Fantasztikusból most szuper lehet a Sopron Basket Bourges-ban

Az Euroliga címvédőjeként a Sopron Basket kedd este az európai Szuperkupáért játszik az Európa-kupa győztesével, a francia Bourges együttesével, utóbbi lesz a házigazda. Gáspár Dávid vezetőedző számára sok az ismeretlen az ellenfélnél, de a saját csapata is még az építkezés elején tart, ezért nagyon nehéz megjósolni a találkozó eredményét.

2022. 10. 18. 8:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen sem volt még: magyar csapat játszhat az európai Szuperkupáért! Ennek a szenzációnak egy még szenzációsabb bravúr ágyazott meg, amikor a Sopron Basket áprilisban első magyar klubként megnyerte az Euroligát, az isztambuli döntőben 60-55-re legyőzve a házigazda Fenerbahcét.

A Szuperkupát 2009-ben hívta életre a nemzetközi szövetség, a FIBA, és az Euroliga, valamint az Európa-kupa nyertesei csapnak össze a nemzetközi idény felvezetéseként. Az első két trófea a Szpartak Moszkva vitrinjébe került, a legutóbb a Valencia hódította el a serleget, mivel a fináléban óriási meglepetésre megverte a négyszeres győztes orosz Jekatyerinburgot. Ezzel a spanyol csapat lett az első a Szuperkupa történetében, amely EK-bajnokként ért fel a csúcsra.

 

Fotó: Fiba.com

– Minden követ megmozgattunk, hogy megrendezhessük a szuperkupát, de a nemzetközi szövetség szabályzata alapján az alacsonyabban rangsorolt csapaté az elsőség, azaz a Novomatic Aréna csak akkor jöhetett volna szóba, ha a franciák elállnak a rendezéstől – mondta Török Zoltán ügyvezető. – A mérkőzés körítése persze így is színvonalas lesz, a hírek szerint telt ház várható a hatezer férőhelyes Prado Arénában. Illik a Szuperkupát a helyén kezelni, természetesen több lesz egy gálameccsnél, de a csapatok a nyári játékosmozgások után még kezdetleges állapotban vannak, egyikük sem százszázalékos még, így az eredmény a felkészültségi szinttől függ.

A Bourges tavaly szerencsétlen körülmények között maradt alul az Euroliga-selejtezőjében, ám az Európa-kupa után a francia bajnokságot is megnyerte, ráadásul a döntőben a volt euroligás Lyont verve. A soproniak főpróbája is felemásra sikerült, mert bár szombaton a bajnokságban 61-41-re legyőzték a Szigetszentmiklóst, a mutatott játék nagyon is idény elejei volt. Ugyanakkor minden légiós megérkezett, aki várható volt – a világklasszis irányítóról, Courtney Vanderslootról a múlt héten le kellett mondania a Sopronnak –, ami jó hír, még ha a csapatba illesztésük bizonyára hosszabb időt vesz igénybe.

 

 

– Sem a klubnak, sem nekem, sem a játékosoknak nincsen Szuperkupa-győzelme, ezért éhesek vagyunk, szeretnénk megnyerni – mondta Gáspár Dávid vezetőedző a hétfői indulás előtt. – Ez ritka alkalom erre, szeretnénk megragadni, mindent megteszünk annak az érdekében, hogy ezt a trófeát is elhozzuk Sopronba. Van némi hiányérzetem, mert az Euroliga-ellenfelekkel ellentétben a francia bajnokság még nem kezdődött el, így nemigen tudtuk feltérképezni a Bourges-t. Ismerve a játékosok egyéni képességeit, az edző felfogását a játékról, van kiindulási alapunk, de elsősorban a saját játékunkra összpontosítunk. Az eddigi meccseinken látszott, hogy még nagyon sok munka van hátra, egész egyszerűen össze kell szoknia a csapatnak, öt új játékosunk van, a beillesztésük nem megy egyik napról a másikra. Fontos lesz a fegyelmezettség, az utasítások betartása mellett az egyéni felelősségvállalás, ha ezt jó szinten hozzuk, akkor jó alap lesz a sikerhez.

A Sopron és a Bourges mérkőzése október 18-án, kedden 20 órakor kezdődik, és az M4 Sport élőben közvetíti.

A Szuperkupa nyertesei

2009: Szpartak Moszkva (orosz)
2010: Szpartak Moszkva
2011: Salamanca (spanyol)
2012: nem rendezték meg a mérkőzést
2013: Jekatyerinburg (orosz)
2014: nem rendezték meg a mérkőzést
2015: USK Praha (cseh)
2016: Jekatyerinburg
2017: Dinamo Kurszk (orosz)
2018: Jekatyerinburg
2019: Jekatyerinburg
2020: a járvány miatt elmaradt
2021: Valencia (spanyol)

Borítókép: 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.