Kapitányunk elárulta, régóta készül a szerbek elleni rangadóra

Magyarország–Szerbia. Csúcsrangadó a férfivízilabdában. Legalábbis így él a tudatunkban. Másfelől viszont az idei világbajnokság csupán ötödik és hetedik helyezettje csap ma össze a Splitben zajló Európa-bajnokságon. Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitány elárulta, mindent megtett a szerbek feltérképezése érdekében, már régóta készül a mérkőzésre.

Magyar Nemzet
2022. 08. 31. 12:05
Varga Zsolt, férfivízilabda-válogatott
Varga Zsolt, férfivízilabda-válogatott Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyilván nem most kezdtük el a szerb csapat elemzését, bár tény és való, hogy a vb-csapatukhoz képest is változtak – nyilatkozta a Vlv.hu -nak őszintén, a szokásos klisét – mindig csak a következő feladatra készülünk – kerülve a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Szerbia elleni, szerda este 19.00-kor kezdődő Európa-bajnoki csoportrangadó előtt. A magyar szakvezető szakmailag a következőképpen elemezte a szerbek játékát:

– Most kaptuk meg két olyan mérkőzés felvételét, amelyet nemrég játszottak a belgrádi tornán, nagyjából már ebben a felállásban, bár Mandics nem volt ott. Részletekből kellett összerakni az információkat.

 

Szóval régebb óta foglalkoztunk velük, nem most kezdtük el, most inkább csak összefoglaltuk, hogy mi az, amit akarunk velük csinálni.

 

A tokiói olimpia után több szerb klasszis visszavonult a válogatottságtól, s Varga Zsolt úgy látja, egyúttal meg is változott a dél szomszédaink játéka, a korábbiakkal ellentétben gyakran keresnek gyors megoldást, régebben inkább a végletekig kijátszották a helyzeteket és csak biztos helyzetből lőttek, különösen emberelőnyben. 

– Erre kell felkészülnünk és nagyon figyelni kell, hogy mindenhol ott legyenek a blokkok, nem szabad azt gondolni, hogy majd felállnak és megjátsszák, bármelyik pozícióban bármikor tüzelnek – jegyezte meg a magyar szakvezető, kiemelve, hogy azért változatlanul Mandics a szerbek kulcsjátékosa.

– Úgy gondolom, hogy Mandics-központú a játékuk, tehát ahol ő van, arra megy el inkább az ellenfél védelme, és azokon a pontokon próbálnak meg gólokat szerezni, ahol megnyílik a védelem. 

Varga Zsolt a saját csapatáról a következőket mondta a Szlovénia feletti győzelemre utalva:

– A hétfői meccsünket elemeztük, főleg az első részét, mert rosszul kezdtünk, szemmel látható volt, hogy teljesen más volt, amit csinálni szerettünk volna, más lett a játék elöl is és hátul is. Nyilván meg kellett nézni, hogy mik voltak a hibák, kielemeztük, helyre tettük. Volt kedden két edzés, délelőtt tudtunk gyakorolni húsz percet az olaszokkal együtt is, emberelőnyt és emberhátrányt, szerintem egész jó gyakorlás volt, persze voltak itt is hibák, ahogy jó dolgok is, mind a két oldalon.

A magyar szövetségi kapitány azt sem tagadja, noha csak csoportmérkőzés következik, szakmailag nagyon fontos a szerbek elleni csata.

– Bárhogy is alakul ez a holnapi mérkőzés, mindenképpen nagyon fontos állomása ennek az Európa-bajnokságnak, hiszen láthatjuk, hogy hogy állunk ténylegesen, mi az, ami sikerül, mi az, ami nem. Ez mind a két irányban érvényes, tehát akkor is, hogyha győzünk, akkor is, hogyha nem. Mindenképpen hasznos lesz és úgy gondolok rá, mint egy állomásra, egy nagyon fontos állomásra, ki-ki mérkőzésre.

 

A két válogatott világversenyen legutóbb a 2018-as Európa-bajnokság elődöntőjében találkozott egymással, akkor a szerbek nyertek 8-5-re.

 

Az idei világbajnokságon, Budapesten meglepetésre egyik csapat sem jutott be a legjobb négy közé, de a helyosztókon is elkerülte egymást, végül a szerbek lettek az ötödikek, a mieink, még Märcz Tamás irányításával, a hetedikek.

Borítókép: Varga Zsolt felkészítette a játékosait a rangadóra (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.