Marco Rossinak is van köze a Fradi-verő Kecskemét bravúrjaihoz

Két éve még a harmadosztályban szerepelt a Kecskemét, amely most kilenc forduló után a második helyen áll az NB I-ben, az elmúlt hét végén pedig elvette a Ferencváros veretlenségét. Szabó István vezetőedző megtiszteltetésnek veszi, ha a válogatotthoz hasonlítják a csapatát, mert Marco Rossi nagy hatással van rá, ahogy Antonio Conte és Thomas Tuchel is. A Fradi nemzetközi meccseiért ő is pénzt ad, miközben Kecskeméten értéket mentene a magyar futball számára.

2022. 10. 05. 7:05
Kecskemét 20220522 Labdarúgás NB2 bajnoki mérkõzés bajnokavatás KTE Szentlõrinc Foto Nemzeti Sport - Domotor Csaba A képen: Szabó István Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte semmi sem szólt az idény előtt a Kecskemét mellett. Az NB I egyik újonca két év alatt két osztályt ugrott, noha tavaly a második vonalban is a bennmaradás volt az eredeti célkitűzése. Immáron a legjobbak között a KTE rendelkezik a legkisebb értékű (4,46 millió euró) kerettel a mezőnyben, és az első osztályba hét év után visszatérő klub játékosai bírnak a legkisebb NB I-es tapasztalattal. 

A kecskeméti labdarúgóknak összesen 393 magyar élvonalbeli meccsük van, a többi csapat ezer közelében vagy azon jócskán túl jár.

Mindezt figyelembe véve páratlan bravúr volt a címvédő és az Európa-ligában menetelő Fradi ellen aratott 2-0-s siker, az pedig minden várakozást felülmúl, hogy négy győzelemmel, négy döntetlennel és egyetlen vereséggel jelenleg a bajnokság második helyén áll a gárda. 

Szabó István vezetőedző azonban továbbra is két lábbal a földön jár, a lapunknak adott interjúban leszögezte, hogy továbbra is az idény előtt kalkulált 37-38 pont megszerzése a cél, noha ebből 16 máris összejött mindössze kilenc meccs alatt.

– Nem változott semmi, a bennmaradás az elsődleges célunk – jelentette ki Szabó István. – A többi csapat szereplésén is jól látszik, hogy gyorsan változhatnak a dolgok, az Újpest például hat nyeretlen meccs után kétszer győzött. Tavaly az NB II-ben is a bennmaradás volt az eredeti célunk, és mindig azt mondom, hogy csak akkor szabad új célokat kitűzni, ha az elsődleges célt már teljesítettük vagy nagyon közel járunk hozzá. Még nem tartunk itt, persze jó érzés a második helyen állni, amire én sem számítottam, de már az lebeg a szemem előtt, hogy a következő negyven napban nyolc meccs vár ránk, és teljesíteni kell.

Kecskeméten most van ok az örömre Fotó: Bus Csaba

Saját bevallása szerint a Ferencváros elleni győzelem után sajnálta is a játékosait az 55 éves vezetőedző, mert nem volt idő megélni a pillanatot, örülni, ünnepelni, hiszen máris következett egy regeneráló edzés, majd egy szabadnap után már az Újpest elleni, pénteki lila-fehér rangadóra készülnek.

Szorít a Fradinak – az Európa-ligában

A Ferencváros elleni siker persze Szabónak is különleges élmény volt: – Volt egy kis drukk bennünk a meccs előtt, hiszen a Ferencváros játékosai félelmetes minőséget képviselnek. Én is fizetek azért, hogy a csapat nemzetközi meccseit élőben lássam, és szorítok a Fradinak az Európa-ligában. Szerencse is kellett a győzelemhez, de ugyanilyen fontos volt a szenvedélyünk és az, hogy talán több időnk volt a felkészülésre.

Két korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter és Csank János is a Nemzetek Ligájában Angliát és Németországot legyőző magyar válogatotthoz hasonlította a Kecskemét három belső védős, fegyelmezett védekezésen alapuló, erős csapategységre építő játékát. Szabó István lapunknak elárulta, hogy a felfedezett hasonlóság nem a véletlen műve: 

– Nagy megtiszteltetés, ha a válogatott felfogását látják visszaköszönni a csapatomban, ugyanis két-három edző van, akikre szakmailag nagyon felnézek, és közülük is áll az első helyen. 

– Rajta kívül a hasonló elveket valló Antonio Conte a másik, akinek a munkásságát aktívan követem, a harmadik pedig Thomas Tuchel, akinek a Chelsea-vel előadott futballja nagyon tetszett – folytatta Szabó. – Mindhárman az agresszív, stabil védekezésben és az abból vezetett gyors támadásba való átmenetben hisznek. Ha a keret alkalmas rá, én is törekszem a hasonló taktikára, és tavaly az NB II-ben tudatosan döntöttük el, hogy ilyen futballt akarunk játszani, amihez posztra igazoltunk játékosokat. Idén ezt próbáljuk továbbfejleszteni az NB I-ben.

Szabó István sikeredzőnek számít Kecskeméten Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

A Kecskemét jól láthatóan azt is elbírja, hogy az előző idénybeli NB II-es gólkirálya, Lukács Dániel Diósgyőrbe távozott a nyáron, pedig a helyére igazolt háromszoros montenegrói válogatott Uros Djuranovics eddig nem szerzett gólt. 

– Figyelembe kell venni, hogy egy hónapig nem látta a családját, másfajta játékrendszert kell megszoknia, a beilleszkedés olykor időt vesz igénybe. De jól teljesít az edzéseken, akar és tud dolgozni, hasznos tagja a csapatnak, ezért biztos vagyok benne, hogy idővel bizonyítja, miért lőtt 15 gólt legutóbb a szerb élvonalban – fogalmazott Szabó.

Az értékmentés is cél

Egy másik csatár ugyanakkor már most meglepetést szerzett, a Fehérvárról kölcsönvett 23 éves Szabó Levente többnyire csereként is négy gólt ért már el. Az Atalanta és a Genoa utánpótlásában is megfordult 195 centi magas támadó a vezetőedző szerint nagy jövő előtt áll: – Gyerekkora óta ismerem őt, eddig hányatott volt a pályafutása, a kiegyensúlyozott teljesítmény hiányzott neki. Ha folytatja azt a alázatos munkát, amit velünk Kecskeméten elkezdett, nagyon sokra viheti. De említhetem a többi fiatalunkat, Szalai Gábort, Banó-Szabó Bencét vagy Szuhodovszki Somát, akik korábban talán nem kaptak elég bizalmat, de mi most megadjuk nekik az esélyt. Kecskeméten az is a cél, hogy értéket mentsünk a magyar futball számára.

Borítókép: Szabó István, a Kecskemét vezetőedzője (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.