A togói apuka kanadai gyermeke volt a hős Malagában

Felix Auger-Aliassime vezérletével Kanada 2-0-ra győzött Ausztrália ellen a tenisz Davis-kupa döntőjében. Kanadának szerencsét hoznak az M betűs spanyol városok: 2015-ben Madridban nyerte meg a junior Davis-kupát, idén a felnőttek mezőnyében is diadalmaskodott.

Magyar Nemzet
2022. 11. 27. 19:02
TENNIS-DAVIS-CUP-CAN-AUS Canada’s Felix Auger Aliassime serves to Australia’s Alex de Minaur during the men's single final tennis of the Davis Cup tennis tournament match between Canada and Australia at the Martin Carpena sportshall, in Malaga on November 27, 2022. (Photo by Thomas COEX / AFP) Fotó: Europress/AFPThomas Coex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsét hozott a helyszín. A kanadai válogatott 2015-ban Madridban nyerte meg a junior Davis-kupát, idén Malagában a felnőttek mezőnyében diadalmaskodott. Felix Auger-Aliassime mindkét győztes csapatban főszerepet játszott: ahogy hét éve, idén is meggyőzően játszott a togói édesapa gyermeke. Az olaszok elleni szombati maratoni, nyolc és fél órás csatában sima két szettben nyert Lorenzo Musetti ellen, de mivel a másik kanadai egyest játszó teniszező, a nem mellékesen szintén junior Davis-kupa győztes Denis Shapovalov kikapott Lorenzo Sonegótól, a páros mérkőzésre maradt a döntés. Auger-Aliassime Vasek Pospisil oldalán 7:6, 7:5-re nyert a Matteo Berrettini, Fabio Fognini kettős ellen az elődöntőben. 

Alex De Minaur nem tudott felnőni Auger Aliassime szintjéhez         Fotó: Europress/AFP/Thomas Coex

A finálé ehhez képest nem hozott különösebb izgalmakat: Shapovalov Thanasi Kokkinakis elleni habkönnyű győzelme senkit sem lepett meg. A világranglista hatodik helyén álló Auger-Aliassime kiegyensúlyozott, Novak Djokovics fantasztikus koncentrációs képességét idéző játéka annál inkább. A 22 éves montreali játékos nyolc bréklabdát hárított a tökéletes erőnlétével hódító Alex De Minaurral szemben. Az első szettet viszonylag simán, 6:3-ra nyerte meg, a másodikban többször is kellemetlen helyzetbe került. 5:4-es vezetésnél elbizonytalanodott az adogatójátéka, két fogadópont után zsinórban négy labdát is nagyon okosan, pontosan játszott meg. Végül 6:4-re nyerte meg a második szettet, majd elhajította az ütőjét, és a malagái kemény pályán elterülve ünnepelte hazája első Davis-kupa-győzelmét. A 21-szeres Grand Slam-győztes Djokovics, és a DK-reform egyik megálmodója, a Barcelona nemrég visszavonult világbajnok védője, Gerard Piqué is felállva tapsolt. Auger-Aliassime boldogan értékelt. 

A kanadaiak örültek a végén    Fotó: Europress/AFP/Thomas Coex

– Ez eddigi pályafutásom legszebb győzelme. Örülök, hogy nagyszerű élménnyel ajándékoztam meg a hazámat. Büszke vagyok a csapatra és persze magamra is – nyilatkozta Toni Nadal tanítványa. A malagái játékát látva a Davis-kupa-győzelem hamarosan hátrébb szorulhat Auger-Aliassime legszebb pillanatai között.

Davis-kupa, döntő: Kanada–Ausztrália 2-0. Shapovalov–Kokkinakis 6:2, 6:4, Auger-Aliassime–De Minaur 6:3, 6:4.

Borítókép: Auger-Aliassime boldogan ünnepelt (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.