Mourinho azt kéri, játékosai viselkedjenek bohócok módjára

Vasárnap este két rangadót is játszottak az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 7. fordulójában, és mindkettőt a vendégcsapat nyerte meg, így Milánóban és Rómában sem örömködtek a hazai drukkerek. Ahogy a vezetőedzők sem, az AC Milant irányító Stefano Pioli csalódottan vette tudomásul a Napoli ellen elszenvedett 2-1-es vereséget, José Mourinho pedig szinte dührohamot kapott az AS Roma–Atalanta bajnokin, később pedig a játékvezetést kritizálta.

Magyar Nemzet
2022. 09. 19. 10:55
AS Roma v Atalanta BC - Serie A José Mourinho
ROME, ITALY - SEPTEMBER 18 : Head Coach Jose’ Mourinho of AS Roma gestures at during Italian Serie A soccer match between AS Roma and Atalanta at Stadio Olimpico on September 18,2022 in Rome, Italy. Claudio Pasquazi / Anadolu Agency (Photo by Claudio Pasquazi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat forduló után rendkívül szoros volt az állás a Serie A tabellájának élcsoportjában, három klub, a Napoli, az Atalanta és a címvédő AC Milan tizennégy pontjával holtversenyben az élen állt, az Udinese és az AS Roma egy, az Inter pedig két ponttal lemaradva követte őket. A sorsolás eredményeképp a hetedik fordulóban az említett hat alakulat egymással küzdött meg, és az Udinesén kívül egy hazai csapat sem ünnepelhetett vasárnap. Az Udine a kora délutáni mérkőzésén ugyanis 3-1-re legyőzte az Intert, az AS Roma és az AC Milan drukkerei viszont este csalódottan távoztak klubjuk szentélyéből.

A fővárosiak az Atalantával néztek szembe, és Giorgio Scalvini 35. percben szerzett gólja a vendégek javára döntötte el a feszült hangulatban zajlott bajnokit. José Mourinho volt alighanem a legdühösebb a stadionban, mivel Daniele Chiffi játékvezető az 56. percben nem ítélt meg egy büntetőt az AS Romának. Az AS Roma vezetőedzője majd’ felrobbant, a partvonal mellett folyamatosan mondta a magáét, nem úszta meg piros lap nélkül. Ez persze nem tántorította el a portugál szakembert attól, hogy a mérkőzés után a maga szókimondó stílusában előadja a sérelmeit:

– Rosszul végződött az este, mert egy olyan meccset veszítettünk el, amit a mutatott játékunk alapján könnyen meg kellett volna nyernünk, de nem lőttünk gólt, ezért nem sikerült. Nem kellemes érzés üres kézzel távozni, de jól teljesítettünk. Nem domináltunk itt ennyire a Monza vagy a Cremonese ellen kilencven percen keresztül, mint most az Atalanta ellen – vélekedett Mourinho, majd a kérdéses szituációról is beszélt: 

– Egyértelműen tizenegyest kellett volna ítélni. Megkérdeztem utólag a bírót, ez miért nem történt meg, érdeklődtem, az volt-e az ok, hogy Zaniolo nem esett el. Azért csináltam, hogy a jövőben más tanácsokat adhassak majd a játékosaimnak, miszerint ne próbáljanak meg állva maradni, és ne folytassák a játékot, hanem inkább legyenek bohócok, és úgy vessék magukat a földre, mintha egy medencében lennének. Így csinálják ezt mások is a ligában, és úgy látszik, csak ezért ítélnek büntetőt.

Nem Mourinho volt az egyetlen csalódott tréner Itáliában vasárnap este. A Stefano Pioli irányította AC Milan is hazai pályán kapott ki, méghozzá a listavezető Napoli vitte el a három pontot a San Siróból. Matteo Politano találatára még válaszolt, de Giovanni Simeone a 78. percben 2-1-re módosította az eredményt, és megnyerte a nápolyiaknak a mérkőzést.

– Nem vagyok elégedett és a játékosaimnak sem kellene annak lenniük – kezdte értékelését Pioli. – Csak egy gólt szereztünk, ami a helyzeteink számát tekintve egyáltalán nem elég. Ez lehangoló, mert vannak olyan esték, amikor az ellenfél jobban játszik, de most tényleg nem kellett volna veszítenünk. Remélem, hogy tanulni tudunk ebből, és pontosabbak leszünk a kapu előtt, mert néhány hibától eltekintve mindent jól csináltunk, a határozottság hiányzott a játékunkból mindkét tizenhatoson belül.

Mondhattam volna akár azt is, hogy nagyon boldog vagyok, mert jobban játszottunk, mint a Napoli, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de Európa öt topligájában mi voltunk az egyetlen veretlen csapat az elmúlt huszonkét fordulót tekintve. Még a Bayern Münchennél, a Manchester Citynél és a Real Madridnál is jobbak voltunk e tekintetben. Sajnálatos, hogy a teljesítményünk ellenére is véget ért ez a sorozat.

A másik oldalon Luciano Spalletti nápolyi vezetőedző az eltiltását töltötte, ezért a milánói vendégjáték során nem ő, hanem asszisztense, Marco Domenichini állt a kispad előtt, és a mérkőzés után is ő értékelt:

– Nehéz mérkőzés volt egy nagyon jó Milan ellen. Az első húsz percben nem teljesítettünk jól, gondjaink akadtak a labdajáratással. A második félidőben akkor szenvedtünk, amikor hibákat vétettünk, de a csapat megmutatta, hogy erős, győzni akart, ezért nagyon boldogok vagyunk – foglalta össze a másodedző.

A Napoli ezzel a válogatott szünet előtt is vezeti a tabellát, a címvédő Milan pedig visszacsúszott az ötödik helyre.

Serie A, 7. forduló:
AC Milan–Napoli 1-2 (0-0)
AS Roma–Atalanta 0-1 (0-1)
Udinese–Internazionale 3-1 (1-1)
Monza–Juventus 1-0 (0-0)
Cremonese–Lazio 0-4 (0-3)
Fiorentina–Hellas Verona 2-0 (1-0)
Torino FC–Sassuolo 0-1 (0-0)
Spezia–Sampdoria 2-1 (1-1)
Bologna–Empoli 0-1 (0-0)
Salernitana–Lecce 1-2 (0-1)

Az állás:
1. Napoli          7  15- 5  17 pont
2. Atalanta        7  11- 3  17
3. Udinese         7  15- 7  16
4. Lazio           7  13- 5  14
5. Milan           7  13- 8  14
6. Roma            7   8- 7  13
7. Internazionale  7  13-11  12
8. Juventus        7   9- 5  10
9. Torino          7   6- 7  10
10. Fiorentina      7   7- 6   9
11. Sassuolo        7   5- 8   9
12. Spezia          7   7-11   8
13. Salernitana     7  10- 8   7
14. Empoli          7   6- 7   7
15. Lecce           7   6- 8   6
16. Bologna         7   7-10   6
17. Verona          7   6-13   5
18. Monza           7   4-14   4
19. Cremonese       7   5-14   2
20. Sampdoria       7   4-13   2

Borítókép: José Mourinho grimasza az Atalanta elleni bajnoki mérkőzésen (Fotó: Claudio Pasquazi/Anadolu Agency/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.