időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Egy máig vitatott bírói döntés is kellett a magyar Aranycsapat bukásához + videó

Juhász Attila
2022.11.30. 06:50 2022.11.30. 11:33
Egy máig vitatott bírói döntés is kellett a magyar Aranycsapat bukásához + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, minden nap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár kilencven éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1954-es német–magyar döntőn történtekre tekintünk vissza.

Az 1954-es svájci vb azok közé a futball-világbajnokságok közé tartozott, amelyeknek volt egy valóban toronymagas esélyese, jelesül a magyar válogatott. Az a legendás magyar Aranycsapat, amely akkor már négy éve veretlen volt, és az előző évben a római stadionavatón és Londonban, az évszázad mérkőzésén is háromgólos győzelmet aratott, parádés focit bemutatva.

A mieink a vb-n is szinte végig lehengerlő teljesítményt nyújtottak. Valószínűleg örökké megdönthetetlen rekord, hogy egy válogatott úgy jut el a fináléig, hogy négy mérkőzésén 25 gólt szerez és az egyenes kieséses szakaszban legyőzi az előző vb első két helyezettjét.

A döntő is jól indult számunkra. Az éppen a németek elleni csoportmeccsünkön megsérülő, de a fináléra felépülő Puskás, valamint Czibor góljaival gyorsan kétgólos előnybe került Magyarország, ám az általunk egyszer már 8-3-ra legyőzött németek nem zuhantak össze és hamar egyenlítettek, majd a második félidőben már náluk volt az előny.

A berni döntő kritikus pillanata csak ezután következett.

 

Puskás Ferenc a 87. percben megszerezte csapatunk egyenlítő gólját, amelyet az angol bíró, Ling előbb megadott, majd walesi partjelzője, Griffiths lengetésére érvénytelenítette.

 

Ez a szabályosnak tűnő, de meg nem adott gól számos vitát, sőt összeesküvés-elméletet generált.

Öt évvel ezelőtt például a Nemzeti Sport publicistája egészen új szemszögből magyarázta meg az 1954-es világbajnokság döntőjét. Az elgondolkodtató eszmefuttatás szerint nem is a németek vertek meg minket, hanem Puskásék az angol sportdiplomaták és a politikusok tudatos ármánykodásának lettek végül az áldozatai.

 

Vagy az angol bíró vajon így állt bosszút rajtunk a londoni 6-3-ért?

 

Ezt már soha nem fogjuk megtudni, mint ahogy azt sem, hogyan alakult volna az ’54-es döntő, ha következhetett volna egy kétszer 15 perces hosszabbítás.

Ami tény, ez a meccs számunkra valódi nemzeti katasztrófát, míg a németeknek a berni csodát jelentette.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Puskás Ferenc kapura lő az 1954-es vb-döntőn (Forrás: Origo)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.