Történelmi diadal, ami nem hozta lázba Csercseszovot

Magyar labdarúgócsapat hazai pályán elszenvedett vereség után még sohasem tudta kiharcolni a továbbjutást nem hogy a Bajnokok Ligájában, még az elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, a BEK-ben sem. Egészen szerda estig. A Ferencváros a Pozsonyban kivívott 4-1-es győzelemnek köszönhetően továbblépett a BL selejtezőjének 3. fordulójába, ahol az azeri Qarabag lesz az ellenfele. Nagy tett, amin Sztanyiszlav Csercseszov, a csapat edzője azonban gyorsan túl akar lépni.

Novák Miklós (Pozsony)
2022. 07. 28. 6:05
null
20220727 Pozsony Slovan Bratislava FTC BL selejtező labdarúgás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanúgy 4-1 lett a végeredmény, mint harminc éve. Csak éppen akkor a Slovan nyert, most viszont a Fradi.

– A szurkolók talán még mindig számontartják a múltat, mi azonban csakis a mai estére koncentráltunk, ami harminc éve történt, az már történelem. Örülök, hogy úgymond revansot tudtunk venni, és annak is, hogy együtt örülhetünk ennek a győzelemnek a magyar szurkolókkal – felelte a Ferencváros trénere, Sztanyiszlav amikor arról kérdezték, milyen érzelmeket vált ki belőle, hogy a csapata arányosan vágott vissza az 1992-es vereségért.

Az FTC más megközelítésben is történelmi diadalt aratott. Magyar labdarúgócsapat hazai pályán elszenvedett vereség után eddig még sohasem tudta kiharcolni a továbbjutást a Bajnokok Ligájában, sőt még az elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában, a BEK-ben sem. Amikor megkérdeztük Csercseszovot, tud-e erről, akkor így felelt:

– Szerencsére én ezt nem tudtam, mert eggyel több pszichológiai tehert jelentett volna. Eddig nem így volt, most már így van, legyen is mindig így.

Csercseszov – legalábbis ferencvárosi – pályafutásában is fontos ez a siker, hiszen ezzel igazolta végérvényesen a szerződtetésének a helyességét. Ő maga ennek nem kívánt különösebb jelentőséget tulajdonítani.

– Nem lehet különválasztani, hogy mit jelent a siker a szurkolóknak, a csapatnak és az edzőnek. Együtt értük el, mindannyiunkban egyformán fontos.

Ezután a taktikai változtatásokra vonatkozó kérdést – fényesen bevált, hogy Traoré, Zachariassen és Tokmac más poszton szerepelt, mint az első mérkőzésen – megkerülve arról beszélt, hogy a találkozó előtt mindegyik játékossal külön elbeszélgetett.

– Bolinak például megmondtam, nyugodjon meg, gólt fog lőni, és így is lett.

Fotó: Mirkó István

Csercseszov az öltözői ünneplésről nem akart beszámolni, sőt úgy általában az ünneplésről sem. Mint mondta, ez csak egy lépés volt, még nem érték el a céljukat.

– Különben is csak a következő mérkőzésre szabad összpontosítani, ami a Puskás Akadémia elleni szombati bajnoki. Majd azután foglalkozunk a Qarabaggal. A megfigyelőink kinn voltak Zürichben, biztos vagyok benne, hogy alaposan feltérképezik az azeri csapatot – felelte a magyar edzőktől megismert stílusban.

Az orosz edző szót ejtett még Laidouniról, akinek a figyelmét külön felhívta a szünetben arra, vigyázzon a kemény belépőkkel, nehogy kiállítsák.

Közben sürgette az újságírókat, mondván indul a busz, búcsúzóul azonban szép gesztusként minden jót kívánt a Slovannak és a barátjának, Vladimir Weissnek.

– Remélem, a Slovan szurkolói továbbra is támogatni fogják a csapatukat. Sok sikert kívánok a jövőre nézve – mondta tapsot kiváltva.

Hogyan tovább?

A folytatás kicsit zavaros. A Fradi a BL-selejtező 3. fordulójában idegenben, Bakuban kezdi meg az azeri Qarabag elleni párharcot. Mégpedig kedden. Az NB I első fordulójában a korábbi hírekkel szemben mégsem halasztják el az FTC–Puskás Akadémia találkozót. A menetrendben ez a meccs még vasárnap 20.30-as kezdéssel szerepel, de két nappal a bakui fellépés előtt biztosan nem játszik az együttes, tehát a bajnokit valószínűleg előre hozzák szombatra.

Előre borítékolhatjuk persze, hogy Csercseszov a Pozsonyban a kezdőcsapatban szerepelt játékosokat szinte kivétel nélkül pihenteti a hét végén. Megteheti, hiszen itthoni mércével roppant erős a Ferencváros kerete, még a második csapat is bárki ellen képes lehet a győzelemre.

Borítókép: Csercseszov nehezen engedett fel a történelmi léptékű siker után (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.