Olimpiai érmes lovas is érkezik a hazai Masters versenyre

A lovassportok megszerettetése is kötelessége és feladata egy állami ménesgazdaságnak a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság igazgatója szerint, aki az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában beszélt a csütörtökön kezdődő Masters nemzetközi díjugrató versenyről.

Forrás: MTI2022. 07. 28. 9:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseri Dávid elmondta: gyermekként maga is egy hasonló bécsi versenyen szerette meg a lovassportokat, ahová édesapja vitte el.

Hangsúlyozta: a csütörtöktől vasárnapig tartó Masters nemzetközi díjugrató versenyen a szervezők odafigyelnek arra, hogy a nézők számára érthetők legyenek a szabályok, valamint díjlovas- és lovastorna-bemutatóval is készülnek.

Arról is beszélt: a helyi általános iskolásokból álló voltizs csapat tagjai pedig idén versenyezni is elkezdtek. Magyarország már több nemzetközi lovassportverseny házigazdája, és a fiatal sportolók is ki tudják próbálni magukat.

A versenyre az igazgató tájékoztatása szerint húsz nemzet lovasai érkeznek, köztük olimpikonok is, mint a szaúd-arábiai Ramzi al-Duhami, a 2012-es londoni olimpia bronzérmese. Mellette az Egyesült Arab Emírségekből, Írországból és Ausztriából is érkeznek lovasok, a párizsi olimpiára készülő magyarok közül pedig ifj. Szabó Gábort, az országos bajnoki címvédő Czékus Zoltánt és Hugyecz Mariannt is láthatja a közönség.

A versenyszámok mindennap fél kilenckor kezdődnek, a fő számokat délután tartják, de lesz egy Magyarországon egyedülálló villanyfényes verseny is. Emellett vadászugratásban, valamint „ride and drive” versenyszámban is összemérik erejüket a versenyzők, utóbbi díjugratásból és fogathajtásból áll.

A 2018-ban átadott Lipicai Lovasközpont európai szinten is kiemelkedő infrastrukturálisan és a múltját tekintve is. A Masters versennyel a szervezők célja, hogy Magyarország zászlóshajószerepet töltsön be Közép-Európa lovassportjában – mondta Cseri Dávid.

Kiemelte: az utóbbi tíz évben annyi forrás és lehetőség állt rendelkezésre a magyar lovassport megsegítésére – előtérbe helyezve a lótenyésztést –, amennyire a második világháború óta nem volt példa. 

Az eredmények már láthatók a lovassportok és tenyésztés terén is, azonban a második világháború utáni évtizedek alatt felgyülemlett hátrányokat még mindig le kell dolgozni. Úgy fogalmazott: a magyar lósport sokat lépett előre, reális cél a díjugratóknak, díjlovasoknak és a lovastusa képviselőinek is, hogy a magyarok ott legyenek a párizsi olimpián.

Borítókép: Folytatódik a Szilvásvárad Masters versenysorozat (Fotó: Menesgazdasag.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.