk, aztán már indulhattak is Székelyföldre. A túloldalon a szezont repülőrajttal kezdő Sepsi OSK készült a továbbjutásnak megágyazó győzelemre, ám a Nagy Rendező izgalmas koreográfiát szánt a meccsnek.

A szlovénok Seslar szerencsés fejesgóljával mindjárt a 4. percben megszerezték a vezetést, majd ezt követően közel félórán át a saját kedvük és ritmusuk szerint alakítgatták a meccs menetét. A háromszékiek lassan „tápászkodtak fel”, az első félidő közepétől egyre veszélyesebbé váltak, a játékrész hosszabbítása pedig az egyenlítést is meghozta: Stefanescu ugyan kihagyta a jogosan megítélt tizenegyest, ám a kipattanót sikerült értékesítenie a hazaiak román válogatott játékosának.

A második félidőt már végig a hazaiak irányították, a vezetés megszerzéséhez is közel álltak, ám a 66. percben megítélt büntetőből Tudorie az est folyamán sokadszor csinált hőst a remekül védő, a szerencsével is meglehetősen jó szövetséget kötő Vidovsekből. Az emberhátrányba is kerülő vendégek a 84. percig bírták, ekkor egy szögletet követően Păun sodorta közelről a hálóba a labdát, majd a hosszabbításban Karamatic öngólja alakította ki a játék képe alapján reális 3-1-es végeredményt.

Sepsi-öröm a siker után Fotó: Mravik Gusztáv

Cristiano Bergodi, a Sepsi OSK olasz edzője fáradt-boldogan értékelt, megérdemeltnek ítélve a győzelmet, amelyet alaposan megnehezített egy meglepően jól passzoló ellenfél. A gyengébb kezdés, majd a hátrányból való felülkerekedés eddigi menetrendszerű gyakorlatát pedig maga is szeretné mihamarabb nyugisabb forgatókönyvre cserélni.

A vége természetesen székelyhimnusz-éneklés, hosszan tartó ünneplés volt egy remekül sikerült este lezárásaként. Folytatás jövő héten múlva Ljubljanában – és remélhetőleg a Konferencialiga harmadik körében.

„testvérlátogatáson”
Másik különleges vendége is volt a Sepsi OSK kupameccsének. A Sepsiszentgyörgytől 35 kilométerre fekvő Tusnádfürdőn zajló Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborba – közismert nevén Tusványosra – élménybeszámolóra érkezett Marco Rossi. A Buzánszky Jenő Sportteraszon zajló beszélgetést tömegek hallgatták végig, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya pedig talán azóta is igyekszik értelmezni, miként is lehetséges az, hogy Budapesttől több mint 700 kilométerre egy másik magyar világba csöppent. A nap folyamán Rossi ellátogatott a csíksomlyói kegytemplomba is, és természetesen nem hagyta ki az esti meccset sem, a Sepsi OSK edzője, Cristiano Bergodival ugyanis nemcsak honfitársak, hanem évfolyamtársak is voltak a covercianói edzőiskolában.

Borítókép: Marco Rossi és Orbán Viktor a Sepsiszentgyörgy mérkőzésén (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.