Tokmac Nguen tudja, ennél sokkal többet várnak tőle

Tokmac Nguen egyelőre adós a jó játékkal. A Ferencváros az új idényben a Bajnokok Ligája-selejtezőjében és a bajnokságban eddig összesen nyolc mérkőzést játszott, a norvégiai támadó azonban egyetlen gólt sem szerzett. A Fradi tízese fogadkozik, előbb-utóbb beindul a góltermelés.

Magyar Nemzet
2022. 08. 17. 9:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokmac Nguen két évvel ezelőtt a Fradi sztárja volt. Sorra rúgta a gólokat, a Bajnokok Ligájában nem csupán a selejtezőben, még a csoportkörben is kiemelkedően játszott. A szóbeszéd szerint éppen ezért 2020–21 telén távozni szeretett volna még jövedelmezőbb szerződés igézetében – ilyen hosszú idő távlatából nincs értelme firtatni, miért hiúsult meg a norvég támadó klubváltása.

Idén nyáron ismét terítékre került, hogy eligazol, a hírek szerint anyagilag jobb ajánlatokat kapott, mint amennyit az FTC kínált neki, a Fradi tízese mégis maradt. Mégpedig önszántából, miként arról terjedelmes interjúban beszélt.

– Rengeteg mindent kellett mérlegelnem, de a legfontosabb az volt, hogy jól érzem magam Magyarországon és a Ferencvárosban. Sokan fejest ugrottak volna egy következő kihívásba, ám én megbecsülöm, amim itt van a Fradiban.

Szeretnek, tisztelnek, bíznak bennem.

Sokan azt hiszik, ha egy klubból máshová igazolnak, ott biztosan minden jobb lesz. A Ferencváros ambiciózus együttes, immár állandó résztvevője a nemzetközi kupáknak, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében is megmutattuk magunkat, nem minden klub mondhatja el ezt magáról. Érzelmes srác vagyok, a szívemre hallgattam. Mérlegelnem kellett, huszonnyolc évesen fiatalnak érzem magam ahhoz, hogy a karrier helyett a pénzt válasszam. A Bajnokok Ligájáról álmodom, újabb felejthetetlen mérkőzésekről. Mindenképpen Európában szerettem volna maradni – nyilatkozta még június végén a Nemzeti Sportnak.

A Bajnokok Ligája sajnos csak álom maradt. Amiért bizony Tokmac is felelős. A norvég támadó az idény eddigi nyolc mérkőzésén egyetlen gólt sem szerzett, s nem is igazán megy neki a játék.

– Nyugodt vagyok! – felelte erre a Nemzeti Sportnak adott újabb interjúban.

Tisztában vagyok vele, ha idegeskednék, csak magamnak ártanék.

– Az edzéseken minden idegszálammal arra összpontosítok, hogy minél nagyobb százalékban használjam ki a lehetőségeimet, ha a mérkőzésen a kapu elé kerülök, ott se hibázzak. Az ember életében vannak olyan időszakok, amikor nehezebben jönnek a gólok, de tudom, hamarosan ismét betalálok. A futball már csak olyan, ha eredményes vagyok, én vagyok a legjobb, ha viszont elmaradnak a gólok, egyből jönnek a kritikák. De nincs ezzel baj.

A Bajnokok Ligája-búcsú, úgy tűnik, nem törte meg a Fradit, amit a Fehérvár elleni 4-0-s, kiütéses győzelemmel bizonyított a csapat.

– A Qarabag elleni Bajnokok Ligája-búcsút követően különösen fontos volt ez a győzelem. Nagyon jól játszottunk, ugyanakkor el kell ismerni, az ellenfél nem a legjobb napot fogta ki, de ez legyen a fehérváriak gondja. Mi végig támadó szellemben futballoztunk, a helyzeteket is jó százalékban használtuk ki. Ez az igazi arcunk, ezek vagyunk mi. Nagyon örültünk a mérkőzés után, az öltözőben kicsit kieresztettük a gőzt – mondta erről Tokmac.

Nincs megállás, a Ferencvárosra csütörtökön újabb kihívás vár: az Európa-liga rájátszásában a Shamrock Rovers lesz az ellenfele. Az ír bajnokcsapattól már az is bravúr, hogy idáig eljutott, ám a norvég támadó biztos benne, ha már a rájátszásig menetelt, nem szeretné ennyivel beérni.

– Nem lehet rossz csapat, amelyik az Európa-liga rájátszásáig eljut – fejtegette Tokmac Nguen. – A Shamrock Rovers jó csapat, néztünk felvételeket, a szakmai stáb alaposan feltérképezte a riválist, a futballstílusáról mindent tudhatunk. A lényeg, hogy nem lehet véletlenül eljutni az Európa-liga-csoportkör kapujáig. Kemény mérkőzésre számítok, csütörtökön hazai pályán kezdjük a párharcot, szurkolóink támogatása sokat jelenthet. Szokták kérdezni, idegenben vagy hazai pályán jobb-e kezdeni, de erre nem tudom a megfelelő választ. Ha az első, itthoni meccsen magabiztosan nyerünk, akkor hazai pályán, ha szoros a mérkőzés, jobb lett volna idegenben. Szóval, nincs jó recept.

Az ír csapat alighanem keményen védekezik majd, nekünk, támadóknak ott kell folytatnunk, ahol vasárnap a Fehérvár ellen abbahagytuk.

Ha most is megfelelően koncentrálunk a kapu előtt, és hátul is stabilak maradunk, előnnyel utazhatunk Dublinba.

Borítókép: Amikor még a Barcelona ellen küzdött (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.