Csattanó a vb-n: Kopasz Bálint párosban is felért a csúcsra!

Megvan a harmadik magyar aranyérem a kanadai Darmouthban zajló kajak-kenu világbajnokságon. A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó K–2 500-on tökéletes versenyzéssel győzött. Az olimpiai bajnok Kopasznak ez a második győzelme a vb-n a K–1 1000 méter után.

Magyar Nemzet
2022. 08. 07. 18:07
null
Fotó: Balint_Vekassy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság olimpiai programban is szereplő utolsó futamában állt rajthoz Nádas Bence és kajak kettes ötszáz méteren. A magyar duó remekül elkapta a rajtot, kár, hogy azt visszalőtték. Sebaj, a mieink másodszorra is kiválóan lőttek ki a rajtgépből. Eleinte a protugálok vezettek, aztán a litvánok álltak az élre, de a magyar kettes bírta a legjobban a hajrát, s végül nagy fölénnyel győzött.

Kopasz Bálint az ezer egyes után a második aranyérmét szerezte a világbajnokságon. Hangsúlyozzuk, mindkettőt olimpiai versenyszámban.

A Nádas, Kopasz páros tavaly indult az olimpián is, ott még ezer méteren, s minimális közös készüléssel negyedik lett. A koppenhágai vb-n Kopasz Bálint Erdőssy Csabával próbálkozott immár ötszáz méteren és lett negyedik, de erre az évre ismét Nádas Bencére esett a választása. Nagyszerű döntés volt, túlzás nélkül állítható, ez az egység is esélyesként készülhet a párizsi olimpiára.

– Az elő- és középfutamban túl gyorsan akartuk megindítani a hajót a végén, ami nem volt az igazi. Bálint javaslatára ezúttal lassabban indítottunk, és teljesen összeállt a kép. Az utolsó százon már vigyorogva eveztem, hihetetlen volt, hogyan mentünk, és hogy még mindig tudunk gyorsulni – ecsetelte a tökéletes taktika titkát Nádas Bence az M4 Sportnak nyilatkozva, majd felidézte, milyen sokat várt erre a sikerre, hiszen 2014-ben a 4x200 méteren győztes magyar váltó tagjaként robbant be a nemzetközi élmezőnybe, azót azonban nem tudott nyerni 2017-ben, ugyancsak K-2 500-on Tótka Sándorral második, 2018-ban pedig K-1 500-on harmadik volt a vb-n.

– Legutóbb tizennyolc éves koromban nyertem felnőtt vébén, talán túl korán is ízlelhettem bele, milyen öröm ez. Azóta hiányzott ez a pályafutásomból, ráadásul most olimpiai számban lettünk a világ legjobbjai. Látjuk, milyen eredményes a közös munka, szeretnénk a továbbiakban is folytatni – tette hozzá 26 éves versenyző.

– Elképesztő verseny volt, jó formában érkeztünk, de a döntőben mentünk eddig a legjobban – vette át a szót Kopasz Bálint. – Az utolsó százon éreztem, hogy elöl vagyunk, mesebeli érzés volt, és tényleg remekül sikerült az indulásunk is, főleg, hogy azon a késői szakaszon valósítottuk meg, amikor már mindenki karja savasodik.

Talán ez a legértékesebb siker az egész világbajnokságon, hiszen új olimpiai számként a kétszáz és az ezer méterről is jöttek klasszisok a mezőnybe.

További hat érem

Az ezt megelőző vasárnapi döntőkben a kajakos Rendessy Eszter ezer méteren megmutatta, hogy már most a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. Az ausztrál Alyssa Bull ugyan jobb volt nála, de a hatalmas szembeszélben szerzett ezüstérem szép siker, feledtetve a szombati hetedik helyet ötszázon.

Egyaránt bronzérmes lett a sprinttávon, kétszáz méteren kajakban Lucz Anna és Csizmadia Kolos, s szintén harmadik lett K–2 1000 méteren a rutinos Noé Bálint, Kulifai Tamás duó, továbbá a Balla Virág, Takács Kincső, Nagy Bianka kenu négyes ötszáz méteren. Bragato és nagy a harmadik bronzérmét szerezte.

Az ötezer méteres számokban az addigi terméshez Kőhalmi Emese női kajakban hozzátett még egy aranyérmet.

Így a magyar csapat eddig négy arany-, egy ezüst- és hat bronzérmmel zárta a világbajnokságot. Az ötkarikás számokra szűkítve két arany és egy bronz a mieink mérlege.

Ez utóbbi ugyan kevesebb a szokásosnál – tavaly az olimpián a magyarok hat érmet, három aranyat, két ezüstöt és egy bronzot szereztek –, de női kajakban ezúttal hiányoztak a legjobbjaink.

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint tökéletesen összecsiszolódott (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.