Még a forradalmár, Gulyás Michelle is meglepődött a saját teljesítményén

A székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női versenye brit fölényt hozott: az első és a második helyen Charlie Folett, mögötte Joanna Muir végzett. Gulyás Michelle továbbra is tartja jó szokását, idén eddig valamennyi versenyén dobogós – az Eb-n a harmadik helyen – végzett. Gulyás Barta Lucával és Simon Saroltával csapatban ezüstérmes lett.

Szilágyi
2022. 09. 18. 14:19
null
20220918 Öttusa EB Fotó: Dömötör Csaba Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez nem az én napom – duzzogott A székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság legnagyobb magyar éremesélyese a bónuszvívás után gondterhelt, lemondó ábrázattal közlekedett a Bregyó közi, többek között a Gyulai Memorial atlétikaversenynek is otthont adó sportpályán. A csalódottságát megosztotta az edzőjével, Tibolya Péterrel, aki nem is mondott semmit a vb-ezüstérmes tanítványának. Ráhagyta, talán megérezte, hogy messze még a nap vége.

A szövetségi kapitánnyal nem beszélő, az Eb-re lényegében magánzóként Gulyás a középmezőnyben várta az úszást, a vívás előtt a lovagló pályán két verőhibával ment végig. Az AC/DC zenéjére is tempózó versenyzők között kiemelkedett, látványosan feljebb kapaszkodott, utóbb azt mondta, hogy idén még nem volt ilyen meggyőző az úszása. Megteremtette annak a lehetőségét, hogy a futásból és lövészetből álló laser run végén felérjen a dobogóra. Ez meg is történt, Gulyás a hetedik helyről indulva sorra előzte meg az előtte állókat, végül a két brit, Charlie Folett és Joanna Muir mögött harmadikként futott be. A többi magyar induló közül a kombinált számot az ötödik helyen kezdő Simon Sarolta hatodik, Barta Luca a tizenkettedik helyről indulva tizedik lett, eggyel megelőzve Guzi Blankát.
A magyar csapat a brit mögött a második lett, megelőzve a 18 fős döntőben csak két versenyzőt felvonultató litvánokat.

A bronzérmes magyar csapat     Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

– Sikerült jó időt úsznom, izgultam a kombinált szám előtt. Nagyon jó stratégiát mondott a vezetőedzőm a kombi előtt, amivel ki tudtam zárni a külső körülményeket, de ezt nem árulom el. És nem éreztem a terhet, a lövészet alatt a hangrobbanás nagyon segített, szeretek itthon versenyezni.
A harmadik hellyel elégedett vagyok, a rendes hagyományos körvívás után magam alatt voltam, úgy éreztem, itt a világ vége, mert én mindig azt éreztem, hogy a vívásomból tudok erőt meríteni. Bebizonyítottam magamnak, hogy enélkül is boldogulok. A hetedik helyről futottam fel a dobogóra. Tavaly a nyolcadik helyről sikerült győznöm. Én ilyen körülmények között szoktam edzeni, tehát nem zavart a nagy szél. Nem tudom megmondani, hogy mi hiányzott a még jobb helyezéshez… Talán a vívás vagy a jobb lovaglás, de így volt jó. És nem is változtatnék rajta – értékelt a bronzérmes. Micsoda metamorfózis a bónuszvívás után!

Gulyás edzője, Tibolya Péter a gyorselemzésében kitért a nem zökkenőmentes felkészülésre. – Kicsit fáradt volt, ugyan még nincs 22 éves, de már hatalmas rutinja van. Nagyon örülök annak, hogy nem szakadt meg a szép sorozata: az egész évben dobogós helyen fejezte be a versenyeket. Balogh Gábor és az a személy a magyar öttusa közelmúltjában, akinek sikerült ilyen idényt produkálnia. Gulyás Michelle a harmadik. Ő nagyon kiegyensúlyozott versenyző, nyilván lehetett volna még jobb, a lovaglásban két verőhibája volt. Talán közhelyszerű, de szoktam mondogatni a versenyzőimnek, hogy csak magukra figyeljenek, mert ma is láttuk, hogy az angol Folettet nem lehetett utolérni. Ma neki volt a nagy napja. Michelle-t segítette a hazai pálya, óriási dolognak tartom, hogy hazai közönség előtt bronzérmet tudott szerezni – mondta Gulyás edzője. A szövetségi kapitánnyal való viszonyáról annyit árult el az UTE szakosztályigazgatója, hogy talán jobb is lehetett volna az eredmény, ha zökkenőmentes a felkészülésük.

Kállai Ákos szövetségi kapitány elégedetten értékelt. – Az én vágyam az volt, hogy egy érmet szerezzünk, és két versenyzőnk legyen a top hatban. Ez sikerült, a csapatérem megvan, az egyéni érem szintén. Gulyás Michelle minden idei versenyen dobogós helyen végzett. A hazai rendezésű Eb-n ez több mint tökéletes. Idén szinte a maximumot hozta ki magából a csapat – fogalmazott a kapitány.

Borítókép: Gulyás Michelle harmadik lett a hazai rendezésű Eb-n (Fotó: Nemzeti Sport)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.