Álvarez sima győzelmével zárult a trilógia Golovkin ellen

Saúl Canelo Álvarez egyhangú pontozásos győzelmével ért véget a profi boksz jelenlegi leghíresebb trilógiája, azaz a mexikói harmadik mérkőzése a kazah Gennagyij Golovkin ellen, ezúttal nagyközépsúlyban. A két bokszoló túllépett a korábbi feszült viszonyán, és összeölelkezett a ringben Las Vegasban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 18. 9:44
Boxing: Super middleweight title fight - Saul ‘Canelo’ Alvarez v Gennady ‘GGG’ Golovkin
Mexican boxer Saul "Canelo" Alvarez (R) and Kazakh boxer Gennady Golovkin exchange punches during their fight for the Super Middleweight Title at T-Mobile Arena in Las Vegas, Nevada, September 17, 2022. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Fotó: AFP/Frederic J. BROWN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a nehézsúlyú címmérkőzésekkel említhető egy lapon Saúl Álvarez és Gennagyij Golovkin párharca. Az összecsapás tétje négy szervezet (WBO, WBC, WBA, IBF) nagyközépsúlyú világbajnoki címe volt a 32 éves mexikói és a 40 éves kazah között, akiknek komoly feszültségekkel terhelt volt a közös múltjuk.

Korábban kétszer csaptak össze, 2017-ben döntetlen lett a vége, 2018-ban Álvarez megosztott pontozással győzött (egy menet döntött a Ring Magazine által az év meccsének választott ütközetben) középsúlyban ugyanezen szervezetek vb-öveit megszerezve. Korábban még edzőpartnerek is voltak, de a visszavágójuk előtt elszabadultak az indulatok, mivel Álvarez kétszer is megbukott a doppingvizsgálaton, Golovkin pedig „mocskos dolognak” ítélte a dolgot.

Boxing: Super middleweight title fight - Saul ‘Canelo’ Alvarez v Gennady ‘GGG’ Golovkin
Álvarez maradt a nagyközépsúly királya Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Innen kanyarodtunk rá harmadik összecsapásra, amelyre viszonylag sokat kellett várni. Álvarez májusban félnehézsúlyban kikapott az orosz Dimitrij Bivoltól, ami után nagyközépsúlyra visszaváltva igyekezett vigasztalódni, Golovkin pedig pályafutása alatt először váltott fel ebbe súlycsoportba a trilógia lezárása kedvéért.

A harmadik egymás elleni meccsük nem hozott akkora izgalmakat, mint az első kettő, Álvarez győzelme egy percig sem forgott veszélyben, s végül egyhangú pontozással (116:112, 115:113, 115:113) védte meg nagyközépsúlyú vb-címeit. Golovkin az első hét-nyolc menetben nem tudott komolyabb találatot bevinni, addigra pedig már túl nagy előnyre tett szert Álvarez. 

Onnantól a kazah már hiába kapcsolt nagyobb sebességre, a mexikói pedig hiába volt fáradt, már csak a kiütés menthette volna meg Golovkint, de pályafutása 38. KO-ja nem ezen az estén sült el.

Nemcsak a nagy izgalmak maradtak el, hanem a múltjukból adódó feszültség is: a meccs végén a két bokszoló összeölelkezett a ringben, majd kedves szavakkal méltatták egymást.

– Köszönöm, barátom, három nagyszerű meccset adtunk a szurkolóknak – mondta előbb Álvarez, majd Golovkin reagált: – Szeretnék kezet rázni Canelóval. Gratulálok az egész csapatának, mert egy igazi harcos, és aki ezt nem érti, az nem tud semmit.

Sokan úgy vélték, hogy veresége esetén a negyvenéves Golovkin talán vissza is vonulhat, de a mérkőzés után ezt cáfolta. – Mindenképpen folytatom, még mindig ég bennem a tűz, érzem a szenvedélyt a boksz iránt. Ne feledjük, hogy középsúlyban még mindig három vb-címem van.

Álvarez elárulta, hogy a megsérült a bal keze, műtétre lesz szüksége, de utána az fogja motiválni, hogy a húsz meccse veretlen Bivolon revánsot vegyen félnehézsúlyban: – Mindenki tudja, ezt a meccset akarom, meglátjuk, mi történik majd, de most pihenésre van szükségem. Nagyon fontos a büszkeségem, a családom és a hazám miatt, hogy bizonyítsak ellene. Le fogom győzni.

Borítókép: Jelenet a harmadik Álvarez–Golovkin címmeccsről (Fotó: Frederic J. Brown/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.