Verrasztó Dávid visszaszerezheti a trónját Rómában

Elkezdődött Rómában az úszó Európa-bajnokság. Az első versenynapon három döntőt rendeznek, valamennyit magyar érdekeltséggel.

Magyar Nemzet
2022. 08. 11. 11:52
KÓS Hubert; VERRASZTÓ Dávid
Vizes Eb - Úszás Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verrasztó Dávid 2014 és 2018 között háromszor nyerte meg a 400 vegyest az Európa-bajnokságon, ez a sorozat éppen Budapesten szakadt meg 2020-ban. A harminchárom éves úszó idén a hazai világbajnokságot kihagyta, a római Európa-bajnokság előfutamában viszont jó formát mutatott, a legjobb, 4:15,52-es idővel jutott be a fináléba. Rutinos honfitársa mellett ott lesz a döntőben is, ő a negyedik legjobb időt (4:17,22) érte el délelőtt. Az Eb első döntőjében ott lesz a szlovák színekben versenyző Nagy Richard is.

Címvédőként vágott neki az 50 pillangónak Szabó Szebasztián, mégsem volt meggyőző délelőtt. Mindössze a kilencedik legjobb idővel (23,49) jutott a legjobb tizenhat közé a világbajnokság óta a Világjátékokat is megjárt úszó.

Döntőt úszhat délután a férfi és a női 4x200-as gyorsváltó is, igaz, utóbbinak nem volt nehéz dolga, ugyanis a nyolc finalista helyért éppen nyolc egység vetélkedett. Így talán annak sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani, hogy a magyar négyes (Ábrahám Lilla, Késely Ajna, Molnár Dóra) a legjobb időt úszta délelőtt. Azt már ettől függetlenül tudtuk, hogy a váltó esélyes lehet a győzelemre. A férfiaktól ez túlzott elvárás lenne, az olasz és a francia csapat kiemelkedik a mezőnyből, a Márton Richárd, Mészáros Dániel, Holló Balázs, Németh Nándor összeállítású magyar egység a hatodik idővel jutott a fináléba.

A női váltóban a döntőben ott lesz és a délelőtt a 100 gyors elődöntőjébe jutott Pádár Nikolett is, a 200 háton szintén a legjobb tizenhat közé került Molnár Dóra viszont kikerül, hogy az egyéni számra koncentrálhasson, amelyben délelőtt a második legjobb időt érte el, míg Szabó-Feltóthy Eszter a harmadik legjobb eredménnyel jutott elődöntőbe. Időeredménye alapján Nyírádi Réka is ott lehetne, de mivel egy nemzetből kettőnél több úszó nem juthat tovább, számára véget ért ez a versenyszám.

Szintén nem jutott tovább Fábián Bettina, aki 800 gyorson a tizenegyedik helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Az esti program, benne a három döntővel 18.00-kor kezdődik (tv.: M4 Sport).

Borítókép: Kós Hubert (balra) és Verrasztó Dávid is döntőbe jutott (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.